Boerenblog

3 reacties

Heerlijke schoften

Hier in Paraguay kruisen ze zeboe-achtige stieren in. Het vleesvee heeft dus flinke bulten. Een delicatesse!

Het verhaal van hoe de kameel zijn schoft (bult op de rug) heeft gekregen, is een beetje te lang om hier te vertellen. Hoe de zeboe-runderfamilie aan haar bulten is gekomen, weet ik helaas niet. Dat sommige zeboes indrukwekkende bulten hebben, is zeker. In een woordenboek wordt de schoft beschreven als een ronde massa of bult, zoals de vlezige structuur op de rug van een kameel of sommige runderen.

Vandaag, voor het traditionele Sondagmaal, hebben we een schoft in de oven gehad. Toen rees bij mij de vraag hoeveel mensen al eens zo’n schoft gegeten hebben? De gaarmaakmethode is hetzelfde als voor een skaapbout (lamsbout) of beesbraad (runderbraadvlees). Zout, peper en andere kruiden naar smaak toevoegen en een paar uien voor de smakelijke saus. Heerlijk bij rijst en gebakken aardappelen. Ja, ik weet het: te veel koolhydraten! Maar wel erg lekker. En de saus kun je later ook op brood doen.

begeerlijk stuk vlees

Zo’n schoft is een door velen onderschat, begeerlijk stuk vlees. Er zitten geen botten in en het weefsel is licht. Daardoor is het vlees juist niet droog. De structuur vraagt erom dit vlees ietwat langer dan een schouder te braden om het goed mals te krijgen.

Doordat hier in de regio zeboesoorten als de Nelore, Brahman en Tabapua ingekruisd worden, zijn er regelmatig schoften beschikbaar. De lokale Paraguayaanse bereidingswijze is de bult in zijn geheel te braden en daarna pas af te schillen. Dan warm van het vuur zo op het bord. Dat is wel meer werk voor de asadero (braaier of kok), maar de moeite waard voor de eter. Goed gaar aan de buitenkant en sappiger en roder van binnen, zoals rundvlees gegeten dient te worden. Koude, in dun gesneden plakken met wat mosterdsaus zijn bijna nog smakelijker.

Eten, en vooral het gebruik van vlees, blijft een winnaar. Lekker! O, ja. Hier in het Spaans van Paraguay heet zo’n schoft een cupin.

Hasta la próxima!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ziet dat er even lekker uit! Jammer dat jullie zover weg wonen :) Nee, hier in de omgeving (letterlijk tegen de Wallonische grens) houden ze het bij Belgische Blauwen.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Hallo, hoe is die res van vleis van hierdie beeste? En waarmee kruise hulle die Zeboes in? Sy Wes-Europese luukse rasse (met mooi vleis, goeie bespiering) ook geskik vir 'n Zeboe-kruising, met as gevolg mooi vleis?

  Groete
  Sjoerd

 • no-profile-image

  Danie Coetzee

  Sjoerd en Monique, die vleis van die Zeboe is goed en is net bietjie taaier as die van die Europese rasse. Daar is baie kruisings met Europese rasse, Brangus, Braford ens wat baie goei vleis lewer en die beeste is beter aangepas vir die hitte. Monique, ek weet nie of iemand hier al die Belgian Blue probeer het nie, maar ek dink die hitte sal dalk ook te veel wees vir die ras.
  Groetnis
  Danie

Of registreer je om te kunnen reageren.