Boerenblog

Ruwvoerperikelen

Bij onze eerste snede luzerne zat alles nog redelijk mee. Bij de tweede en derde snede gaat het helemaal fout.

Het is alweer herfst. Begin september hadden we alweer de eerste nachtvorst. Soms hebben we het gevoel dat we amper zomer hebben gehad. Het is nu een klein weekje droog weer, dus het inkuilen en combinen is weer losgebroken. Het is hier in het zuiden van Alberta een heel moeilijk jaar voor de boeren geweest om de oogst een beetje droog binnen te krijgen.

Eerste snede luzerne mooi gelukt

Onze eerste snee luzerne is gelukkig wel mooi in de baal gekomen. Net na het maaien kregen we er een heel klein beetje regen in. We zijn gaan balen toen het eigenlijk nog aan de natte kant was, maar er was weer regen in het vooruitzicht, dus dan kies je de minste van twee kwaden. Bijna alles zat al in de baal toen er een heel klein buitje viel.
‘s Middags was het droog, dus konden de balen bij elkaar worden gehaald en gestapeld. We hebben zelf alleen een kleine tractor, en omdat er meer regen verwacht werd, hebben we alles laten doen door een loonwerker. Tegen de avond hadden we het plastic over de hooistapel. Net op tijd, even later begon het weer te regenen.

De kwaliteit en kwantiteit van de eerste snede viel echt niet tegen. Het stuk waar we
- eigenlijk 'te droog' - mee begonnen, bracht 8,5 ton per hectare op. Het andere stuk stuk, dat verleden jaar nieuw ingezaaid was, bracht 6,2 ton per hectare op. De eiwitgehalten waren 15,8 en 19,4 procent.

Tweede snede maar van ellende verkocht

Met de tweede snede hetzelfde verhaal: steeds regen. Aangezien we het zelf niet per se nodig hadden, hebben we onze buurman die stieren mest in een feedlot, gevraagd of hij onze luzerne ook wilde hebben om te hakselen. Hij neemt ook onze gerst al af.
Daarbij hadden we in ons achterhoofd dat we dan misschien nog een derde snee zouden kunnen krijgen. Maar helaas, het duurde drie weken voordat ze begonnen met maaien. Het heeft vanwege het weer twee weken geduurd voordat het eraf was.
Omdat ze geweldige haast hadden, keken ze niet zo precies met het maaien. Dat zag er dus ook echt niet uit. Maar van zoiets kun je maar beter niets zeggen, want volgend jaar heb je ze misschien weer nodig.

Betaling van ruwvoer in drie keer

Feedlots betalen het ruwvoer in drie keer. Bij de gerst nemen ze de prijs tijdens de oogstmaand. Dan krijg je direct 20 procent uitbetaald op basis van een vochtigheid van 62 procent. De resterende betalingen krijgen we in januari en maart, op basis van de prijzen die dan gelden. Dat is een heel mooi systeem voor beide partijen. De feedlot, die geweldig veel voer aankoopt, hoeft minder voor te financieren. En wij beuren deels de prijs van januari en maart, die vaak hoger is dan die in september, als veel graan van het land komt.

Foto: Hennie Klok

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.