Redactieblog

15 reacties

Met dank aan de lage melkprijs

Nu , met de hogere prijzen, durf ik het wel te zeggen: het is heilzaam dat we een poosje lage melkprijzen hebben gehad. Dat frist de bedrijfsvoering op.

Continu kostendekkende of fors winstgevende melkprijzen maakt boeren lui. ‘Het gaat goed, waar zal ik me dan druk om maken?’ We zagen het in de praktijk. Quotumprijzen stegen tot ongekende hoogte. De vraag of het economisch verantwoord was werd niet gesteld. Het kon, ook volgens de bank, dus werd er groter gegroeid.

Of bij het voerbeleid. Hendrik Arends van Agrifirm zegt nu: “Melkveehouders die hun krachtvoergift en daarmee ook de melkproductie naar beneden bijstelden realiseerden een hoger saldo dan de boeren, die hun productie met extra krachtvoer op peil probeerden te houden. “ Volgens hem was de lage melkprijs een goede leerschool. Onder druk van de lage melkprijs werd het eigen ruwvoer duidelijk tot hogere waarde gebracht. Hij geeft meer voorbeelden van rationeler werken bij de boer.

Ik denk dat hij gelijk heeft. We waren door de goede melkprijzen plus toeslagen van de afgelopen jaren wat in slaap gesukkeld. De lage melkprijs heeft ons ruw wakker geschud. Met als resultaat dat we nu de kosten beter beheersen, terwijl we een hogere melkprijs beuren. Daarom ziet ons huishoudboekje er op het ogenblik best goed uit. Mede met dank dus aan de lage melkprijs.

Vergaderboer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dobbertje

  what a bullshit

 • no-profile-image

  Dat iemand zo met zijn eigen domheid te koop kan lopen..............

 • no-profile-image

  Wat weten ze het weer allemaal. Kunnen beter vertellen wat er de komende tijd gaat gebeuren. Daar kunnen wij de 'deskundigen' eens een keer op afrekenen!

 • no-profile-image

  Echt een super negatief artikel. Zo kun je over alles negatief schrijven. Geef , ja geef honderd duizend complimenten voor de lekkere goedkope agrarische producten!!!!!!

 • no-profile-image

  Tis natuurlijk niet leuk, een lage melkprijs, maar je wordt er wel scherp en vindingrijk van
  Nu maar hopen dat de prijzen in het vervolg goed blijven
  Op die krapte zit niemand te wachten (ik tenminste niet)
  Als er zoveel biologische produkten verkocht worden kan en wil de consument ook wel iets meer betalen voor goede gangbare produkten

 • no-profile-image

  ik ben zeker geen fan van vergaderboer en enige domheid in zijn stukjes kan hem niet ontzegt worden
  maar deze keer heeft hij volkomen gelijk
  slaap rustig verder voor al diegene die het deze keer niet met hem of haar eens zijn

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Dit is iets wat de andere sectoren al lang wisten

 • no-profile-image

  Vergaderboer als de lage melkprijs de boeren het inzicht heeft gegeven, dat de laatse kilogram brok niet meer winstgevend is, is er iets mis met de boeren, die alleen maar denken aan het opvoeren van de productie per koe ten koste van (te) veel krachtvoer en (te) veel conditie van de koe. Ik denk, dat een iets lagere jaar productie de totale levens productie per koe duidelijk verbetert.Het opvoeren van de productie tot een ongekende top gaat ten koste van de levensduur van de meeste koeien. Door de productieve jaren te vergroten, zal de koe meer liters melk produceren en daardoor de opfok kosten per liter melk verlagen.

 • no-profile-image

  dus een lage melkprijs ,,loont'' ,zijn veel boeren toch niet blij mee,veel boeren staan nu nog op achterstand

 • no-profile-image

  realist1

  Als je als boer meent dat vergaderboer de plank mis slaat
  Wordt het hoogtijd er over na te denken of je over 5 jaar nog melkt !!!

  want dan heb je het niet gesnapt !!!
  er is meer gaande dan je denkt ga eens praten met een varkenshouder die weten wat ""letten op de kosten betekend""

 • no-profile-image

  oene

  Natuurlijk is de lage melkprijs een goede leerschool.
  Ten tijde van armoede is een droge broodkorst heerlijk en blijken zelfs tulpenbollen een delicatesse.
  De handel probeert ons arm te houden, ook met smoesjes over rationeler werken.

 • no-profile-image

  Klaartje

  Hoewel een lage melkprijs niet leuk is, werkt het wel ondernemerschap in de hand. En dat is dan weer het goede van de afgelopen tijd.
  Zoals realist1 terecht opmerkt kent de varkenssector de bekende varkenscyclus, met grote ups, maar ook zeer grote en vaak langdurige downs op de prijzen.
  Nu de komende jaren de prijzen meer door de markt bepaald zullen worden dan voorheen het geval was, is het goed dat we als sector hiermee rekening houden en dus in goede tijden wat "vet op de botten" kweken voor mindere tijden.
  Zoals Piet meent dat dit artikel een compliment is voor goedkope agrarische producten is een kwestie van niet zo goed lezen vrees ik. Het gaat namelijk in het hele stuk niet over de prijzen in de winkels. Daar zit hem wel het wrange van onze sector. Als we zelf een goede prijs krijgen, vindt de detailist het nodig om de prijzen op zuivel te verhogen "omdat de grondstoffen zo duur zijn". Krijgen we een zeer lage prijs, dan heeft de detailhandel geen hoog woord over het verlagen van de prijzen. In sectoren buiten de landbouw is het in het MKB doorgaans zo dat je een redelijke vrijheid hebt van het bepalen van je verkoopprijs. Af en toe zul je iets verkopen onder de kostprijs, in de hoop daarmee klanten te lokken die ook producten kopen waar dikke marges op zitten. In onze sector zitten we met een versproduct, dat we niet even wat langer kunnen houden tot de prijs ons aanstaat. Ook kunnen we onze prijs niet zelf bepalen. Dat gaat via een zeer getrapt systeem bij de melkfabriek. En ook de melkfabriek (de onze tenminste) weet dat wat vet op de botten goed is, dus reserveert geld dat niet naar de leden melkveehouders gaat in de vorm van melkgeld.
  Is dat erg? Zo lang ze goed meekomen met het melkgeld en de reserves ervoor zorgen dat de onderneming ook nog in de toekomst kan bestaan, zou ik zeggen dat het juist prima is. Ook wij hebben de krachtvoergift danig teruggedraaid vorig jaar zomer. Niet omdat we daarvoor aan het boeren waren om de laatste druppel melk uit de koe te wringen, maar we wilden wel graag de rekeningen kunnen blijven betalen. En dat is gelukt en volgens mij gaat het daar om.

 • no-profile-image

  Het is domme praat, iemand die econmisch op de hoogte is, begrijpt goed dat een te lage melkprijs dodelijk is voor de toekomst.Kijk maar naar de kostenstijging na invoering van de euro! Als de opbrengstprijzen niet meegaan is de sector ten dode op geschreven.

 • no-profile-image

  Ik moet hier om lachen. Hier in Canada is de melkprijs omgerekend zo'n 50 Eurocent per liter. Boeren kunnen daardoor helemaal zelf bepalen in hoeverre ze hun bedrijfsvoering willen opfrissen. De fanatieker je bent hoe meer je verdiend. Maar je mag toch zeker wel geld verdienen aan koeien melken zonder dat je zestien uur per dag moet ploeteren om de kop boven water te houden?. Het slaat toch nergens op dat je personeel bij de zuivelfabriek meer verdiend dan jezelf met een pens vol werk en een flink geinvesteerd kapitaal.

 • no-profile-image

  @Geverink. Ik huil met je mee, want tegelijkertijd wordt er op de landerijen een kaalslag gepleegd qua natuur en biodiversiteit. Waar zijn de weidevogels, patrijzen de konijnen en hazen? Oh ja allemaal opgevroten door de predatoren, zegt men dan. Die zullen wel gek zijn, want hun voedselbron is uitgeput en hebben zelf geen bestaan meer. Het is echt diep triest wat hier in nederland gebeurt in de agrarische sector. De maatschappelijke kosten door die sector worden door de belastingbetaler betaald. Terwijl overal anders geldt de vervuiler betaald. Zonder intensieve landbouw was er bijvoorbeeld geen EHS of Natura 2000 nodig (verfoeid door de landbouw) en scheelde dat dus miljarden aan belastinggeld.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.