Boerenblog

1789 x bekeken 6 reacties

Melkstal in aanbouw

We melken onze 21 koeien tijdelijk nog met de hand, net als mijn opa deed dus. Maar het einde is in zicht, de bouw van een melkstal schiet op. Alhoewel het wel een bouw met hindernissen is.

Het bedrijf waarop we boeren is van oorsprong veel groter geweest, meer dan 3.000 hectare. Het is na een faillissement bij de bank gekomen, die het na ruim 10 jaar juridische strijd heeft mogen verkopen.
Op ons gedeelte staan de gebouwen van destijds nog, maar die zijn in die 10 jaar behoorlijk verpauperd. Er mocht namelijk niet op gewerkt worden in die periode.
Hans heeft de meeste gebouwen opgeknapt en gedeeltelijk opnieuw gebouwd. De varkensstal wordt nu voor de helft omgebouwd voor het melkvee, met daarin dus ook een melkstal. De andere helft blijft varkensstal en is ook voor dat doel gerenoveerd.

Gestart met melk- en vleeskoeien

In mei vorig jaar zijn we begonnen met melken om ervaring op te doen hoe dat gaat in de tropen, maar vooral om te ontdekken waar je tegenaan loopt in Bolivia. We kochten toen 13 melkkoeien van de Mennonieten. Er zijn nog wat koeien bijgekomen, melktypische en handzame vleeskoeien. Op dit moment lopen er 21 koeien in het koppel.
Bij de Mennonieten zagen we een eenvoudige opstelling om de koeien vast te zetten tijdens het melken en die hebben we nagebouwd om te gebruiken tot de melkstal klaar is. We melken nu dus met de hand, zoals opa ook deed en zoals het gros van de Bolivianen het nog altijd doet.

Ruwbouw snel klaar

Het tanklokaal was niet moeilijk om te bouwen. Even meten, metselen en betegelen. Daarnaast staat het machinehok. De koeltank hebben we hier tweedehands gekocht van een kennis die een grotere nodig had.
Op dit moment gieten we de melk eerst door een zeef in een melkbus en daarna gieten we het in de koeltank. De tankauto komt ‘zo nu en dan’ langs. Niet volgens een strak schema - je ziet de RMO wel verschijnen binnen 3 dagen na de laatste melkaflevering.

Melkmachine uit Nederland

Een tijd geleden hebben we twee gebruikte melkmachines gekocht in Nederland en die zijn, door vooral mijn tweelingbroer Wijtse, uit elkaar gehaald en ingepakt verzonden naar Bolivia. Het hekwerk laten we hier allemaal maken. Met Rodeg, de plaatselijke melkmachinedealer, hebben we afgesproken dat zij een van de melkmachines gaan installeren.
We wilden beginnen om een put te maken, maar hij adviseerde ons te wachten. Hij wilde eerst de machine zien voordat hij een technische tekening van het geheel ging maken met de daarbij behorende maten. Dat wilde hij vooral omdat onze wens een 50º melkstal is en het een visgraat was in Nederland. Je verliest op deze manier erg veel tijd, maar als je je een paar centimeter vergist, heb je weer een hoop extra kosten.

Aanpassingen gaan niet snel

Begin maart 2010 kwam de melkmachine aan op de boerderij en had de dealer geen tijd. Later zat hij twee weken in Argentinië en voordat we aan de gang waren was het eind april.
Hier staat nog geen 50º melkstal en dus moest ook de dealer zich laten informeren over de maten. Hier in Bolivia gebruiken ze het systeem van een aparte spoelleiding. Ik moest hem uitleggen hoe dat werkt met een vacuümleiding als spoelleiding. Dat moest uiteindelijk ondersteund worden met foto’s uit Nederland en zo verlies je weer twee weken. Die foto’s hadden we ook nodig om de nieuwe situatie te kopiëren zoals de machine in Nederland ooit opgebouwd was.
Daarna nog heel vaak meten en doorspreken met de dealer en alsnog weer een foutje vinden of een verandering door willen voeren. In juni zijn we dan toch met de bouw begonnen.

Wordt vervolgd

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Geert.Nou je begind dus echt van af niks.Maar je melk kamer ziet er netjes uit.ost je wel tijd zo om alles klaar te hebben.maar ja dat is niet alleen daar.Succes

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Geert, wat interessant om te lezen! Wel een tijdrovend klusje; 21 koeien met de hand melken. Ik kijk uit naar je volgende blogs. Succes met alles! Groet

 • no-profile-image

  Geert

  Niet alle koeien zijn aan de melk en ze geven ongeveer 10 liter op dit moment, bij sommige helpt het kalf ook een handje, het melken word door 3 personen gedaan. Iets kant en klaar kopen lukt je haast niet. Het is er haast niet en als het aangeboden word is het erg duur en moet er alsnog verbouwd worden door de slechte staat of de manier van mechaniseren. Bolivia is de laatste 3 jaar aan het mechaniseren doordat er veel mensen vertrekken naar het buitenland.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Geert.Dacht al van waarom heeft Geert tank nodig. zit zichtbaar geen melk onder die koeien op foto.Geven ze niks vanwege slecht voer of zijn gewoon genetica 100 jaar geleden koeien?Een open tandem zou je toch gewoon met buis van daar kunnen maken zonder moeilijk heden denk ik.
  Succes

 • no-profile-image

  Geert

  Genetisch lopen we ver achter er word wel wat aan fokkerij gedaan maar dat zijn er maar heel weinig en van de laatste paar jaar. Het gras is erg stengelig en zeer geschikt voor de Nelore koeien maar daardoor niet erg geschikt voor het melkvee. Daarnaast hebben we te maken met een droogte periode dat de grasgroei haast stilstaat en de koeien dus te weinig opnemen. We hebben in februari mais en sorghum verbouwd (gelukkig maar want deze droge periode is extreem droog en lang)en dat voeren we op dit moment bij maar is te weinig om helemaal te voeren. Het hakselen is niet goed gebeurt en te laat omdat je hier geen goede machines hebt en planning nog geen spaans woord is. In oktober gaan we meer zaaien en is het de bedoeling om stalvoedering te gaan doen. Hebben we een constant rantsoen, de koeien hebben de hele dag de beschikking over water en is er meer controle. We hebben inmiddels een maishakselaar in nederland gekocht en die zal aan het eind van dit jaar hier zijn. We hebben inderdaad alleen de machines en apparaten op laten sturen naar Bolivia het buiswerk laten we hier allemaal op maat maken.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Hoi Geert, Wat leuk om wat telezen over Bolivia, echt pioneren daar.Wij kijken uit naar de volgende Blog

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.