Boerenblog

16 reacties

Van Rabobank naar Noorse boerderij

Emigreren gaat niet zonder tegenslag, ondervindt beginnend melkveehouder. Bij aankomst begon het al! Met nog negen maanden te gaan, was het quotum al bijna voor de helft gevuld!

Het boeren zit Sjaak Mocking in het bloed. Opgegroeid op een boerderij in Cothen (Ut.), verloor hij op 15 jarige leeftijd zijn vader. Toen al wilde Sjaak de boerderij overnemen. Maar het was zijn broer die de boerderij overnam, want Sjaak moest natuurlijk net als ieder ander kind gewoon naar school. Hij volgde zowel middelbare als hogere landbouwschool. Zijn eerste baan vond hij bij een veevoederbedrijf, en daarna bij de landbouwvoorlichting. In 2002 verhuisde hij met zijn gezin vanuit het Brabantse Odiliapeel naar Heino, waar hij als accountmanager ging werken bij Rabobank.

Werken tot je erbij neervalt

Maar de droom een boerderij te hebben, bleef. Mocking en zijn vrouw Corrie zochten in Engeland, Brazilië, Duitsland en Frankrijk. Het liep allemaal op niets uit, en de plannen gingen min of meer de ijskast in. Toen Sjaak 39 werd, besloot hij een universitaire opleiding te gaan doen, de richting ‘bedrijfskundige leergang’. Hij herinnert zich een docent die zei: ‘sommigen onder jullie zullen binnenkort een omslag maken!’ Nou, ik niet, dacht Mocking toen nog. En werkte gewoon door. Tot in 2004 een burn-out hem trof. Na 20 jaar werken voor bazen, verantwoording afleggen, en bureaucratie ten top, was de pijp leeg.

Naar het Hoge Noorden

“We gaan!” zei Mocking daarna, en hij richtte het vizier op Scandinavië. Na rond gekeken te hebben, werd in Jørem (gemeente Grong, 200 kilometer boven Trondheim), een boerderij gekocht, die het gezin 11 juni 2009 betrok. Dan ben je ineens grootgrondbezitter met 460 hectare grond, waaronder een meer, natuurgebied, cultuurgrond, bos, moeras en een rivier vallen. “Mensen in Nederland lachten, toen ze hoorden dat het quotum maar 81.870 liter is” vertelt Sjaak Mocking.

Bij overname telde bedrijf 14 melkkoeien

Bij overname telde de boerderij 14 melkkoeien, 14 stieren en 14 stuks jongvee. Gezien het quotum lijkt 14 melkkoeien veel, maar dat is strategie. De vorige eigenaar molk maar circa 6.000 liter per koe; een kwestie van de lagere melkinkomsten wegstrepen tegen de subsidie over 14 koeien. “Met de huidige stal wil ik op 180.000 liter uitkomen. We hebben al quotum bijgekocht, melken nu 120.000 en vanaf maart 2011 150.000 liter. Dat moet je ook wel hebben, om een beetje te kunnen draaien, en om een nieuwe stal te realiseren,” aldus Sjaak Mocking.

Werk aan de winkel

Maar zover is het nog niet. Prioriteit nummer 1 was de eerste snede binnenhalen. “Dat kon gelijk de week na aankomst” vertelt Sjaak. Prioriteit nummer 2 was de bestaande grupstal aanpassen. De vloer werd geëgaliseerd en er moesten koeplaatsen bijkomen. Ook lagen de koeien nog op het kale beton en dat is verboden; dus installeerde Mocking koematten. Tussendoor moest hij ook de weides voor de koeien omheinen, want geen koe die hier eerder ooit daglicht had gezien.

Ene ramp na de andere!

Werk was er genoeg. En dan ook nog bij overname de hond in de pot vinden! De vorige eigenaar had vóór de overdracht namelijk snel wat extra liters gemolken, zodat het quotum in juni al voor 45 procent was gevuld. Hoe Sjaak dat heeft opgevangen, kun je lezen in de fotoserie. En het houdt maar niet op! Wanneer ik Sjaak in juli 2010 bel voor een afspraak, heeft de volgende ramp zich alweer aangediend. “Ja hoor, kom maar langs” zei hij . “Maar ik weet niet of ik vrolijk ben, want ik had vanmorgen drie nieuwe koeien met mastitis. Onderhand heb ik nu al 16 behandelingen achter de rug. En dat met 14 melkkoeien!” Zucht. Wat een ellendig eerste jaar. In de fotoserie ziet u foto’s van de allereerste snede en van de stalrenovatie, en leest u over de oorzaak van de mastitisgolf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JHB

  Veel succes daar, Sjaak!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Sjaak, de aanhouder wint!!!... Rustig blijven en gewoon doorgaan!!!... Het komt goed!!!... En, wie het laatst lacht, lacht het best!!!... Succes toegewenst!!!...

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  @Piet. Bedankt voor de steunbetuiging. We blijven zeker rustig en gaan gewoon door en zien met vertrouwen de toekomst tegemoet. En ik zeg altijd maar: "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd".
  @JHB, als ik het goed hebt Jan Harm B. Leuk een reactie van je te krijgen en natuurlijk ook succes toegewenst. Nog steeds actief in de bankwereld?

 • no-profile-image

  m v asseldonk

  Sjaak veel succes je wenst daar Hanny en Martien

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Dag Hanny en Martien. Bedankt voor jullie succes wensen. Alles goed daar in Veghel? Nog steeds druk met de hondjes?
  Nu dus in de jongvee opfok. Wil dat een beetje lopen. Groeten Sjaak

 • no-profile-image

  antoon en colinda rombouts

  hoi sjaak en corry, wat een mooie foto's en wat hebben jullie al hard gewerkt. succes en veel geluk met bedrijf en gezin. groeten antoon en colinda

 • no-profile-image

  120 koeien denemarken, gem 90 uur per week, ook vr

  hoi sjaak. wat jij je af moet vragen is, kon de vorige eigenaar inkomen halen. als hij dit kon, met schulden, dan moet jij dit ook kunnen, en moet je niet teveel veranderen, vooral het 1 ste jaar niet. dat hij maar 6000 l per koe haalde, vind jij mischien weinig, maar met 180000 l per jaar kun jij ook niet zonder subsidi van rondkomen. je moet winst maken, en of je dit hoofdzakelijk uit subsidi haalt maakt niks uit, want die subsidi blijft daar in noorwegen wel. ik zou niet teveel investeren als ik jou was, want je moet je inkomen uit subsidi halen, en niet uit melk, want dan moet je minstens 10 keer zoveel koeien melken om je rente op investering plus aflossing te kunnen betalen.

 • no-profile-image

  knud denemarken

  wat ik maar wil zeggen is, dat grote investeringen niet altijd leiden tot hoger inkomen, maar dat dit wel leidt tot aardig wat meer werk, wat je een keer teveel wordt, en ER IS GEEN WEG TERUG.

 • no-profile-image

  BT

  Je moet je eigen frustraties niet op een ander afreageren Knud !
  Zelf ben je toch ook vol goede moed ooit aan dat avontuur begonnen?Als dat nu iets anders loopt kun je alleen jezelf maar verwijten!
  Heb nog steeds respect voor zulke mensen die alles achter zich laten en de uitdaging aangaan.
  Noorwegen is een prachtig land met nog steeds vele mogelijkheden.
  Succes daar en de groeten uit Denemarken.

 • no-profile-image

  knud

  dit zijn geen frustraties van mij, maar puur realiteit. ik probeer alleen maar advies te geven op realiteit gebouwd, en niet op basis van dure adviseurs, en ik ben niet bang om de waarheid te zeggen, ik durf ervoor uit te komen dat de resultaten de afgelopen jaren beneden pijl zijn. IK HEB OOK NOG STEEDS RESPEKT VOOR STARTERS MET WEINIG EIGENVERMOGEN EN VOORAL NAAR HET BUITENLAND

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Knud, je bent niet gefrustreerd!!!... Je schrijft over jouw ervaringen, dat mag!!!... En maak je geen zorgen, ge bent niet de enigste die vorig jaar verlies gedraaid heeft, één van hen was ik!!!... BT uit DK heeft jou verkeerd begrepen ----- denk ik (?).

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  @He Colinda en Antoon. Alles goed in De Peel? Leuk om jullie ene ractie te vernemen. Ook jullie heel veel succes verder en natuurlijk veel gezondheid.
  @Beste Knud. Ik weet niet wat je helemaal bedoeld. In ieder geval meen ik zelf aardig onderlegd te zijn en niet over één nacht ijs gaat. Als je en bedrijf koopt wat je moet ontwikkelen horen daar investeringen bij. Er wordt veel in eigen beheer gedaan en dat levert de benodigde kosten besparingen op. Verder is het zo dat als je een mastitis probleem heb gehad zoals wij die hebben gehad dan is een "grote" investering in een nieuwe melkaanleg er een die volgens mij zich terug betaald. Reken maar eens na wat die 16 gevallen van mastitis op 14 koeien mij gekost heeft. Is al snel de helft van de investering. En als je investeert om meer werk te krijgen en daarnaast een lager inkomen dan doe je volgens mij iets verkeerd. En soms is een onvestering beter om te doen al levert dat geen meer winst op maar wellicht meer gezondheid of arbeids vreugde. Enfin het is maar hoe je het bekijkt. En ja, ook wij moeten winst maken om te kunnen leven, wie niet zou ik zo zeggen en waar dat vandaan komt maakt mij niet zoveel uit. Maar plezier in wat je doet staat voorop. Heb je dat niet dan moet je gewoon stoppen.

 • no-profile-image

  Wilma Nijmeijer

  Hoi Sjaak, Corrie en de kinderen! Wat een prachtig verhaal en de foto's zien er fantastisch uit. Diep respect, je hart volgen en je droom waarmaken, daar kunnen veel mensen, waaronder ik zelf, nog veel van leren!!! groeten Wilma, Nico en Finet

 • no-profile-image

  Teun-Jan den Besten

  Hallo Sjaak en familie,
  Toevallig kwam ik jullie verhaal tegen op website van de boerderij. Indrukwekkend! Ik zou zeggen blijf stug volhouden en zoeken naar de beste oplossingen voor jullie situatie. Succes en het allerbeste voor de toekomst.
  Groeten vanuit Hei-en Boeicop,
  Teun-Jan den Besten
  (ex collega DLV advies)

 • no-profile-image

  erik mostertmaan

  Here in canada we have lots off problems with "strai-voltage" which usually lead to mastitus and lots off other problems this comes from a grater part through the electrical transformers on the powerpoles , These transformers are always exposed to hard weather conditions -40c to +40c plus rain and snow ,while milking systems are protected from these harsh conditions and fairly simple (a good regulator does wonders) so it makes me wonder if there is maybee not an trikkel-voltage problem at this farm (verry hard to detect) Did the previous owner have problems? don't forget this guy was once young and full of ambition too. also I was wondering how that pregnancie checking works

 • no-profile-image

  K + T Beekmans

  Hallo Sjaak,
  Wat een verrassing om op deze manier na zoveel jaren wat van je te zien.
  Je kwam tijdens je eerste baan in de veevoederbranche voor de verkoop van bierbostel bij ons.
  Knap dat je een dergelijke stap durft te nemen met je gezin.
  Veel succes en de aanhouder wint.
  Groeten uit Brabant,Oirschot

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.