Boerenblog

8 reacties

Texanen in Kazachstan (2)

Ik doe wel eens advieswerk op rundveegebied voor mijn buurman die een premixfabriek heeft. Dit keer kwamen we op een bijzonder bedrijf terecht met een markante eigenaar.

Mijn buurman had me gevraagd mee te gaan naar een rundveebedrijf waar het vleesvee slecht groeide volgens de eigenaar. Het eerste wat we zagen toen we op dat bedrijf aankwamen, was een witte golfbeweging op het land rond het bedrijf. Allemaal oranje puntjes bewogen over de sneeuw. Dichterbij gekomen bleken het 3.000 ganzen te zijn die daar buiten zaten, dicht bij elkaar in de open lucht, met een slaapplaats op dik droog stro. Het waren ganzen voor de slacht. In de lente worden de eieren geraapt die in een broedmachine worden uitgebroed. De kuikens worden eerst gevoerd in bakken. In de zomer kunnen ze dan vrij rondlopen en zich in een beekje vermaken. Alles bij die ganzen zag er heel schoon en netjes verzorgd uit. Daarmee was de eerste indruk die we van het bedrijf kregen een goede.

200 Herefords uit Texas

Daarna liepen we tussen gebouwen door naar de koeien. Er waren ruim 200 Hereford-koeien en 15 stieren op het bedrijf. Die waren uit Texas binnengebracht met een chartervliegtuig. Grote stieren liepen bij elkaar buiten en konden schuilen onder een afdak. De koeien met kalveren stonden apart van de jonge koeien en ook de oudere koeien stonden in een aparte groep. Alle dieren waren buiten gehuisvest, op een terrein van ik schat krap 3 hectare, netjes voorzien van goede afdakken en voer- en watervoorzieningen.

Niet in galop over het bedrijf

De directeur ging meteen aan de slag met de meegekomen voerspecialist en ik liep er rustig rondkijkend achteraan. De afstand tot die twee mannen groeide langzaam. Opeens komt de voerspecialist op een drafje naar me toe en zegt: “Kom erbij man, en help me met de vragen die de directeur me stelt te beantwoorden.” Ik antwoordde hem dat ik meegevraagd was om te kijken naar fouten in de voedering en bedrijfsvoering. En als ik in galop mee moet lopen, zie ik niks. Ik vertelde de voedingsspecialist dan ook terug te gaan naar de directeur en mij mijn gang te laten gaan, ik zou me wel melden.

Urine drinkende stieren en koeien

Na een tijd riep ik: “Hey big boss, kom eens hier!” Ze kwamen bij me en ik wees ze op de stieren waar ik bij stond. Ik vroeg ze: “Zien jullie hier niks verkeerds?” Ik wees ze op verschillende stieren die van elkaar de urine dronken of in elk geval continu elkaar onder de buik aan het likken waren.De directeur vroeg of dat fout was en riep zijn managers erbij. Die hadden het wel gezien, maar dachten dat het normaal was. Nee, beste mensen, dat is niet normaal.
Bij de jonge koeien en de pinken zagen we hetzelfde. Ook daar dronken dieren elkaars urine, of ze dronken het van de grond of bleven maar likken over de grond waar urine lag.

“Nou mannen. dit is de reden dat enkele van je koeien niet groeien en andere slecht.” Als ze elkaars urine drinken, gaat de pens- en darmflora er van achteruit. Urinedrinkers groeien altijd heel slecht. Oorzaak is een verstoorde mineralenhuishouding.

Oorzaak urine drinken wegnemen

Het was een goede zaak de voerspecialist te vragen te komen kijken. Die kan helpen om dit fenomeen te stoppen, of in ieder geval om het snel minder te laten worden. De gewoonte om urine te drinken blijft bestaan bij de oudere dieren, zeker bij de stieren. Maar de oorzaak kun je wegnemen. Daardoor zal het zeker bij het jongvee en de koeien na verloop van tijd helemaal stoppen.

Wordt vervolgd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Ja, dit is idd een mineralen gebrek. Mooi dat je ze daar even op kon wijzen. Hopen dat het probleem guaw is opgelost. Groetjes

 • no-profile-image

  naf

  Bert... Vraag me af hoe een boer in Kazachstan meer dan 200 fokrunderen laat invliegen en hoe dit moet lonen... is denk ik min. een investering van bijna 3ton, hoe kan dit uit?? Of zijn er soort van subsiedies om fokvee aan te kopen? Neem aan dat vlees opbrengstprijzen ver onder EU niveau liggen...
  Naf

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Bert, wat een geweldige blog weer! Ik kijk uit naar de volgende! Groet van Vera

 • no-profile-image

  Bert

  Naf.Bunnik.Ik zou heel goed kunnen leven van het verschil jouw geschatte kosten en de werkelijke kosten. Subsidie ja. maar wat heeft het voor zin?Zoveel aan EEN bedrijf uit geven?Wat bereikt de veehouderij er mee in dit land?Fokmateriaal wat geen enkele boer kan betalen.Ki stieren. Kun je beter sperma importeren.Zo lang de vet wereld hier niet werkt en eerlijk werkt in praktijk en niet op document heeft zo iets totaal geen waarde voor de veehouderij van dit land.In een paar bedrijven worden miljoenen geïnvesteerd door overheid maar die kunnen nog geen % van alle prive productie boeren produceren.Deze kleine en kleinere die kon men beter helpen met subsidie.meteen geld terug in productie,kwaliteit.vlees af boer +- 3 euro.dichtbij grote stad. ver af 1 a 1,5 euro.Kan echt niet uit absoluut niet.Maar ze willen maar weten niet echt hoe.
  Anton heeft hier over een goede eerlijke blog gemaakt.Zie
  http://www.boerderij.nl/10102854/Pluimveehouderij/Weblogs-van-boeren-pluimveehouderij/Bijna-gratis-tarwe-maar-geen-kuikens.htm

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert zoals je weet ben ik op vee gebied een totale analfabeet vandaar mijn vraag hoe los je dit op
  Groeten ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed.Beste.eerst je voer laten onder zoeken,tekort via mengsel maken aan vullen.2 standaard mineralen-vitaminen mengsel voeren.2e.liksteen blokken neer leggen.dan los je alles of het ergste al op. maar die gewond zijn die blijven urine drinken.En blijven slechte groeiers

 • no-profile-image

  Anton

  Beste Naf en Bert, de overheid denkt dat ze Amerikaanse style feedlots moeten maken om vlees te produceren voor de export. Ze vergeten dat er rond de 4.5 miljoen fok/melk koeien in de dorpen rondlopen die de basis van de fokkerij zouden kunnen zijn voor beter slachtvee. Nee: importeren! Ze importeren ook melkvee, geven subsidies en een vaars uit Canada of USA kost OP PAPIER voor de subsidie potten USD 4000 met de poten op de grond in Kazakhstan. Als die vaarzen dan 4000 liter geven van de 8000 die hun moeder gaf zijn ze al erg blij in Kazakhstan. Halfwaarde tijd van deze dieren is ongeveer .....1 jaar: poten, voeding, niet drachtig krijgen. Een slechte investering, maar tja, praat ze dat maar eens uit het hoofd, want het is indrukwekkender om een bezoeker een bedrijf met 500 geimporteerde vaarzen te laten zien dan door een dorp te rijden en te vertellen dat achter elk huisje 2-5 koetjes staan die zonder noemenswaardige investeringen elk jaar een kalf produceren en een litertje of 8 melk per dag. Oude soviet mentaliteit van de leiders is niet van de een op de andere dag verdwenen!

 • no-profile-image

  Geert

  Een tijdje niet achter de PC gezeten, je maakt nog eens wat mee Bert. Hier heb je organisaties die de kleine boer probeert te steunen en te onderwijzen doormiddel van projekten maar zodra een projekt afloopt gaat het weer zoals altijd, de gemakkelijke manier. Zoals jij ook zegt: je moet het blijven herhalen en erop toezien.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.