Boerenblog

503 x bekeken 5 reacties

Texanen in Kazachstan (3)

Ik doe wel eens advieswerk op rundveegebied voor mijn buurman die een premixfabriek heeft. Dit keer kwamen we op een bijzonder bedrijf terecht met een markante eigenaar.

Op het verzoek van mijn buurman was ik meegegaan naar een rundveebedrijf, 300 kilometer verderop. De eigenaar vond dat zijn vleesvee slecht groeide. Vind je het gek, ik kwam erachter dat ze elkaars urine dronken. Funest voor de pens- en darmflora, en dus voor de groei! Na het moment van ‘de praktijk bewijst het-uitleg’ was de Big Boss helemaal op mijn hand en liet hij de voerspecialist voor wat hij was. Hij zei me dat hij alleen nog met mij zou meelopen, omdat hij wel in de gaten had dat ik verstand van koeien heb, dat ik van koeien houd en dat ik niet bang zou zijn om hem er van langs te geven als iets me niet zou aanstaan. Dat kwam me wel wat vreemd over, zeker omdat we pas 30 minuten op zijn bedrijf waren.

Directeur zonder bullshit

De Big Boss kwam zelf wel over als een gewone man, zonder bluf of bullshit zoals zo vaak bij dit soort directeuren. Dus gingen we samen rond. Bijna arm in arm leidde hij me rond met zijn managers die als ganzen achter ons liepen. We kwamen nog wat dingen tegen die wel anders konden, maar die zeker niet slecht waren voor een bedrijf dat bezig is met een slag van vernieuwing en verbouwing.

Keurig verzorgde koeien en pinken

De koeien en pinken werden gewoon netjes verzorgd en lagen in een dikke laag droog stro onder een afdak. Ze hadden het duidelijk naar hun zin. De kalveren van de zogende koeien komen ’s nachts in een grote ‘kippenren’ en kunnen daar een krachtvoermengsel vreten zonder vitaminen of mineralen. Overdag lopen ze tussen de koeien buiten en drinken dan hun melk. Dat was allemaal wel in orde dus.

Zogende koeien met problemen

Bij de koeien met kalveren was niet alles okay. Kuilvoer werd op de grond gelost, tussen de dieren. Ze staan er dus met hun poten op en verknoeien daardoor veel voer. Dat is niet handig want de meeste bedrijven hier hebben gewoon te weinig wintervoer voor koeien. Ik vroeg daarom de Big Boss waarom er zo gevoerd werd. “Ach, er is meer dan genoeg voer en betonnen voertroggen konden ze me niet leveren voor de winter”, was zijn antwoord.

Verschimmeld hooi

Bij alle koeien werden met een trekker ook enkele ronde balen luzerne en wild gras neergezet op de grond. Daar stond geen stevig hek omheen, dus dat was lol voor de dieren: kop erin en schudden en duwen maar. Het meeste voer vraten ze wel op, maar ook hier werd veel verknoeid. Het hooi was droog en rook bij de meeste balen prima, maar verschillende balen zaten van binnen vol schimmel. Oudere koeien laten dat verschimmelde voer wel liggen of kunnen er wel zo’n beetje tegen. Maar in de groep zogende koeien hadden veel dieren een echt grijze diaree die toch wel gevolg van dat schimmelige hooi was. Hun staarten waren er zelfs nat van. Bij het uit elkaar trekken van een hooibaal wees ik de Big Boss erop dat de schimmel de oorzaak van de diarree was, en dat het beter was de iets beschimmelde balen bij ouder jongvee neer te zetten en niet bij koeien met kalveren. De man keek en rook er ook aan en legde toen de baal weer dicht. Hij zou erop toezien dat zou gebeuren wat ik hem aanraadde.

Wordt vervolgd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vertegenwoordiger

  Bert.Duidelijk weer een Bert blog.Praktijk en Zien is bij jouw altijd zichtbaar in je blogs die je schrijft.Snap niet dat jij het niet drukker hebt.Of komt het door het land-mensen daar?

 • no-profile-image

  Bert

  Vertegenwoordiger.Bedankt.Tja wat moet ik zeggen op u reactie?Ben inderdaad praktijk man.La la la hou ik niet van.Klopt ook wel dat het in dit land moeilijk is om mensen bij en aan elkaar te brengen om als groep iets te bereiken.Is het zwaarste probleem punt hier voor niet alleen ik maar gehele agro sector.Specialist die betaald word door baas.die heeft andere of voelt zich gepasseerd en daar door negatieve adviezen naar big boss toe.Dit zie je elke keer weer in alle sectoren en kompleet vernielt voor uit gang.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Interessante blog Bert. Op de foto's is duidelijk te zien dat het allemaal professioneel is opgezet!!!... Goed verzorgt vee en dan sluipen er toch weer schoonheidsfoutje's in, ik bedoel dat verschimmelde hooi. Het is zo belangrijk dat alles in orde is!!!... En als ge dan een Megabedrijf hebt plus de afhankelijkheid en de goede wil van de medewerkers/sters dan is het opletten geblazen!!!... Maar dat begrijpt Bert heel goed!!!... Daarom lees ik jou blog's zo graag, het is nog leerzaam bovendien!!!... Groeten uit Polen.

 • no-profile-image

  freek

  waarom voeren ze die kuil niet uit onder het schikdraad rondom die koeien kunnen er niet op staan en ze eten tot zon 80 cm onder het draad zolang je stroom op dat draad hebt en ze geen honger hebben breken ze NOOIT uit beetje grint aan beide kanten van het draad en je hebt geen bagger ook

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Freek.Klopt.maar ik ben de enigste met een schrikdraad apparaat hier in het land. was me wat man eerste jaar. buren dorps koeien die kwamen er aan en brullen echt nooit in NL gezien.paarden en koeien er aan en je zag ze na een minuut niet meer zover waren ze weg gerend.de herders kwaad man op mij. ze gaan doodt en zo voorts.op een dag kwam paard waarop de herder zat aan de draad toen ie mij aan het uitschelden was.Man dat had je moeten zien.paard op hol herder wapperde er zo wat achter over liggend op paard met paard weg. ik heb hem nooit meer dicht bij draad gezien.Maar de man gaat beter voer plaats maken. komen nieuwe irrigatie bakken als trog.zeker het in waardeloos zo.verknoeien in een land waar te weinig is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.