Boerenblog

1861 x bekeken 5 reacties

Woekerrentes bij Raiffeisenbanken

Onlangs gingen we naar Trier om onze oorkonde voor de Beste kwaliteit melk op te halen. Op die uitreiking werden stevige noten gekraakt. De banken met hun woekerrentes wekken veel ergernis.

We zouden in het zonnetje worden gezet vanwege onze topkwaliteit melk. Zaterdag 20 november zou het gebeuren. En uitgerekend die dag moest Sabena kalven. Ik mopperde nog: ‘dat krijg je ervan als je een koe naar een failliete Belgische vliegtuigmaatschappij vernoemt’. Beter gezegd: naar het grootste faillissement uit de Belgische geschiedenis.
Sabena is altijd hekkensluitster bij het melken. Ze houdt met haar rust de koeien die wat zenuwachtiger zijn, in bedwang. Ze moet echter altijd opgehaald worden want uit zichzelf staat ze echt niet op. Ze kijkt me dan aan met een blik van ‘wat wil je nu eigenlijk’ Als ze dan nog niet op wil staan kietel ik haar. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ze daar echt niet tegen kan. Sabena is gewoon een geval apart.

Te laat van huis

Door dat kalven vertrokken we te laat van huis, en dan zal je net zien dat er veel langzaam verkeer voor je zit. Net voorbij Prüm kwam een bus voor ons rijden die natuurlijk niet opschoot. Ik had al zo'n vermoeden dat het de bus was waarmee we naar Trier zouden gaan. En jawel, hij reed voor ons uit de afslag naar Pronsveld op. Je hebt vanaf die weg een prachtig uitzicht op de melkfabriek in het dal.

Bus met barretje

We konden meteen de bus in en vonden een plek net voor het barretje. In de bus zaten vier boerenechtparen, de rest van de inzittenden was personeel van de melkfabriek. Zes andere boerenstellen gingen met eigen vervoer omdat ze in de omgeving van Trier wonen.
Het was een snelle rit; nog geen uur later reden we over de Moezel Trier in. Trier is een stad met een rijke historie. De Porta Nigra is nog uit de Romeinse tijd, net als de Kaiserthermen.

Ontvangst met vruchten-shake

We werden voor het hotel afgezet. Eenmaal binnen werden we ontvangen met als ontvangstdrankje overheerlijke aardbei- en muntmilk-shakes.
Na een tijdje konden we de zaal in. Voor in de zaal zaten de boeren, sommigen goed te herkennen aan de informelere kleding, zoals de spijkerbroek. Aan een lange tafel voorin zaten de sprekers, allen heren met meerdere titels. De eerste Melkkoningin van Rijnland-Palts kwam iets later. Een leuke, pittige dame met een frisse uitstraling. Ze hield ook een toespraak, geen domme tante.

Steun voor boeren in middelgebergte moet blijven

Als de voorzitter na de openingstoespraak het woord geeft aan de eerste spreker, begrijp ik pas dat het niet alleen om de deelstaat Rheinland-Pfalz gaat, maar ook om Saarland. Naast melkveehouders van de Milchunion Hocheifel zijn ook melkveehouders van Hochwald Nahrungsmittel-werke GmbH uitgenodigd.
Die eerste spreker, zeg maar de vakgroepvoorzitter van de melkveehouders in Saarland, spreekt zijn angst uit voor wat Dacian Ciolos, Europees commissaris van Landbouw te Brussel, 18 november in zijn toespraak vertelde rond de wijzigingen bij de bedrijfstoeslagen en het melkquotum. Zijn zorgen worden onderstreept door staatssecretaris Englert van economie, verkeer, land- en wijnbouw van onze deelstaat. Hij vind dat er extra ondersteuning moet blijven voor boeren in het middelgebergte, zoals wij.

Uitbreiding voor blijvers hard nodig

Er komen grote veranderingen. Er verdwijnen de komende jaren boeren en de bedrijven die overblijven, zullen moeten uitbreiden. De aanschaf van melkrobots is een belangrijk begin. De staatssecretaris haalt ook nog de melkstakingen aan van de afgelopen twee jaar. En hij waarschuwt dat de melkprijzen meer zullen gaan fluctueren, het kan dus een turbulente tijd worden.

Banken zijn woekeraars

Englert zei dat hij zich erover verbaast dat de Raiffeissenbanken 1,5 procent rente aan de Deutsche Bundesbank betalen, maar zelf meer dan 10 procent vragen. Op dat moment keek ik Henk aan en fluisterde hem toe ‘Friedrich Raifeissen draait zich in zijn graf om’. En dit was echt niet de eerste keer dat ik dat zei. Ik heb onze bank namelijk een tijd geleden al gevraagd waarom ze aan boeren geen leningen geven maar kredieten tegen 13 procent. Het antwoord was dat wij, boeren, een risicogroep vormen.
Dat deze staatssecretaris erover begon, vind ik een goede zaak. Misschien word er in de toekomst iets gedaan aan deze woekerrentes? Als je er over nadenkt, woekerrentes bij de Raiffeissenbanken. Te gek voor woorden...

Hoogtepunt: de oorkonde

Na een derde toespraak, waarin gewezen wordt op het belang van goede voeding en de gezonde eigenschappen van melk, volgt het hoogtepunt van de avond. De boeren moeten naar voren komen om hun ‘Ehrenbrief’ oftewel oorkonde in ontvangst te nemen. Punt 6 op de voorwaardenlijst is een positieve beoordeling van de bedrijven door de melkfabriek. Toen we met de andere boeren in gesprek kwamen, werd ons duidelijk dat geen van deze boeren een bedrijf had met meer dan 100 koeien, dat niemand met een melkrobot molk en dat geen van de boeren meegedaan had met de melkstaking. Je zag dat deze boeren zich afvroegen of dat laatste toeval was of niet.

Buffet en dansen

Na nog meer uitreikingen Staatsehrenpreise, beste kwaliteit, ‘goud en zilver’ voor de door de melkfabrieken geproduceerde producten, konden we even pauze nemen in een tussenruimte en daarna doorlopen naar een grote zaal voor een etentje. Achter een gordijn was een enorm buffet opgesteld. En er was een leuke band waarop meteen werd gedanst. Of eigenlijk, gewalst. Jawohl, het was een echt Duitse avond!

Tombola

Er is nog een tombola gehouden met veel prijzen waaronder een reis en een reuzen-lcd-tv. Ik grapte al dat de enige prijs die ik ooit heb gewonnen bij een tombola, een doos met eieren was. En ja, dat kan ik nu nog steeds zeggen. Het was reuzegezellig. Voordat je het weet is het half twee, tijd om in de bus te stappen op weg naar huis.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Dag Henk en Monique,
  Proficiat met jullie oorkonde. Toch een beetje de waardering waar je al die tijd mee bezig bent geweest. Succes verder.

 • no-profile-image

  Collega

  De banken blijken ook uitmelkers te zijn! Dit is het grote probleem, velen maken misbruik van de crisis. De banken met velen anderen in de voedsel keten, en wat er aan vast hangt maken enorm misbruik van de voedselproducent. Ik denk als de journalisten dit is onderzochten en naar buitenbrengen, is de graaierrij mischien een keer afgelopen! Geef de boer waar hij recht op heeft. fam. Vos gefeliciteerd met je klasse melk. Maar ik zie liever dat goede kwaliteit melk goed uitbetaald wordt. Die oorkonde is mooi maar heeft meer nadeel dan voordeel. Het zijn zoethoudertjes en er wordt elkaar weinig gegunt! Men moet leren terughoudend te zijn, voor jaloerse mensen! Verder heel veel sucses op je bedrijf!!

 • no-profile-image

  Han

  Monique de beste wensen met dit succes. Nu de volgende stap, zou jullie melk daar in de Hoch Eiffel >schoner< zijn dan de >vervuilde< franse melk uit het artikel van enkele dagen geleden? Lijkt me best aannemelijk en dat kan dan de Hoch Eiffel mooi op voorsprong zetten, ten opzichte van de meer industireële melkproducenten. Dat zou dan een >gezonde< prijs moeten opleveren voor >echt gezonde< melk.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Kwaliteit haalt men vooral door goed managment en omstandigheden. Met goede stallen en machines, goed voedsel en goede koeien, kan men kwaliteit leveren. Omdat dit te kunnen realiseren moet je voldoende omvang hebben.Daarbij moet de melkprijs kostprijsdekkend zijn! Dan kunnen de banken de bedrijven die het goed doen ook financieren. Dit mag nooit gebeuren door woekerrentes te eisen!! Dit kan niet door de boer en de consument betaald worden! Hier moet de politiek keihard ingrijpen. zeker als het gaat om de boerenbanken vanuit het verleden. Veel van deze organisaties zijn er op uit om van de boer te leven i.p.v. voor de boer te werken. Er worden veel vuile spelletjes gespeeld om de macht!Het mag niet zo zijn dat de voedselproducent en risicogroep is!

 • no-profile-image

  Han

  Veehouder. Grotendeels heb je gelijk, maar ik constateer steeds meer, dat de kwaliteit van onze producten wordt beinvloed door de door ons gebruikte grondstoffen. Op de kwalitiet van deze grondstoffen hebben we geen invloed en op de residuen van deze stoffen en de >samenwerking< hiervan in en op onze producten al helemaal niet. je kunt als manager nog zo goed zijn, de gevolgen van wettelijk toegestane residuen in onze producten, zoals melk in het franse onderzoek (AGD afgel. week), hebben we geen enkele invloed meer. De wetgever heeft de residuen in de grondstoffen goedgekeurd zonder de gevolgen voor het eindproduct te weten. Deze ontwikkeling baart mij ernstige zorgen!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.