Boerenblog

825 x bekeken 5 reacties

Zelf jaap van 20 centimeter gehecht

Als inseminator ben je van alle markten thuis. Zelfs voor het oplappen van een kalf met openliggend been ga je niet aan de kant.

Een van de buren belde, ik moest snel komen. Een kalf had een fikse jaap in zijn been. Eigenlijk werk voor de dierenarts om dat dicht te naaien, maar als inseminator ben je ook een halve dierenarts. De opleiding voor inseminator is hier in Kazachstan namelijk ongeveer dezelfde opleiding die een veearts moet volgen. Nou, als dat in Nederland ook zo was geweest toen ik de inseminatorencursus deed, had ik dat waarschijnlijk nooit gehaald. Want een Nederlandse dierenarts is toch wel van een heel ander kaliber dan een inseminator. Maar toch zou ik nu de vaardigheden van een dierenarts nodig hebben.

Kalf

Bij de buren bleek het om een kalf van ongeveer twee maanden oud te gaan. Dat was door een ouder dier omhoog gegooid en op een staand hoekijzer geland. Het hele dijbeen was open, een snee van 20 centimeter lang, erg diep en flink bloedend. Ik heb van thuis maar de spitse tang opgehaald, dezelfde als waarmee ik mijn door de trekker gesloopte hand heb gerepareerd. Ik moet dat tangetje toch eens in ere gaan houden, het is een levensreddend ding. Ook nam ik een lange dikke naald mee. Garen zullen de buren zelf wel hebben.

Nog nooit dier gehecht

Ik heb de buren eerlijk gezegd dat ik nog nooit iets anders gehecht of genaaid heb dan mijn overall. Dat was geen probleem, ik moest maar beginnen. Ik kreeg een doosje en kon kiezen welk garen ik gebruiken wilde. Er lag mooi dik gevlochten plastic touw in. Dat leek me het beste. Daarvoor had ik wel een nog dikkere naald nodig dan ik zelf had meegenomen, die hadden ze ook erbij. Hups, twee man op het kalf en ik begon. Ik heb twee binnenvleeshechtingen gezet en voor de rest alles alleen maar op huid vastgezet, want die binnenhechtingen komen er niet meer uit. In totaal plaatste ik een stuk of 20 hechingen in de huid, goed geknoopt en klaar was Bert in 20 minuten.

Veel toeschouwers bij de operatie

Het gaf veel bekijks van de vrouwen en kinderen uit het dorpje. Hun reactie was een beetje van: “Ja maar als dat zo kan, kan ik het ook.” Dus heb ik naald en tang omhooggehouden en zei: “Doe dan, dit is de praktijkles eerste hulp.” Toen werden ze stil. Jammer, van mij had het gemogen, want ik had een doos bier in de keuken zien staan. En dat wil er met heet weer wel in.
De eigenaar van het kalf was een echte Rus, een beer van een vent. Hij is voor niks of niemand bang, maar o wee, wat werd-ie klein van een beetje bloed. Hij stond achter de struiken wat te mopperen. Ik riep hem bij me, maar hij vertikte het omdat ik immers hulp genoeg had. “Nee, hier komen, man. Ik moet bloed hebben voor een infuus van het kalf en jij hebt er zat van.” Er kwam daarna van alles aan minder fraaie woorden vanuit de struiken op me af, maar geen grote vent.

Helaas had ik bij dit voorval geen camera bij me. Nou ja, een echte dierenarts gaat ook niet met een fotoapparaat rond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert vooral die grote rus vragen voor een bloed infuus vind ik een prima idee op die manier kun je nog eens wat nieuwe woorden leren zo blijf je ook op de hoogte van het niet alledaags gebruik van het russisch .Jij maakt daar nog eens wat mee
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Is toch het mooiste wat je kan overkomen zo iets.Ik hou daar van.En mooiste is Ed.Je kunt niks fout doen.Want er is niemand anders die het doet.En infuus als je dat zegt in het Rus snappen ze ook. origineel woord in Rus is anders maar woord infuus snappen ze meteen.Vorige week had ik weer zo iets bij andere man.Kwam me ook halen.Mond op mond reclame he is de beste en goedkoopste.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, dat maakt je dag wel weer goed, met Argus ogen kijken ze wie je bent, maar ondertussen weten ze drommelsgoed wie je bent en wat je kan. Hier 2 weken geleden een koe die dacht dat ze een ballon was, vrouwtje helemaal in paniek, midden in de nacht er nog heen gegaan, flesje zonnebloemolie, mix vodka bier en volgende dag die koe weer fris en vrouwtje helemaal door het dolle :))

 • no-profile-image

  koeienboer

  Hoest met kalf. Heb je bij 't hechten ook wat ruimte overgelaten zodat vocht en etter er gemakkelijk uit kon zweren of heb je 'ruim' gehecht zodat 't in ieder geval 'dicht' was?

  groet Koeienboer

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi koeien Boer.Van wegen plaats tekort is het er uit gelaten dat ik kalf staart haar af knipte.op rolde en op laagste punt in de hechting heb gehecht.met op dracht aan veehouder morgen er uit trekken.Kaff had het zelf gedaan met de tong likken dus mooi drainage gaatje was er de volgende dag.Dus ja op uw vraag.kalf nu echt zonder wat dan ook goed gezond.bij reactie op:
  http://www.boerderij.nl/10103332/Rundveehouderij/Weblogs-van-boeren-rundveehouderij/Al-eigenwijs-op-de-ki-opleiding.htm staat er ook nog wat over dit kalf.
  Groeten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.