Boerenblog

5 reacties

Eindelijk eens goed nieuws

Het dak is gerepareerd, de nieuwe roldeuren zijn geplaatst en we leveren de beste melk van de hele deelstaat!

De dakdekkers zijn eindelijk gekomen. Ze zouden maandag starten. Maar ja, dat was Allerzielen, en dat is een feestdag in katholieke deelstaten. Ze kwamen dus dinsdag pas. Henk had in het weekend al een deel van de stellages die er al wekenlang stonden gesloopt om de oude werkplaatsdeuren te kunnen verwijderen. Een Nederlandse firma komt namelijk de nieuwe roldeuren van de werkplaats installeren. Die stellages zijn meer dan een maand geleden geplaatst en toen ik maar eens behoorlijk mijn kaken van elkaar heb getrokken, dekten de dakdekkers het dak van de werkplaats af met zeil.

Afgelopen maart hadden we ook al een flinke storm. Tijdens die storm is de elektrische deur in de koeienstal kapot gegaan. We zijn daarna bij diverse Duitse bedrijven langs geweest. Ze zouden een offerte maken, maar we hoorden niets meer van ze. Ook een timmerman uit een dorp verderop liet uiteindelijk niets meer van zich horen. De maten van de deur van de grote stal waren afwijkend dus ze zagen het gewoon niet zitten. Maar afzeggen? Ho maar! Ja ja, die Duitse gründlichkeit en pünktlichkeit, ik heb het nog steeds niet kunnen meemaken.

Snelle respons uit Nederland

Dan moet je toch maar over de grens gaan zoeken en na een tijdje spitten op internet namen we contact op met Ropa Neede. Binnen één uur hadden we via de mail antwoord. Verbijsterend! Dat na alle stilte bij de Duitse bedrijven waar we contact mee hadden.
Een afspraak om langs te komen om de deuren op te meten was zo gemaakt. Een reis van drie uur heen en drie uur terug was voor deze jongens geen probleem. De elektrische staldeur had inderdaad een afwijkende maat maar daar was wel een mouw aan te passen. Zoals afgesproken waren ze er dinsdag 2 november. De twee medewerkers deden hun werk snel en kundig. Wat een verademing.

Eerste zware storm al doorstaan

De dakdekkers hebben puik werk geleverd, bleek gisteren (donderdag 11 november) wel. Ik vond het al vreemd dat de dakdekkers na al dat wachten opeens zo'n haast hadden notime werden deze week de daken van ons woonhuis en de kalverstal die daaraan vastzit vernieuwd.

Donderdag was er een weeralarm: in bergachtige gebieden boven 600 meter hoogte zou het gaan stormen, met windkracht 11 tot 12. Toen hield ik mijn hart vast, want wij zitten op die hoogte. Rond vier uur 's middags stak de wind inderdaad fors op. We hebben zandzakken op de oude dakplaten gelegd. Die lagen nog steeds op de binnenplaats en een aantal was al weggewaaid. En daarna werd het met dichtgeknepen billen afwachten.
Ik vond het benauwend gisteravond en vannacht, dat geklapper buiten en af en toe een knal van iets wat wegvloog en ergens tegenaan sloeg. Op hoop van zegen dacht ik nog. Maar vrijdagmorgen bleken alle daken op hun plek te zitten, net als de nieuwe roldeuren. Een houten tuinbank was tegen een schutting geslagen en wat losliggend materiaal van de dakdekkers lag niet meer op zijn plek. Het viel dus allemaal reuze mee dit keer, bij de derde zware storm in een jaar tijd!

Nog meer goed nieuws

Maar dat is niet het enige goede nieuws. Ik maakte vanochtend een brief open waarin stond dat wij één van de twintig boeren zijn die het hele jaar 2009 uitstekende kwaliteit melk hebben aangeleverd bij een van de melkfabrieken in héél Rheinland-Pfalz. We zijn daarom uitgenodigd voor een bijeenkomst met veel bobo’s en de landbouwminister van onze deelstaat.

In ons dorp en het dorp een kilometer verderop zitten al 12 melkveehouders. En dan zijn wij een van de 20 boeren die jaarrond goede melk aanleveren in héél Rheinland-Pfalz? Hahahaha! En dan is ‘uitstekend’ melk met een kiemgetal onder 15.000, een celgetal onder 150.000 en het hele jaar door vrij van antibiotica en kiemremmers. Bovendien ziet ons bedrijf er volgens de melkfabriek keurig uit.

Dt is echt het aller- allerlaatste wat we verwachtten. We zitten hier nog geen vijf jaar. En dat na alle ellende met zieke koeien en zo. Wie had dat nou verwacht?
Ik zal het maar eerlijk opbiechten. Manlief was al bezig de brief in de oudpapierbak te gooien met de woorden: ‘Ja hoor, alweer een uitnodiging voor een seminar hoe we onze melk moeten verbeteren? Weg ermee!’
Nou ja, dan zie je dat een boerderij waar alles gerepareerd wordt of met stro-touwtjes aan elkaar hangt, toch heel goede melk kan leveren. Daar kunnen die Duitsers mooi nog van leren.

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Monique proficiat. Eind goed alles goed.

 • no-profile-image

  Farmer

  Ziet er weer netjes uit Monique, met die Duitse bedrijven heb ik dezelfde ervaring, meestal zoek ik het toch weer in Holland, zie iets herkenbaars op de ene foto, koffie lurkende Hollandse arbeiders :)

 • no-profile-image

  Pepertjes

  He eindelijk eens fantastische bericht van meelmuisje!!! Kijk dat doet de boer goed om eens goed te boeren. De beste melk daar kan en mag je trots op zijn!!!! Het bedrijf ziet er weer picobello uit een heel ander gezicht dan de foto's en de filmpjes van net na de storm. Succes en laten we hopen nog heel veel eerste klas melk. Hebben ze daar trouwens in Duitsland ook een beloning voor?? Een gouden koe ofzo. Van mij kan je er zo een krijgen ;-) Groetjes

 • no-profile-image

  Maaike

  Tof! ............ Verstand gebruiken, positief blijven en dòòrgaan........ Mooie beloning dat je dan eens een storm heel blijft ;-)

 • no-profile-image

  liesje

  super meid!!wat een goed nieuws!!Na al je blogs na te gepluist hebben en over je begin jaren verdienen jullie dit zeker.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.