Boerenblog

2 reacties

Helikopter boven de kuil

We willen het plastic over de kuil trekken als een helikopter aanstalten maakt ernaast te landen. Paniek in de tent!

Door een stevige, koude noordenwind droogde de gemaaide eerste snede dit jaar goed. Het harken verliep voorspoedig en onze loonwerker, Vital Laschet & Fils, was zoals gewoonlijk stipt op tijd. Dit Franstalige Belgische loonbedrijf is vlakbij het drielandenpunt bij Vaals gevestigd. Het is zeker 80 kilometer bij ons vandaan, maar dat is voor Vital geen probleem. Vaak vragen mensen ons waarom we een loonwerker hebben van zo ver weg. De reden is simpel: bij hem is afspraak afspraak. Vital is altijd op tijd. Het bedrijf heeft ook nog eens grotere kippers dan de loonwerker in Bitburg (ook zo'n 80 kilometer bij ons vandaan), dus het maakt minder uren en kosten. Als het werk bij ons gedaan is, gaan de loonwerkers door naar een Belgische boer vlakbij ons. Maar ze hebben ook klanten voorbij Prüm, dat nog 20 kilometer verder ligt, en klanten in de buurt van Brussel. Het tarief ligt lager dan bij de Duitse loonwerkbedrijven. Kortom, we hebben heel goede ervaringen met Vital Laschet.

Inkuilen bij de boze buurman

Op een gegeven moment belde de zoon van Willi, die naast ons woont. Hij waarschuwt Henk dat Vital de jerrycans waarmee we de omtrek van de kuil hadden gemarkeerd, steeds verder naar achteren plaatste, in de richting van zijn garage. Henk vroeg hem: ‘Zijn ze al in je garage aan het kuilen?’, waarop de zoon met een verbijsterde klank in zijn stem een ontkennend antwoord gaf. Henk zei hem daarop: “Als het zover is, bel me dan maar terug”. Totale stilte aan de andere kant van de lijn. Ik heb vreselijk moeten lachen, maar Henk daarna toch maar even gezegd dat de Duitse humor totaal verschillend is van de Nederlandse. Waarschijnlijk dacht de man dat Henk het meende.

Paniek in de tent

Vital was nog geen uur weg toen een helikopter probeerde naast onze kuilhoop te landen. Toen de heli na het overscheren langzaam terugvloog, grapte ik nog dat hij kwam controleren of onze kuil niet te lang was. Maar even later zette hij langzaam de afdaling in. Dat kon toch niet waar zijn? Het was echt ontzettend schrikken. Het dubbele afdekzeil waarmee we bezig waren, kon er wel afvliegen en dan ben je toch een aardig bedragje kwijt. Ik stond verbijsterd omhoog te kijken, ze zouden toch niet echt...?

Gelukkig steeg de helikopter weer op en landde iets verder achter het huis van de overbuurman. Zijn ploeg was tijdens het afkoppelen omgevallen en de vader van deze boer had een ploegschaar in zijn been gekregen. Dat gebeurde naast hun kuilhoop. Geen wonder dat de heli bij ons wilde landen. Dat was natuurlijk aan ze doorgegeven. Een noodarts was al aanwezig en die besliste dat er een ambulance-helikopter moest komen. Het been van de vader lag open en het bot was zichtbaar van de knie tot de enkel. De noodarts maakte zich ernstige zorgen in verband met beschadigde spieren en pezen.

Afdekken kuilhoop een flink werk

Het afdekken van de extra lange kuil was een heel werk voor ons tweeën. De andere boeren hier hebben altijd hulp van familie en schoonfamilie. Ze komen wel heel vaak ‘toevallig’ even langsrijden als wij samen de klus klaren.
‘Is ‘ie niet wat laag? Waarom zo lang en zo laag?’ en ‘Waarom in het weiland en niet in jullie betonnen silo?’ Deze vragen hebben we dit jaar heel wat keren te horen gekregen.

De kuilhoop is met ongeveer anderhalve meter hoog en iets meer dan 90 meter lang inderdaad lang en laag. We willen deze keer de tweede snede er overheen kuilen. Afgelopen jaar hebben we, vooral door de inwerking van het door het beton geperste smelt/regenwater gemerkt hoeveel verschil er zit tussen de eerste en tweede snede qua voedingswaarde. Door dat inkuilen van de tweede snede bovenop de eerste snede voeren we de koeien (langer) gelijkmatiger.

En nu maar hopen dat het dit jaar beter gaat met de gezondheid van de koeien.

Foto en video: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Monique.Wat hebben jullie goede buren.Zo maar komen helpen.Zo iets goeds moet je zien te houden.En wat een ongevallen hulp.Is voorlopig hier onvoorstelbaar.
  Groeten

 • no-profile-image

  riet

  Hallo Monique, zoals altijd geniet ik enorm van je weblogs! Wel heb ik groot respect gekregen voor jullie, hoe jullie ondanks tegenslagen doorgaan op deze gekozen weg! Zelf kuilen we ook laag over laag in voor een zo lang mogelijk gelijke voersoort aan het voerhek. Bevalt ons hier in Ned goed. Veel succes gewenst met alles!

Of registreer je om te kunnen reageren.