Boerenblog

31 reacties

Als een big brother alles controleren

Op elk bedrijf moet je weten hoeveel koeien er lopen. In een land waar medewerkers zelf een koetje in de backyard houden, moet je echt alles controleren.

Als je in Rusland of Oekraïne een bedrijf runt, is het allerbelangrijkste het uitvoeren van controles. Daarom was een van de eerste dingen die ik op dit bedrijf uitvoerde, het inventariseren van de aanwezige dieren. Bij zo’n exercitie kom je direct al een paar ‘leuke verrassingen’ tegen. Zo waren de aantallen dieren op het bedrijf niet gelijk aan het aantal in de computer. Natuurlijk zou ik fout geteld hebben. Ik ben dan misschien wel wat dyslectisch, maar tellen gaat me wel erg goed af. Mijn telling klopte.

Medewerkers hielden zaken achter

Na heel lang zoeken kwamen de medewerkers erachter dat ze zelf fouten gemaakt hadden en info hadden achtergehouden. Naast de ontbrekende dieren waren er ook een heel aantal zonder oormerken. En alle info is daarvan dus zoek. De medewerkers kennen de dieren wel, maar dat is onwerkbaar. Zeker met het oog op een verdere reductie van het aantal medewerkers. De zaken moeten gewoon in de pc.

Koekalenders als back-up voor computer

Via een goeie vriend heb ik wat koekalenders gekocht. Die hangen in de gang als een soort back-up, en daarnaast bieden die dingen gewoon zeer makkelijk overzicht. Je kunt dan lekker tegen de muur hangen met een bakje koffie of een shagje met een papiertje erbij, om toch nog wat fouten te ontdekken. Maar in hoofdlijn gaat alles nu via Uniform Agri.

Voer in beeld brengen

De volgende gewenste investering is een Digi-Star TMR Tracker. Een groot deel van de bedrijfskosten wordt gemaakt om voer te winnen en aan te kopen. Aangezien de meeste mensen die hier werken ook nog een koe in de tuin hebben, wil ik weten wat er gebruikt wordt. Daarnaast weet ik dan zeker dat de rantsoenen elke dag hetzelfde zullen zijn. En nog belangrijker: cheating is less possible.

Foto: Agnes van Zuijlen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Jeroen. Jij begrijpt hoe Oost Europa werkt en bent bereid naar oplossingen toe te werken. het betekent wel dat je nauwelijks een dag gemist kunt worden zolang de computer je nog niet van dienst is als controleur. Een deel van de mensen zal niet blij zijn met jouw controle drift.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han,

  Nee blij van verre, maar er moet gewoon iets veranderen, anders word het bedrijf gesloten en dan? Dan heeft niemand meer wat. Maar het is soms wel moeilijk ze te overtuigen en ja het stelen, krijgen nu een muur om de boerderij met 1 ingang/uitgang.

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Jeroen alvast veel succes gewenst met het bouwen van een muur en 1 in/uitgang. Nu met vroeg invallende winter zal je ook wel genoeg andere organisatieproblemen met water-en voervoorziening, mestafvoer. Heb je een deel van je personeel in kost op je bedrijf of moet afwachten of ze morgen nog door de sneeuw en kou komen?
  Groeten maarten

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Jeroen
  Overal hetzelfde dit bedrijf lijkt nog overzienbaar . Als baas in Oost Europa moet je veel te veel controleren en missionariske spelen en dat gaat wel eens ten nadele van de bedrijfvoering. En aan het einde van de rit is de winst die je maakt de lonen van je personeel.
  Kleinschalig beginnen en optrekken lijkt mij realistisch soms zijn de kosten voor de aanpassing naar een West Europees systeem hoger dan nieuwbouw.
  En laat dan vele gebreken in die oude bedrijven niet oplosbaar zijn met dat geeikt kolhosepersoneel waarom >> Omdat ze het probleem gewoon niet begrijpen . Zelfs al denk je dat is den besten vroeg of laat valt hij toch door de mand gr. !!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Jeroen, ''vertrouwen is goed maar controle is beter'', deze spreuk stamt van Lenin. De eerste communist die het communisme revolutionair in praktijk bracht. Wij plukken daar nu nog de wrange vruchten van!!!... Goed ''ordnung muß sein'' zegt de duitser, daar gaat het om bij jou!!!... Succes toegewenst!!!... Misschien krijg jij voormekaar waar ik al jaren mee bezig ben ----- chronische cleptomanen genezen. Maar, nogmaals succes!!!... gr, piet.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Jeroen. Hoeveel vertrouwelingen heb je rondlopen? Zij kunnen een deel van de ondankbare controle taak op zich nemen, tegen een goede >behandeling<.
  Hoe ver is de diesel consumptie onder controle? Hiervoor zijn leuke hulpstukken in de handel, welke niet te manipuleren zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han diesel is geen probleem, hebben speciala clips om af te sluiten met uniek nummer.
  Vetrouwelingen nog niet zo veel, doe veel zelf controleren,ben nu even in buitenland en al telefoon dat het misgaat :(

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Dat je er even tussen uit knijpt, kan ik me levendig voorstellen, maar eigenlijk is het onmogelijk. Als je de kans hebt raad ik je aan nog één of twee West Europeanen aan te stellen. Heb je meer ogen en meer gemotiveerde mensen om de rest aan te drijven. Ik heb dit in Rusland ervaren, het neemt je een hoop stress uit handen en het werk gaat beter. Het betaalt zich in korte termijn terug.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik moest het land uit, maar probeer hier van uit het wel te sturen, maar als diegene die het moet sturen niet uitvoerd, heb je een probleem, dus vliegticket is weer besteld en dan kan ik er blijven, heb nu visum.
  Het aannemen van extra personeel zit er niet bij, eerst nog wat meer resultaat. Gem. productie 305 dagen is nu 7100 liter.

 • no-profile-image

  koetje

  Met wat voor veebeslag werken jullie daar Jeroen?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen.Je opzet is goed en zal zeker resultaat brengen en fluisterend gepraat bij werknemers.maar het volhouden elke dag het zelfde controleren daar werd i9k zo moe van toen ik nog 60 werknemers had. je doet niks anders en vertrouwens mensen kan wel tot 95% maar nooit als echt.me lijkt jouw opzet beginnend aan de basis heel goed.Minder werknemers zal al een heel stuk verbeteren.maar melk in zakjes om de vrouwtjes gebonden blijf je houden en ga jij dat controleren.elke dag.nee dus. als ze al geen kalveren ruilen of weg halen is al veel.en geen diesel weg gaat.kun je de dorps koeien van je te oogsten land afhouden en geen mais kolven stelen?
  Groeten. hoe hoog word de muur?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Koetje Boe, holstein,simitalers,UA "mengelmoesje"
  @Bert,
  Ik ga af en toe de kleedkamers in en controleer de zakken. Maar vertrouwen is er nooit 100%.Iedereen heeft een id kaart, zonder die kom je het bedrijf niet op of af(word je gesnapt heb je probleem). Tassen worden gecontroleerd bij ingang, auto´s mogen het erf niet op, als het niet anders kan gaan ze door de controle, net als de douane en gaat de koffer en al open. Maar je word er wel eens moe van. In de velden word veel gestolen. Heb een paar dieven gepakt en die moeten dan ongeveer 30 euro betalen, gelijk vaak aan de helft pensioen, wat het zijn de pensioen mensen die dat doen.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Met mijn voorstel van enkele Europeanen bedoel enkele mannen, die voor een goede lokale beloning (denk aan Kiev salaris +) gewoon meewerken (trekkerrijden, klauwbekappen, reparatie werk etc.) maar tegelijk opletten. Als het stelen echt zo erg is, als ons laat geloven, verdienen ze zichzelf snel terug. Met 2 van die mannen bespaar je 4 lokale werkers en het verduisteren zal ook duidlijk terug lopen.
  Ik denk net als Bert hoever ga je? Het stelen van veevoer en maiskolven, kan niet laat dat duidelijk zijn. Maar hoeveel moet er gestolen worden, voordat je er een politie macht op kunt zetten met bijbehorend salaris? Misschien is het een optie om 1 of 2 gepensioneerde >dorpshoofden< tegen betaling in te schakelen. Ik kan je wel zeggen op mijn project in Nesterovka alleen kolven zijn gepikt door de >rijke< stinkers in 4wd auto's en dan alleen aan de straat, de arme lokale mensen hebben nooit een kolf gepikt. De eigenaar had de man van af dag één betrokken bij het project tegen een geringe vergoeding, die hem samen met zijn pensioen een goed inkomen verschafte. Jeroen zowel jij als de eigenaren zullen moeten overwegen, hoe lang deze politiestaat vol te houden is en of er geen andere manieren zijn om het doel te bereiken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han, het stelen is niet het grootste probleem, ja in de velden maar dat hou je niet tegen, om geen manier.
  Ons bedrijf ligt mooi centraal incl akkerbouw bedrijf, dus we hebben 1 complex en dat scheelt bij de beveiliging.
  Tuurlijk verdwijnt er wel wat, maar niet in de grote maten, zoals je zou verwachten. Veel dorpskoeien zijn er niet 7 heb ik er ooit geteld. Komt dat ik vlak bij Kiev zit, beetje meer "modern" vermoed ik.

 • no-profile-image

  Han

  Je verhaal en je laatste opmerking over die paar koetjes in het dorp kloppen niet. Je suggereert nl. dat er nogal wat voer zou verdwijnen via de poort naar de thuis koe of varken, ja dat zelf hele dieren verdwijnen.Maar nu is de diefstal / verduistering geen punt, waarom dan een poort met zware controle? Ik kan het verhaal en de daar op volgende sussende woorden van jouw op de reacties niet rijmen. Jeroen maak het leven niet moeilijker dan het is in Oekraïne. Als de diefstal echt peanuts is, geef de mensen dan >vertrouwen<, door de controle terug te brengen. Maak geen staat allah Stalin, dit werkt precies averechts. Mijn voorstel zou zijn >verdeel< de verantwoordlijkheden zoveel mogelijk, zodat iedereen iedereen in de gaten moet houden om niet zelf de klos te zijn als er bij hem of haar onderdeel iets fout zit. Jij kunt echt niet alles alleen in de gaten houden, als je niet >gek< wilt worden.

 • no-profile-image

  onno

  Bekend probleem. Ik heb dat als volgt zoveel mogelijk opgelost, bij projecten waar ik ingehuurd word. In mijn eigen project gaat het nog wat scherper. In principe is het "nasha firma" Niet van mij. Iedereen heeft natuurlijk een vast loon + prestatie. Als ik erachter kom dat er kalveren verdwenen zijn, melk of in het algemeen een bende, wordt IEDEREEN gekort op salaris. En dat wordt vermeld in de kantine. In het algemeen hebben we het liefst veel vrouwen aan het werk, omdat die doodziek worden van het gekorte salaris, dat ze de mannen op heel harde manier in het gareel roepen. Hoef ik dat niet te doen, dat kost namelijk heel veel tijd om respect te krijgen als buitenlander. Kunnen ze veel beter zelf en weten exact wie wat doet. Kan er wel boeken over vol schrijven over die ervaringen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han, In het dorp waar ons bedrijf staat, staan haast geen koeien. Maar waar ons land is, staat verder van de boerderij, daar word vrolijk op los gejat.
  Ik controleer dat ook echt niet elke dag, in controleer het werk met het dieren, dat ik af en toe een dief snap, is toeval.
  Dat er weinig gestolen word is door de beveiliging die we hebben, die manier van werken. Met zoveel mensen zitten er altijd rotte peren tussen helaas die het voor andere moeilijk maken, maar de regel geldt voor iedereen, directeur of loopjongen, je komt het bedrijf niet op zonder pas en controle.
  Bedrijf heeft meerdere locacties waaronder het voer op een locatie van 30 km verderop ligt,dat is een probleem.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno,

  Groten deel van mijn medewerkers zijn vrouwen (gelukkig). Maar nog steeds heb ik de bonus systeem eruit gegooid,totdat alles is gereduceerd en controleerbaar is, dan zal ik weer over de bonus praten.
  Tot nu toe, brengt het alleen maar ellende, om de hoogte, reden etc en dan niet met 1 met allemaal, vandaar goed vast salaris, slecht werken, is ontslag.Als het meerdere keren is uitgelegd/ voor gedaan.

 • no-profile-image

  onno

  Ik ben dat niet helemaal met je eens. Ben je in Rome, moet je als de Romeinen doen. Ik ken een voorbeeld van eigen project met boerderijen op 17 locaties. De slimme eigenaren wilden ook van de bonus regeling af. De vrachtwagen chauffeurs kregen normaal betaald met bonus per vracht. Toen moest er overgeschakeld worden naar vast loon. Je raadt het al. Er werd geen fl... meer gedaan. Ik heb toen maar eens een regeling getroffen met een vast loon + bonus per aangekomen ton.. Klaar is Clara..
  Persoonlijk heb ik nooit zoveel zin in dat ik zelf alles moet kontroleren. Het houdt nooit op. Ik vind het op zich niet zo heel erg dat een oma wat kolfjes jat, omdat ze moet rondkomen van 100 USD per maand. Veel erger is en kost veel meer, het gewiekste gejat, ik bedoel niet alleen die liter melk, door veel slimmere figuurtjes. En die krijgen in de regel al goed betaald.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno, in zo situatie is het anders, ik heb alles met de koeien op 1 locatie en die bonus heeft tot nu toe nog alleen maar averechts gewerkt, nu gaat het gewoon goed loon en daar word werk van verwacht zo nu niet, daar is de exit. Alle systemen hebben voordeel en nadeel. En inderdaad dat gewiekste gejat is het ergste.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De reactie van @Bert uit Kazachstan doet mij denken aan mijn persoonlijke omstandigheden, ongeveer precies hetzelfde. Laat kruimeldiefstal maar oogluikend toe, vooral als ge weet wat ze nodig hebben!!!... Veel vrouwen zitten opgescheept met een man die alleen maar zuipt enz. Maar @ Jeroen ik heb begrepen dat gij op een 100% Oekraiens bedrijf werkt; hoe denken de investeerders over jou controle-activiteiten???, is het een opdracht of hoort het bij jou werk???, krijg je provisie van het netto resultaat (batig saldo) ???, of is er tot nu toe te weinig winst geboekt???... Wij die een beetje ervaring hebben tussen Helmstedt en Wladiowostok begrijpen jouw problematiek en waarderen ook jouw ijver, maar is het bij jullie ook zo, als ge het stelen wil terugdringen dat dan de sabotage toeneemt ???, of heb je daar geen last van ???... Ik wil graag nog wat van jouw leren Jeroen!!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet, het is een UA management tot voor kort en nu hebben we nog 1 buitenlander erbij, de inversteerders zijn van Oost Europa. Ik krijg gewoon vast loon plus bonus. Terug dringen, misschien heb ik geluk, misschien zie ik ook niet alles. Zeg niet dat ik het perfect heb, maar mag ook niet klagen.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Iedere Oost Europa ganger voelt met je mee en weet, dat het uitbannen van de jat en gap cultuur, die door vele generaties van onderdrukking is ingesleten niet één, twee, drie lukt. Als zo je schrijft je ook nog beschikt over voer opslag op afstand (30 km), wordt de controle echt een crime. Ik wens je sterkte bij je streven de zaak in goede banen te leiden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik doe me best, maar de ergste crime is volgens mij in het hoger management, maar daar wil ik me vingers zeker niet branden.

 • no-profile-image

  maarten

  Beste Jeroen, uit je verhalen blijkt dat je serieus werkzaam bent op dit bedrijf. Wat voor doel heb je voor jezelf voor ogen, in prive zin? Op dit moment ben zelf ook alleen maar werknemer? Dus als je het niet rond kan breien, einde?
  Ik kreeg vandaag van de goede Sint een boekje Geloven is liefhebben. Als er geen geloof/vertrouwen in je mensen is, komt er ook geen werkbare verstandhouding met je werkomgeving.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maarten, Doel de mensen laten zien dat ze veel meer kunnen met de mogelijkheden die ze hebben, dat je geen nieuwbouw hoeft te hebben om goed te produceren. Gewoon de uitdaging, die je hier hebt om het te verbeteren en natuurlijk "vloek" je wel eens als het niet gaat zo als je het wilt.

 • no-profile-image

  maarten

  Jeroen, dat is ook deels mijn doel hier maar ik heb inmiddels ook al geleerd dat hier leven en wonen tenminste tot mijn pensioen, ook accepteren van storende zaken is. Veel andere Nl webbloggers hebben deze boodschap ook al begrepen. Als er hogere leidinggevende personen binnen jouw bedrijf meegraaien wat wil je dan tegen lagere, kleinere graaiers zeggen en beginnen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geloof en vertrouwen moet je hebben in je mensen schrijft @ Maarten uit Berezloeki, in principe is dat waar. Maar de omstandigheden waarin deze mensen geleefd hebben en nog leven, zijn totaal anders dan de onze. Eerlijk gezegd blijft het toch een zeer gecompliceerde aangelegenheid daar goed mee om te gaan. Vooral het wantrouwen onder elkaar en nog meer ten opzichte van de BUITENLANDER is groot tot zeer groot!!!... Bovendien zijn de ''traditie's'' uit de tijd van de Staatsbedrijven nog steeds ''traditioneel''. Hun wereld is over het algemeen zeer klein en kortzichtig!!!... Door wat meer te betalen dan de omgeving en af en toe een feestje kan verbetering geboekt worden, toch hebben veel gewoonte's een hardnekkig karakter!!!... En orde op zaken stellen wordt zelden in dank afgenomen. Desondanks is het goed het te doen, persoonlijk hou ik van de stapje voor stapje manier en probeer daar tekst en uitleg bij te geven, helaas is er niet altijd begrip voor. Vindt ondergetekende.

 • no-profile-image

  boerin

  De buitenlander, die even orde op zaken komt stellen, wordt altijd gewantrouwd, waar ook ter wereld. Daarom is jouw manier, Piet, de beste. Stapje voor stapje. Respect krijg je niet, respect moet je verdienen, en daar gaat vaak veel tijd overheen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik doe stapje voor stapje en weet dat het een lange "strijd" is en dat het veel moeite gaat kosten om het vertrouwen te krijgen.
  Ik ben niet de buitenlander die even magic gaat doen en laat hun ook duidelijk weten dat het team work is! Want dat is het ook, ik kan niet zonder hun! Dat stelen is niet de hoofdzaak, de hoofdzaak is dat ik de info heb over de dieren, zodat er geen verrassingen zijn en die zijn er nu in dier gegevens iedergeval niet meer.
  Maar het leven is niet makkelijk en dat is juist de uitdaging die je hier moet accepteren.

 • no-profile-image

  Sybren

  En aanpassen aan de omgeving en niet teveel de "Nederlander" uithangen (van ik weet het beter) is belangrijk om in het buitenland te vertoeven. Hier in oost Washington in de USA zijn veel werknemers op boerderijen Mexicanen en hun cultuur is ook anders dan de Amerikaanse. Om je een beetje in de Mexicaanse cultuur te verdiepen begrijp je meer van hun manier van leven en doen. Maar ook stelen hoort daar soms bij sommigen bij. Je moet soms wel streng zijn maar wel rechtvaardig. Je wilt zoals Boerin zegt respect verdienen, want die krijg je niet zomaar.
  Veel succes daar.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.