Boerenblog

953 x bekeken 37 reacties

Melkprijs van 50 cent

In Rusland gaat het met de melkprijs crescendo. Danone betaalt er alweer rond de 40 cent per liter en de prijzen stijgen snel. Dat moet ook wel, want de voerkosten gaan hard oplopen.

Afgelopen week maakte ik een rondje Rusland. Ik begon ten noorden van Moskou. Daar vertelde men me dat de melkprijs in de winter zal stijgen naar meer dan 50 eurocent per liter. Dat zijn nog eens prijzen waar je blij van wordt, dus zakte ik in een goede stemming af naar het zuiden van Moskou. Nou, daar werd meteen duidelijk waarom de prijs zal stijgen. Zulke slechte mais heb ik zelden gezien. Echt helemaal verdroogd, nauwelijks de moeite van het oogsten waard.

Op dit moment betalen de melkfabrieken tussen de 11 en 16 roebel (€0,25 tot €0,38) per liter melk, afhankelijk van de kwaliteit en aan wie je levert. Lokale fabrieken accepteren alles wat min of meer op melk lijkt en waarvan het kiemgetal, celgetal en vriespunt nog ergens op lijken. Zij betalen daarvoor nog steeds rond €0,25 per liter. De best betalende fabriek, Danone, betaalt 16 roebel voor goede melk met goede gehaltes en dat is al bijna 40 cent per liter.

Melkprijs zegt niet alles

Of de melkveehouders veel opschieten met die goede melkprijzen is nog maar de vraag. De wintergranen zien er niet slecht uit, maar de zomergranen staan rampzalig. Hetzelfde geldt voor de mais. Die doet het normaal gesproken ten zuiden van Moskou heel redelijk, maar dit jaar absoluut niet. Daardoor zal de melkveehouder dus niet veel opschieten met een hoge melkprijs. Want de voerkosten zullen ook aanzienlijk stijgen. Dan heb ik het nog niet eens over de bedrijven die gewoon door het voer heen raken. Die kunnen dan niet even, zoals in Nederland, de foeragehandelaar bellen en worden voorzien van ruwvoer. Zoiets kennen ze hier niet. Er zal dus weer een aantal bedrijven moeten afhaken. De vleesprijs staat al onder druk omdat de eerste boeren al begonnen zijn vee af te voeren.

Foto: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rene. Ik hoorde van Graber, dat er inderdaad geen ruwvoer is. Kopen kan dan ook niet, hij vermoede een inkrimping van de veestapel. Jouw mais is nog groen bij hem stond alleen nog gele stengels met geel blad. Totaal verbrand en de granen voor silage al net zo.
  Hier helpt een hoge melkprijs niet meer, er is nauwelijks nog melk uit de koeien te peuren lijkt me.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Ik was afgelopen weken in Ural (Cheliabinsk, Orenburg, Ufa) daar praten ze over 70% van de percelen die totaal verbrand zijn en dus helemaal niks vanaf gehaald wordt. Ik heb dit met eigen ogen gezien en kan dit bevestigen. Nu in Nizhny Novgorod is nog wel wat, maar ook veel minder dan normaal. Aardappels bijvoorbeeld max 20 ton/ha, winterrogge 1500 kg/ha, silage (zomergraan en gras) bijna niks. Dat wordt dus weer stro voeren

 • no-profile-image

  Jeroen

  Christian en van stro geven koeien top producties :)))

 • no-profile-image

  kees

  jullie praten hier over ``verbrand``. Bedoel je dan letterlijk verbrand, of gewoon verdord van de droogte? En is het in heel rusland droog geweest deze zomer?

 • no-profile-image

  Jeroen

  niet verbrand als door vuur, wordt er bedoeld:)

 • no-profile-image

  kremers

  Nee, niet letterlijk van het vuur, maar week in week uit, zeker al 5 weken continue 30-38 graden en geen drup regen, het is nu al twee weken geleden dat ik er was en sinds dien nog steeds 33-38 graden en geen regen! dat is echt onvoorstelbaar hoe het dan achteruit gaat.

 • no-profile-image

  Nico

  Er is natuurlijk veel verbrand maar er zijn ook grote regio's (zuid-rusland) waar we de afgelopen weken gezien hebben dat er 8 ton tarwe gedorst wordt en de mais 2,5 meter hoog is. 4 ton koolzaad en zonnebloemen zo groot als skippy ballen. Ik snap dat alles aangegrepen wordt om stemming te maken maar zoals bekend gaan slechte verhalen 20 keer zo vaak rond in vergelijking tot goede...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Nico hoe groot percentage is dat van Rusland dan? lijkt mij dat daar toch veel schade is, Ukraine valt de oogst lager uit maar er wordt wel geoogst. Mais staat super, krijgt op zijn tijd toch water.
  Luzerne ook genoeg binnen.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Nico, je hebt natuurlijk gelijk dat negatieve verhalen meer verspreidt worden dan de positieve (met name als het gaat over Rusland), maar ik denk niet dat we er om heen kunnen dat de productie in Rusland dit jaar simpelweg keldert t.o.v. voorgaande jaren. Gelukkig zijn er ook gebieden in rusland waar wel een goede/normale oogst behaalt wordt, anders was het drama nog groter.

 • no-profile-image

  Han

  Nico je zult best gelijk hebben. Maar als ik de kaart met brandhaarden bekijk en de weerkaart dan zie ik zeer grote delen letterlijk in brand staan en nog grotere delen figuurlijk in brand staan. Beide komen de oogst niet ten goede. Zonnebloemen als Skipe ballen zegt nog niets over de uiteindelijke zaad opbrengst, die wordt gevormd na de bloei en als er het water dan op is. ik denk dat de schrijver dezes het bij ht rechte eind heeft als hij uitgaat van een moeilijk jaar voor de melkveehouderij, die voornamelijk in West Rusland zit en daar is nu net de hitte erbarmelijk.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Aloa van uit donker Africa,

  Han, je zult gelijk hebben maar het doet niet af aan het feit dat nico gelijk heeft op het feit dat slechte verhalen altijd mooier zijn dan goede.

  Heb je nog wel tijd om te werken, als je zo goed op de hoogte bent van de wereld problematiek, zul je uren op internet moeten doorbrengen. of heb je een mensen op je kantoor die voor jou de info opzoeken etc.

  mvg Peter L Klashorst

 • no-profile-image

  Jeroen  @Christian Koeien geven van stro alleen geen melk, ter verduidelijking voor jou.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ jeroen: Daarom staat dat ook vermeldt in mijn reactie. Ik weet weinig/niks van koeien maar dat weet ik dan nog weer wel.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Christian,
  Gelukkig.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Han, het klinkt misschien raar, maar in sommige gevallen komen de branden de oogst wel degelijk ten goede. Hier vlakbij Moskou op een aardappelbedrijf groeien de aardappels als kool. Dankzij de sterke rookontwikkeling is het daar 10-12 graden kouder dan zonder de rook en er is geen directe instraling. Oftewel het beregeningswater verdampt veel minder snel en het blad verbrand niet. Je ziet de aardappels daar bijna groeien op het moment. Toch nog een klein voordeeltje bij de bosbranden :-)

 • no-profile-image

  arie maas

  rindje Kazachstan. In het noorden, het graan gebied tot 70 % verdroogt maar heb ook mooie zomergerst gezien, gezaaid met echt NOTILL dit is de manier ! heb zelf 4 proefvelden met aardappelen in het noorden staan een is goed de andere 3 verdroogt. Hier in het zuiden, rond Almaty 1,5 tot 2 ton per ha zomer/wintergraan OFFICIEEL is de landelijke opbrengst bijgesteld van 21 miljoen ton naar 13 miljoen ton praktijk zal nogwel laager uitvallen

 • no-profile-image

  arie maas

  beetje raar christian lees en hoor hier op het nieuws dat het just in moscow en omgeving nog nooit zo heet is geweest rara hoe kan dat ??

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arie omdat wij simpele boeren het gewoon niet begrijpen waarschijnlijk?? :)))
  Arie hoe gaat het met jou?

 • no-profile-image

  geurt

  Vroeger werd er "ontsloten stro" gevoerd aan melkkoeien in tijden van ruwvoertekort.Maar ik weet niet precies meer hoe het werkte.

 • no-profile-image

  arie maas

  moet er wel stro zijn om te voeren en dat is er ook maar montjes maat

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Gelukkig is de Natuur niet voorspelbaar/berekenbaar, dat maakt het Boerenvak zeer interessant!!!... Avontuurlijk en spannend bovendien!!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ammoniakbehandeling
  daardoor beter verteerbaar, ik vermoed dat je dat bedoelt maar is verboden in West Europa.

 • no-profile-image

  onno

  Het lijkt allemaal wel leuk, 50 ct per liter melk, maar dit gaat een ramp worden, waar niemand iets aan heeft. Ik ben bang dat het volgend jaar helemaal een kaalslag gaat worden in de landbouw in Ukraine en Rusland. Banken gaan krediet verlening helemaal stop zetten. Veehouders hebben dan straks helemaal geen voer meer, of kunnen alles zelf doen, wat extra investeringen vergt. Danone betaalt nu wel leuk, maar als geimporteerde melkpoeder vanuit NZ of USA goedkoper is, dan stopt dat geintje ook.
  Beestjes met stro voeren wel of niet ontsloten is onzinnig. En vergeet niet, een fout die je nu maakt met vee, en ik denk dat Jeroen dat ook wel weet, als hij opgelet heeft bij ons, je die fout gedurende een jaar op je brood krijgt en betaald.
  Nu bekeken is het een geschenk dat de vergunningen in Ukraine voor ons project door politiek gesodemieter iets langer heeft geduurd. We hadden dan een mooie valse start gemaakt.
  Ik hoop dat de politiek in Ukraine en rusland de ernst ervan ook inziet en er ook wat aan doet, anders neemt de populatie melkkoeien in de Ukraine niet met 10% per jaar af, maar veel dramatischer. We moeten ook onthouden dat er veel mensen zijn in dorpjes die 1 of 2 koeien hebben voor dagelijks NOODZAKELIJK gebruik, die mensen hebben straks helemaal niets meer alleen honger.

 • no-profile-image

  Nico

  Stro voeren werd/word idd veel toegepast. Ik bezocht eens een klant die overging van Russische combines naar westerse... Hij was zeer tevreden alleen werden zijn koeien wel erg mager... Ik ben ook van mening dat no/low till de oplossing is. Dit is in veel landen met beperkte hoeveelhied water een bewezen techniek. Echter zal er dan veel moeten veranderen in de hoofden van de agronomen en dat zal niet meevallen. Proefvelden aanleggen en resultaten visualiseren! ook al kan dat met no-till wel een aantal jaren duren. @Han.. Er zal idd een slechtere oogst zijn en ja er zal 25% minder opbrengst zijn dat zie ik ook, alleen er wordt dan altijd alles over 1 kam geschoren. En volgens mij kan dat niet in een land met 9 tijdzones. Peter, ik zag je nog in het nieuws afgelopen week. Alles goed met vrouw en kind?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno, Volg even niet, heb redelijk veel gekuild en heb voor volgend jaar ook duidelijk meer luzerne in het bouwplan.
  Hoe doen jullie dat met het voer?
  En voor dit jaar gaan er ook nog wel een select groepje koeien bij mij eruit.
  Maar het is ook niet makkelijk, vooral die dorpskoetjes. Had eergister zelfs de dierentuin op bezoek of die voer konden "kopen"(hebben niet zoveel geld).
  @nico zijn koeien werden mager omdat ze geen stro kregen??

 • no-profile-image

  Nico

  @ Jeroen, omdat de westerse combines geen graan achter lieten in het stro!!

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen.
  Ik weet niet precies waar je zit, maar in het oosten is het niet erg leuk op dit moment. In het westen van de Ukraine hebben ze in het begin veel water gehad. In het oosten redelijk maar koud. Voor graan geen probleem, voor mais wel.
  Mais heeft nu water nodig, en dat is er niet, wat mais ook doet is lignificeren als het zo warm is, waardeloos voer dus.
  We maken geen luzerne, omdat dat een moeilijk gewas is op grote bedrijven evenals gras.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @nico dus je kon hem vertellen dat ie nu geld had omdat ie extra kon verkopen en voer en voor terug kon kopen :)))
  @Onno, Ik zit bij Kiev en we konden wel wat meer water gebruiken, maar de mais staat niet heel slecht,ga morgen beginnen met hakselen. Luzerne ging redelijk dit jaar, 5 keer gemaaid als het seizoen voorbij is.
  Maar jullie kopen het voer of hebben afspraken?

 • no-profile-image

  kremers

  Nico,

  Wat betreft no till / minimum till ben het helemaal met je eens minder kosten minder water verspilling en meer opbrengst. Wat dat visuliseren betreft ik zou graag wat stukken graan in fieldlook.ru intekenen dan kan je precies het verschil zien! Als je daar ideeen voor hebt graag want ik ben het helemaal met je eens het zal niet eenvoudig zijn die agronomen en eigenaren te overtuigen, maar met fieldlook kun je het in ieder geval inzichtelijk maken!

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen. In Ukraine het meeste zelf, omdat afspraken maken daar net zoiets is als les geven aan een stoel. Turkije wordt het meeste voor ons gedaan, alleen hakselen en transport is voor ons. Weet ik zeker dat dat goed gaat.
  @ Kremers. Het overtuigen van no-till of minimum till valt mee. Je hebt goede compagnon in Agro-soyuz en Horsch. Ze hebben regelmatig open dagen in Rusland en Ukraine en eigen opleidingsinstituut. Altijd druk...

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ Arie: in de schaduw onder de boom is het toch ook koeler als in de volle zon? Dat bedrijf daar zit vlakbij een brand en daardoor is het nu de gehele dag mistig/bewolkt, waardoor je dus in de schaduw van die rookwolk zit. @ Onno: hebben ze in Oekraine bedrijven met echt no-till of is het minder-till? Ik heb in Rusland nog nooit een echt no-till en/of min-till graanbedrijf gezien, wel bedrijven die relatief minder tillage doen (wat vaak nog steeds vrij veel is), maar ik heb nog nooit eentje gezien die direct in de stoppel van het vorige seizoen zaait.

 • no-profile-image

  onno

  @Christian. Zeer zeker, veel bedrijven in met name het oosten van de Ukraine hebben no-till, hier zijn de bedrijven nl groter en moderner.
  In Rusland ken ik ze ook. Vrij vaak bedrijven tussen de 5000 en 50.000 ha..In Rusland heb ik voornamelijk lol gehad tussen grofweg Moskou tot en met Tatarstan. Ukraine heb ik wel zo'n beetje helemaal gezien.

 • no-profile-image

  arie

  christian kan nog steeds niet met je eens zijn dat het 10 graden scheelt maar vooruit. Wij zijn hier in Kazachstan met ECHTE notill bezig op een proefbedrijf in het graangebied kun je dit jaar duidelijk verschil zien in gewas. Voor komend sezoen hebben we via het ministerie van landbouw 4 machines, 12 meter breed, voor demonstratie . Notill hier in dit geval betekend direct zaaien geen enkele grondbewerking rijafstand voor graan 40 cm diepte van zaaien afhakelijk van vochtnivo maar tot 15 cm stoppel laten staan alleen de aren er uit maaien stoppel houd dan in de winter sneeuw vast !als je meer info wilt hebben kun je contact met me opnemen vraag robert naar mijn email

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ Onno, dat is interessant. Ik heb zelf voornamelijk in het oosten gezeten, Oeral, daar heb ik nog nooit een echt no-till bedrijf gezien. Rondom Moskou voornamelijk aardappelbedrijven gezien. @ Arie, dat is idd de No-till waar ik het over heb en waar ik groot voorstander van ben voor heel Rusland. Helaas ben ik het zelf nog niet tegengekomen in Rusland. Hoe groot zijn de verschillen in de gewassen die daar bij jou in die proefvelden?

 • no-profile-image

  arie maas

  chrstian ga naar de volgende webside http://www.rogro.com.au
  voor meer info of anders neem contact met mij op

 • no-profile-image

  onno

  @christian. Black Earth farming, Tambov oblast, 35.000 ha en Selkhoz invest Tambov 50.000 ha, Ejsk (in Krasnodar) ,10.000 ha. Agro-Soyuz Dneprpetrovsk, 10.000 ha. Enz enz... Meer dan genoeg luitjes die dat doen en met meer of minder goede resultaten.
  Waar ik nog steeds voor huiver is de hoeveelheden mycotoxinen die no-till kunnen veroorzaken, als het niet correct gebeurt. USDA is er ook achter, zover ik gehoord heb.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Die mycotoxinen wordt nog vrij licht over gedacht.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.