Boerenblog

2279 x bekeken 5 reacties

Goed jaar voor waardeloos land

Ik kocht droogland aan, met het risico op tegenvallende oogsten. Dit jaar is het nat: de opbrengst is spectaculair. Nu nog afwachten wat de sprinkhanen gaan doen.

Ik schreef vorig jaar over ons droogland. Toen beschreef ik hoe waardeloos dit land kan zijn als het niet genoeg regent. Dit droogland kan namelijk niet geïrrigeerd worden. Ik ben zelf zo gek geweest om 100 hectare van dit ‘waardeloze’ land te kopen en maak er een fantastische start mee. Dit seizoen kunnen we niet klagen. Het is een compleet ander seizoen dan we gewend zijn, met voldoende regen en een redelijk milde winter.

Geweldige triticale-opbrengst

Al twee seizoenen heb ik triticale geteeld op een deel van dit aangekochte land: vorig seizoen 40 ha en dit jaar 18 ha. Beide seizoenen heb ik het gemaaid en in ronde balen hooi geperst. Dit seizoen kon ik van 18 hectare 400 balen (van 450 kilo) persen. Vorig jaar perste ik van die 40 ha 350 balen van 400 kilo per stuk. Dat is een verschil van 6,5 ton per hectare!
Natuurlijk ben ik niet de enige die veel meer heeft kunnen oogsten. Het wordt dus een hele kunst om deze triticale voor een redelijke prijs te kunnen verkopen. Vorig seizoen was 220 dollar per ton gangbaar. Gelukkig heb ik nu al 300 balen kunnen verkopen voor 165 dollar per ton. Daarbij had ik het geluk dat ik een van de eersten was die hooi kon persen toen de markt nog niet verzadigd was.
De rest van het droogland ziet er goed uit hier in de regio. De tarwe-opbrengsten worden geschat op 5 ton per hectare, tegenover 1 ton per hectare vorig seizoen. Veel veehouders die annuals - gras dat maar voor een seizoen groeit - telen op hun droogland, konden deze de hele winter laten begrazen. Ze hebben er al een snee silage vanaf gehaald en hopen op nog een snee silage of hooi.

Veel vraag naar vleesvee

De prijzen van vleesvee zijn eveneens flink gestegen. Er is nu veel vraag naar, omdat iedereen simpelweg te veel gras heeft. De afgelopen jaren lieten boeren hun vleesveestapels juist inkrimpen via extra veeverkopen. Ze konden hun vee eenvoudigweg niet voeren na alle droogte.
Het enige wat een goed seizoen voor alle drooglandboeren in Victoria, South Australia en New South Wales kan tegenhouden, is een sprinkhanenplaag. De overheid verwacht in het ergste geval een zwerm sprinkhanen zo groot als Spanje. Een dergelijke zwerm kan flink huishouden en complete regio’s kaal grazen. Ik verwacht dat Gerrit Kurstjens hierover nog wel een blog schrijft.

Foto's: Ton van Dijk

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W

  Worden deze balen nog gewikkeld of is de triticlale zo droog dat dat niet nodig is? En als hij dan zo droog is vallen de pitten er dan niet uit? Heb zelf nu namelijk ook GPS, maar dacht t vers te hakselen en in te kuilen.
  Gr.

 • no-profile-image

  Jan Moens

  In Australia wordt heel veel hooi gemaakt van graangewassen, vooral haver. De kunst is om de haver temaaien op het moment er nog voldoende "melk" inzit. Meestal wordt er gemaaied met een maaier-kreuzer (met rubber of stalen rollen) om de haver stengel te pletten, zodat het sap kan verdampen. Veel van dit haverhooi wordt in groot pakken geperst, en wordt daarna hydraulisch extra hard geperst en in containers verscheept naar zuid oost Azie (Japan, Korea, etc). Goede kwaliteit haverhooi is een heel waardevol dierenvoeder. Andere export product zijn Alpha Alpha hooi & graan strooi. West Australie & Zuid Australie zijn de grootste producenten, gevolgd door Victoria & New South Wales. In 2002-3 bedroeg de waarde van de uitvoer meer dan 300Mill Australische Dollar. Afhankelijk van het weer'seizoen kan dit terug vallen tot 150Mill. (info from ABS, Australian Burea of Statistics)

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Hi Ton
  Jij dacht dat je stom geweest was droogland te kopen. Ik denk dat het een hele goede zet van jouw is om droogland te kopen. Zover ik kan nagaan is de NETTO opbrengst van droogland veel beter dan bevloeid land met zijn duur water. Natuurlijk brengst duurder land meer op per ha. Echter droogland brengst doorgaans meer op per giinvesteerde $ en daar gaat het om.
  Wat sprinkhanen betreft vind ik hier amper een sprikhaan, echter het blijft een vreemd verhaal waarom er ze in sommige gebieden alles kaal vreten, en in andere gebieden vlakbij zie je ze amper. Ik heb er allerhande theorieen over bedacht, echter weet niet of het onzin is. Zodra de oogst voorbij is zal ik proberen wat op papier te zetten.

 • no-profile-image

  Ton

  @ W,hu Triticale voor hooi geeft geen problemen, normaal gesproken maaien we het, laten het drogen zonder te keren/schudden en dan harken en persen. Dit jaar heb ik het echter twee keer moeten schudden omdat er onverwacht regen op komst was. De korrels vallen er ook niet uit, soms maai je het voor de korrelvulling, zeker omdat triticale pas op het allerlaatste moment vult en daarmee anders is als bv tarwe.

 • no-profile-image

  Ton

  Gerrit, Ben iid blij dat ik het gekocht heb. Denkwel dat ik er op het juiste moment ben ingestapt gezien het klimaat van de laatste tien jaar en de grondprijzen (met ander soort grondprijzen als bij jou in de buurt, wij betalen hier tegen de $2000 per acre). Heb het nu voor twee seizoenen, zoals in het artikel is het beter seizoen voor hooi, maar darentegen een lagere prijs. De tarwe echter deed $160/ton vorig seizoen en ik oogste maar 400 kg/acre, dit seizoen zit er veel belovender uit met prijzen richting de $300/ton hier in de buurt en een verwachte opbrengst van 1.5-2 ton/acre. Ben het volledig met je eens wat betrefd geirrigeerd land, hier betalen we al gauw 7000-8000/acre en dat komt vooral door de waterrechten. Je moet dus echt pushen om dit terug te verdienen en daarom zie voornamelijk melkveehouderij hier op de irrigatie en een klein beetje groente teelt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.