Boerenblog

10 reacties

Pendelen bij koeien werkt, maar hoe?!

Een zwaaiende pendel boven een koe, en ze is drachtig! Klinkklare onzin of gewoon een handig hulpmiddel?

‘Als het werkt, is het een wereldwonder!’, zo luidt één van de reacties op het pendelen van de koeien in de fotoreportage over Sjaak Mocking, beginnend melkveehouder in Noorwegen. Dat pendelen riep wel meer reacties op. Waar gaat het om? Op de foto’s is te zien hoe veehouder Sjaak een pendel boven de koe houdt, en wanneer deze uitslaat, is de koe hoogstwaarschijnlijk drachtig. Blijft de pendel stilhangen, mag je aannemen dat ze niet opgenomen heeft. ‘Waar koop ik zo’n pendel, en moet ik op cursus?’ is een andere reactie.

Men neme een draad en een moer

Een cursus voor pendelen is niet nodig. Je neemt een katoenen draad en aan het uiteinde bevestig je een moer. Houd het bovenste stuk van de draad tussen duim en wijsvinger. Heel voorzichtig beweeg je die richting het kruis van de koe, zonder zelf een slingerende beweging te maken. Houd 3 tot 5 centimeter afstand tussen de moer en de koe. Wanneer een bevruchting heeft plaatsgevonden, zal de pendel uit zichzelf gaan bewegen. De beweging kan beide kanten opgaan, dus over de heupen en over de ruggengraat. Op deze manier controleert Sjaak in de eerste week na de inseminatie of de bevruchting succesvol is geweest.

Wichelroede

Maar op welk principe is dit pendelen gebaseerd? Dat is nu juist het punt. Er zijn meerdere theorieën. De ene theorie is dat het te maken heeft met ‘wichelroede lopen’. Met behulp van bijvoorbeeld een gevorkte tak kunnen water, erts, aardstralen en leylijnen opgespoord worden. Mogelijke verklaringen zijn elektrische of magnetische velden, of de paranormale gave van diegene die de wichelroede vasthoudt. Nadat Sjaak twee wichelroedelopers aan het werk gezien had, is hij aanhanger van ‘het magnetische veld’ dat ontstaat na de bevruchting.

Ideomotorie

Een andere theorie is die van de ‘ideomotorie’. Hierbij gaat men ervan uit dat mensen spierbewegingen maken, nadat ze deze onbewust hebben waargenomen, of doordat ze er onbewust aan denken. Zo zouden mensen die voetbal kijken en actief meeleven, spierspanning hebben in dezelfde spieren als de voetballer. Klinkt logisch!
Maar wanneer ik bovenstaande vertaal naar ‘het pendelen bij koeien’, heb ik toch een kritische noot. Bedoelt men dat de pendelaar denkt en hoopt dat de koe drachtig is, men een bewegende pendel verwacht en daardoor zelf de beweging veroorzaakt? Maar hoe zit dat dan als de pendel stil blijft hangen? Dacht men dan onbewust: ‘oh, ik zag laatst nog een slijmpje, of: ze brulde van de week nog zo… ze zal wel niet opgenomen hebben!’

Moeilijk te verklaren

Hoe pendelen werkt, is dus moeilijk te verklaren en men is het er al eeuwenlang over oneens! Voor mij staat vast dat het werkt. Daarbij ga ik af op wichelroedelopers die ik aan het werk heb gezien, en op de ervaringen van Sjaak. Die had zich in Nederland nooit beziggehouden met pendelen en kwam daar in Noorwegen mee in aanraking.

Loodgieter pakt de wichelroede

Op een dag kwam hij in de stal voor een probleem te staan. Op de plek waar vijf nieuwe koeplaatsen zouden komen, zat een aansluitpunt op een muur in de weg. Alleen bleek de waterleiding nergens te vinden. En om nou de hele muur open te breken, is ook wel erg rigoureus. De loodgieter kwam, pakte 2 laspennen, liep over het erf, en wees binnen een paar minuten de waterleidingen aan. Op de bewuste plek bleek de leiding vanuit de mestkelder te komen, en zat ingegoten in de betonnen vloer. “Dat hadden wij zonder wichelroede nooit gevonden!”, vertelt Sjaak.

Oude eigenaar pendelt ook

De tweede keer dat hij met de wichelroede in aanraking kwam, was toen de vorige eigenaar langskwam om te laten zien waar de drainagebuizen liepen. Dat gebeurde met de wichelroede. Daarna kreeg Sjaak in de stal een demonstratie pendelen bij de koeien. “Voor mij is het een hulpmiddel in de eerste zes weken na de inseminatie. Evengoed komt dan de veearts voor de drachtigheidscontrole. Maar mijn bevindingen kloppen altijd”, aldus Sjaak.

Bent u nog steeds die sceptische lezer? Sjaak is er makkelijk in: “Er is meer tussen hemel en aarde. Doe er je voordeel mee, of laat het voor wat het is!”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas de Jonge

  We doen onderzoek. Een aanwijzing is een experiment, door ons opgezet met bijen.
  Het is op youtube gezet. Zie:
  http://www.youtube.com/watch?v=42VSodBmy4k

  Het doel is het aantonen van de ongelooflijke gevoeligheid van mens en dier voor niet meetbare magneetvelden.
  ( ze zijn ook radioactief).

  www.wichelen.nl
  K. de Jonge (fysicus)

 • no-profile-image

  onno

  Wichelroede lopen om waterleidingen te vinden kan iedereen. Heb dat zelf ook gedaan na aanwijzingen van een 13 jarig Deens jochie.
  Ik denk dat het met koeien dus ongeveer hetzelfde moet werken. Aanwezigheid van water, wat magneetvelden beinvloed.

 • no-profile-image

  Klaas de Jonge

  het is eenvoudig om de roedes te laten sluiten. Maar wichelroedelopen is heel erg moeilijk, omdat je moet leren wat je meet.
  Is het een waterader of een currylijn of een leylijn etc... Er zijn meerdere soorten lijnen.

  Mijn advies is, zoek een ervaren meester en leer het van hem.

 • no-profile-image

  boerin

  Wat doet Sjaak met de uitslag? Wat gebeurt er met de koeien die open waren?

 • no-profile-image

  wat

  Beste Onno en andere beheersers van dit soort talenten

  Een unieke kans om even flink te cashen.
  1 miljoen dollar om even je wichelroede kunsten te laten zien

  http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  @Beste Boerin USA,
  Zo vanaf de eerste week na inseminatie controleer ik op deze wijze of de inseminatie succesvol is geweest, oftewel of er een bevruchting heeft plaats gevonden. Dit wil echter nog helemaal niets zeggen als dit succesvol is geweest dat ook het eitje zich daad werkelijk goed gaat nestelen in de baarmoeder. Koeien die in de regel goed tochtig worden zullen ook de tochtigheid meestal goed laten zien als na drie weken blijkt dat het eitje toch verloren is gegaan. Dit geeft de pendel dan al van te voren aan in de derde week. Dus verscherpte controle bij de koe op bronst verschijnselen en opnieuw laten insemineren. Nu zijn er koeien die moeilijk hun bronst laten waarnemen. Als ze dan geïnsemineerd zijn en er zijn geen bronstverschijnselen waar te nemen zou men denken dat de koe mogelijk drachtig zou zijn. Ik gebruik dus de pendel om dat rondom de derde week en de zesde week te controlen. Ben ik van mening dat de koe niet drachtig is probeer ik heel goed op uiterlijke kenmerken van de koe te letten en wat vaker de koe te observeren. Ook bij twijfel laat ik de inseminator komen. Hier is de gewoonte dat je een koe opgeeft voor inseminatie. De inseminator gaat ervan uit dat je de koe wilt insemineren. Maar bij twijfel over het goede tijdspunt overlge ik altijd met de inseminator en moet ie de koe eerst opvoelen of de koe bronst is en of het juiste tijdspunt is om te insemineren. Het is een paar keer voorgekomen dat we de inseminatie een dag hebben uitgesteld om vervolgens een succesvolle inseminatie te verkrijgen. Een voorbeeld in deze. Toen ik het bedrijf overnam was de vruchtbaarheid status erg belabberd. Hier wordt dat uitgedrukt in een getal (FS tall). Dat zakte op dit bedrijf naar 10 waar het gemiddelde in de provincie op 64 ligt. Langzaam aan ben ik omhoog gekropen en na 48 van de vorige keer scoor ik na de laatste keer 75. Ook het aantal inseminaties van bijna 3 per koe is nu op een gebruikelijk 1,7 per koe gekomen. Een getal waar ik meer waarde aanhecht want in het FS getal kan door kleine afwijkingen grote verschillen ontstaan. Bij de zesde week controleer ik dus ook. Als de veearts of de inseminator komt laat ik een koe die de 6 wkn is gepasseerd altijd controleren. Tot nu toe geeft de pendel aan of de koe drachtig is of niet op de zes weken. Ik heb tot nu toe 1 twijfel geval gehad. Ik meende dat ze leeg was en dat was ook zo, maar de pendel was in deze niet altijd even duidelijk.
  Zoals ik al zei: Er is meer tussen Hemel en Aarde. Ik zie het als een hulpmiddel en ik werk er succesvol mee.

 • no-profile-image

  boerin

  Harstikke mooi, Sjaak. Drachtigheids contole is mijn favoriete bezigheid, helaas ben ik alleen maar degene die de uitslagen registreert na palpatie van onze herdsman, die hier overigens heel goed in is. Ik denk dat ik te 'ongelovig' ben om jouw manier toe te gaan passen.

 • no-profile-image

  Een geïnteresseerd iemand

  Wel Sjaak, ik lach zeker niet met je pendelen. Ikzelf kan ook waterbuizen of drainagebuizen onder de grond vinden met koperen wichelroedes. Denk je dat ik met dergelijke roedes ook de drachtigheid kan bepalen? Hoe moet ik dit doen om best te lukken?
  Ik ben benieuwd en zou dit zeker willen uitproberen.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Dag Geïnteresseerd Iemand Thuis,
  Of het met koperen wichelroedes werkt zou ik niet echt weten. Zoals beschreven werk ik met een pendel. Het redactionele stuk is meen ik duidelijk hoe het werkt. Maar als u vragen heeft kan u altijd contact met ons opnemen. Via onze website kan u ons telefoonnummer en emailadres vinden.

 • no-profile-image

  Lucia Roling

  Hoi Sjaak,

  Daar kan zelfs een boer met z'n nuchtere boerenverstand niet bij, toch? Maar wat je zegt, als het werkt dan doe je er toch gewoon je voordeel mee. Hier begint het trouwens ook al aardig te winteren. Behoorlijk koud en glad! Bah, wat mij betreft had het nog wel een maand mogen wachten.

  Groetjes van Luus

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.