Boerenblog

1135 x bekeken 3 reacties

Koe krijgt olifantendosis

Een koe die tijdens een weekenddienst een keizersnede moet ondergaan, heeft andere plannen. Ze verandert in een moordwapen dat alles en iedereen aanvalt.

Op zaterdagmiddag gaat de telefoon. Een keizersnede op een Belgische Blauwe, of ik zo snel mogelijk wil komen. Natuurlijk wil ik dat, ik kan alleen vrij weinig veranderen aan het feit dat het een uur rijden is vanaf de praktijk naar het betreffende adres. En dat is hier geen uitzondering. Maar er is geen keus voor de boeren: dichterbij zijn er geen dierenartsen te vinden die koeien willen behandelen en dus is het belangrijk om niet te lang te wachten met bellen.

Verwende dierenarts

Je zou denken dat dat uur genoeg tijd geeft om de koe en wat emmers water alvast klaar te zetten. Ja, ik ben verwend geraakt in het Groene Hart, waar een aantal boeren de koeien meestal al klaar hadden staan en, als ik echt geluk had, ook al gewassen en geschoren. Maar bij aankomst wachtte me een onaangename verrassing. Mevrouw was van gedachten veranderd en van een onopvallende en normaal gesproken vriendelijke koe veranderd in een moordwapen: ze viel alles en iedereen aan die in de buurt kwam. De eigenaar was al behoorlijk geraakt en tegen de muur gesmeten en had daarbij zijn ribben gekneusd.

Verdoven gaat moeilijk

Met een revolverspuit van 2 meter lengte kreeg ik het voor elkaar om het dier een injectie xylazine te geven. Omdat het beest behoorlijk opgefokt was, duurde het even voordat dit begon te werken. Omdat ik had besloten liever een keizersnede op een liggende koe te doen dan een keizersnede op een koe die gestoord is, had ik een redelijk hoge dosis gegeven (lees: een olifant zou plat gaan).
Helaas, ze ging wel liggen maar zodra ik aanstalten maakte om haar kant op te komen, stoof ze direct weer overeind. Dit ging niet werken: ze was te opgefokt en dat werkt de werking van sedatie tegen. Bovendien wist ik nog steeds niet of het kalf nog in leven was en nóg hoger doseren vond ik daarom ook een beetje link.

Vangbox brengt uitkomst

Omdat het nog steeds onmogelijk was om in haar buurt te komen, besloten we een vangbox voor de ingang van het hok te parkeren en vervolgens met hekken een looppad te maken met maar één doel: die vangbox in. Het duurde even, maar een uur na aankomst hadden we de koe dan eindelijk gevangen en was er niemand gewond. Uiteraard ging het ook daarna niet vanzelf, natuurlijk ging ze halverwege liggen, maar na een uur zweten kon ik weer richting huis.

Uitgehongerd zoeken naar bereik

Omdat ik redelijk uitgehongerd was en geen zin had om te koken, besloten we uit eten te gaan (ja, heel zwaar, die diensten hier…). Dat bleek een uitdaging: bij restaurant 1 had ik totaal geen bereik. Dat was dus onmogelijk, want ook al gaat de telefoon zelden, ik moet wel bereikbaar zijn. Bij restaurant 2 flikkerde een klein streepje bereik, maar dat verdween voordat we überhaupt aan tafel zaten.
Redelijk geïrriteerd (vooral ik, met gebrek aan geduld, ‘wat is dit voor middeleeuws gedoe’?) reden we verder naar restaurant nummer 3. En zowaar: bereik! Het bleek niet nodig, want de rest van de avond en nacht (en de rest van het weekend) bleef de telefoon heerlijk stil.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ben nu wel benieuwd of er kalf levend uit is gehaalt ja of nee?

 • no-profile-image

  Suzanne

  Nee, helaas..het kalf was al even dood (nog wel fris)

 • no-profile-image

  Rozan

  Stoer verhaal weer!
  tot januari!

  dikke kus
  Roos

Of registreer je om te kunnen reageren.