1336 x bekeken 3 reacties

Een jaar in Noorwegen

Annechien van Essen
Eerst eenzaam en alleen, nu volop sociale contacten. Bovendien gaat er niks boven eigen koeien.

We zitten nu ruim een jaar in Noorwegen. Na Dennis’ bezoek aan de boerderij in Kåsa, juli 2009, besloten we dat ik als eerste zou vertrekken naar Noorwegen. Ik zou dan de hele maand september meewerken met de vorige huurder. Dennis zou een tijdlang om en om twee weken in Nederland werken en twee weken in Noorwegen. Twee dagen voor Kerstmis 2009 heeft ook hij zich hier definitief gevestigd.
Die eerste maanden waren erg zwaar voor mij door de afwezigheid van Dennis. De nieuwe omgeving, het klimaat met de daarbij behorende sneeuw en kou, de taal die ik nog lang niet meester was en een groot tekort aan sociale contacten. Daarbovenop had ik in het begin ook nog eens geen internet of telefoon. Ik heb toen vaak gedacht: ‘waar ben ik toch aan begonnen?’ en ‘ga ik me hier ooit beter voelen dan dat ik me nu voel?’

Jeugddroom

Nu, ruim een jaar later kan ik met trots zeggen dat het voor ons allebei een goede keuze is geweest. Ik heb mijn jeugddroom kunnen realiseren, oftewel ik kan nu elke dag tussen onze eigen koeien werken. De rust, de ruimte, de schitterende omgeving en het eigen baas zijn (je eigen tijd indelen) bevalt ons beiden erg goed.

Geen baan van acht tot vijf

Dat zijn niet de enige veranderingen. Wij zijn hier ook gelukkiger. In Nederland had ik, als ik het vergelijk met hier, maar een saai en eentonig leventje. Ik werkte 38 uur in de week en was dus de zondag en anderhalve dag per week vrij. Nu werk ik zeven dagen per week en naar het aantal uren kijk ik niet eens. Werken op een boerderij is geen baan van acht tot vijf.
Heel soms mis ik die vrije tijd wel eens. Als we na het melken ’s ochtends een uitstapje hebben gemaakt en weer thuiskomen, moeten we weer aan het werk in de koeienstal. Maar het levert mij zo veel voldoening en energie op om omringd te worden door onze koeien, dat het enig ongemak elke keer weer dubbel en dwars waard is.

Sociale contacten

We hebben nu ook meer sociale contacten dan we in Nederland hadden. We gaan naar bijeenkomsten voor en met andere veehouders. Bovendien werken we allebei buiten de deur. Niet omdat het financieel nodig is, maar voor de sociale contacten en in mijn geval ook vanuit de behoefte om ervaringen te delen met andere veehouders. We hebben ook voldoende ideeën en plannen voor de toekomst. Of we al onze ideeën en plannen daadwerkelijk kunnen realiseren, weten we niet. Dat moet de toekomst uitwijzen.

Foto: Annechien van Essen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nihal

  Mooi om te lezen hoe mensen hun jeugddroom waar maken. Die droom heb ik ook nog altijd. Maar hoe maak je nu zo'n stap? Hoe kom je aan het geld, lijkt me niet dat de bank je zoveel leent. Eigen invest heb ik niet. Dus zou mijn droom dan toch nooit uitkomen. Veel succes daar in het mooie Noorwegen.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Hei Annechien. Ook wij zitten alweer 1,5 jaar op onze boerderij in Noorwegen. Je beschrijft het goed. Heerlijk om je eigen plan te trekken en tussen je eigen dieren te werken. En voor de vrije tijd zo nu en dan moet je gewoon een beroep doen op de avløser. Daar maken wij wel een paar keer in het jaar gebruik van. Succes verder met jullie boerderij.

  @Nuhal,
  Ook ik heb altijd gedacht dat ik mijn droom niet kon verwezenlijken. Maar waarom niet? Als je er zelf niet in geloofd, wie zal er dan wel in moeten geloven? Niet bij de pakken neerzitten maar zelf op onderzoek uit gaan en je mogelijkheden onderzoeken. Reizen maken, informatie in winnen en altijd met het oog van de realiteit naar je plannen en mogelijkheden blijven kijken. Wil je meer info kijk dan maar op onze website: www.mockinggard.nl.

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Nihal: Ik had ook nooit verwacht dat ik mijn jeugddroom zou kunnen realiseren. In ons geval hebben we via internet deze boerderij gevonden die te huur stond. En in eerste instantie was de vorige huurder ons voor. Maar tijdens ons bezoek in 2008 bleek de verhuurster al blijer te zijn met ons in de toekomst als huurders dan met onze voorganger. Hij was namelijk alleen en Dennis en ik doen het samen. Mijn advies begin eerst met het zoeken van een land wat het beste bij jou/jullie past en ga dan kijken wat de mogelijkheden zijn. Wij huren en zijn daar erg tervreden mee. Heel veel succes en ik hoop dat jij/jullie de jeugddroom ook kunnen realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.