1349 x bekeken

Dierenartsen in soorten en maten

Annechien van Essen
In een jaar tijd hebben we vier dierenartsen meegemaakt op ons bedrijf. Elk met zijn eigen stijl en eigenaardigheden.

We wonen hier nu iets meer dan een jaar en hebben vier dierenartsen gehad op ons bedrijf. Jan is onze eigen dierenarts, Rønnaug, Aage en Berit draaien weekend- en vakantiediensten Ze hebben elk hun eigen stijl en handelswijze en de mate waarin we ze kunnen verstaan verschilt sterk.

Onverstaanbaar Engels

Aage was de eerste dierenarts die we belden. Hij is al aardig op leeftijd en spreekt wel Engels maar ook dan is hij niet te verstaan. Dus vragen we meestal Kjellrun, de moeder van onze huurbaas, of ze even wil komen. Die kunnen we vrij goed verstaan en zij kan ons dan vertellen wat we wel of juist niet moeten doen met de patiënt.
We belden Aage de eerste keer omdat we een koe hadden die na het afkalven op haar speen had gestaan. Die was daardoor zo beschadigd dat we die niet konden melken. Helaas hebben we eerst zelf wat gedokterd, waardoor een abces ontstond dat knapte. Mijn kennis was niet toereikend om te constateren wat het was en wat te doen, vandaar dat we een dierenarts nodig hadden. Die kon toen feitelijk niets voor het arme dier doen, ze kon ons alleen maar adviseren om de wond schoon te houden en te ontsmetten.

Uiergezondheid

Tot op de dag van vandaag staat die koe nog bij ons in de stal, ze staat nu net droog. Na het afkalven zullen we wel zien hoe het met haar uiergezondheid gaat, want die was de afgelopen lactatie knudde. Dan had ze dit, dan weer dat. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik vanwege haar uiergezondheid niet zo heel blij was toen ze drachtig werd getest. Aan de andere kant was het wel een meevaller, want de vruchtbaarheid van deze veestapel liet aardig te wensen over toen we hier kwamen.

Verstaanbaar Noors én Engels

De volgende dierenarts is Berit. Zij is hier tot nu toe nog maar één keer geweest. Dat was om een koe hormonen bij te spuiten, één week na afbloeden, een koe te testen op drachtigheid en te kijken naar een navelbreuk van een kalfje. Zij spreekt zowel verstaanbaar Noors als Engels dus dat met haar hebben we wat dat betreft geen enkel probleem.

Dierenarts Rønnaug is verhaal apart

Rønnaug is een verhaal apart. Zij kan mij verstaan wanneer ik Noors spreek, maar ik haar niet altijd. Dus soms moet ik haar vragen om het in het Engels uit te leggen. Ze moet soms ook zó lang nadenken over hoe we het probleem moeten aanpakken, dat ik laatst zelf al met een x-aantal oplossingen kwam aanzetten. Nou ben ik natuurlijk geen dierenarts. Maar omdat ik wel altijd de stal inga en mee help waar nodig is, is mijn kennis aanzienlijk vergroot. En dat komt op zulke momenten mooi van pas.

Abonnement op dierenarts Jan

Dierenarts Jan denkt waarschijnlijk dat ik een abonnement op hem heb. Want wanneer ik iets niet vertrouw, bel ik hem al. Maar ja beter een keer voor niks (althans in zijn ogen) laten komen dan te laat. Voorkomen is beter dan genezen, en ik heb met die eerste koe met die betrapte speen genoeg leergeld betaald. Dan maar liever vroeg bellen dan te laat, zoals de allereerste keer. Een van de pluspunten van Jan is dat hij altijd bereid is om mij van (telefonisch) advies te voorzien, ook als hij niet eens dienst heeft.

Dierenarts zei: leer maar Noors!

De eerste drie keren dat Jan hier kwam, was hij nog bereid om Engels te spreken. De vierde keer zei hij ‘jij wilt hier wonen, dus zul jij Noors moeten leren’. Dus gewoon proberen te spreken en wanneer je het echt niet weet, dan mag het in het Engels. Wanneer je mij niet begrijpt zal ik het je nogmaals uitleggen maar dan in het Engels’. Ik vond het allesbehalve fijn dat hij mij zo in het diepe gooide, maar nu ben ik hem er dankbaar voor. Want omdat hij zei ‘gewoon proberen’, spreek ik nu toch al een aardig woordje Noors.

Beetje een sloddervos

Nee, op Jans handelen is weinig aan te merken. Alleen is hij wel een beetje een sloddervos. Hij laat zijn spullen overal slingeren. Maar dat ruim ik dan gewoon letterlijk en figuurlijk achter zijn kont op. Misschien dat hij dan ooit gaat denken ‘laat ik het zelf eens even opruimen’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.