Boerenblog

557 x bekeken 13 reacties

Op zoektocht

In juni zijn we toch maar naar Denemarken op zoektocht gegaan. De situatie daar is ronduit aantrekkelijk.

We zijn er nu uit, we willen naar Denemarken. De rente staat laag en boerderijen waarvan we drie jaar geleden de advertentie niet eens hoefden te bekijken, komen nu met lagere prijzen toch wel dichterbij. Dus ondanks alle tegenwerpingen – ‘weet je wel wat je doet, Denemarken is hartstikke failliet’ – gaan we kijken! En daarnaast: kijken kost niks, toch? Nou ja, niet meer dan een bootticket, benzine en wat verblijfskosten.

In Zweden boeren is te duur

Afgelopen voorjaar stapten we weer in de auto, reden acht uur zuidwaarts naar Göteborg om vanaf daar de boot naar Denemarken te nemen. Onze Noorse buren wensen ons veel succes en vooral een fijne vakantieweek! Dat is wat we horen van de Noren: dat Denemarken toch zo’n fijn land is, vooral vlak!
Vanuit huis hadden we al een aantal afspraken gemaakt voor deze week, en uren en uren op internet gesurft naar boerderijen met en zonder quotum en veestapel.
Ondertussen reden we dus door Zweden. Het is juni, men is al volop aan het maaien! In Hodalen kunnen we nog niet eens het land op. De sneeuw is al weg, maar de vorst zit nog in de grond. Zou Zweden het nieuwe land voor ons zijn? Maar ‘gelukkig’ helpt een bemiddelaar ons vrij snel uit de droom: ‘nee, daar hebben jullie niet genoeg eigen kapitaal voor’.

De bank werkt mee

We logeren bij familie op hun boerderij en krijgen al helemaal de kriebels. Heerlijk, de hele tijd bezig, op de trekker en in de stal. Voor jezélf werken, vooral! De kinderen lijkt het ook helemaal fantastisch. Dat komt misschien vooral doordat ze hier zelf vooruit komen op de speelgoedtrekkers over een vlak beklinkerd erf, in plaats van geduwd worden op een zandpad bergopwaarts.
Elke dag hebben we afspraken staan, een rustig vakantieweekje Denemarken is het dus niet. Het meest interessant is nog wel het gesprek met een bank. Met een klein rekensommetje berekent de landbrugschef (hoofd afdeling landbouw) voor ons wat we in totaal kunnen lenen, en zegt ook nog toe dat aan te durven met ons. We kunnen dus toch op boerderijentocht.

Nieuwe dromen

We zien dan ook een heleboel verschillends voorbij komen, al valt niet alles binnen ons budget. Van modern, licht en hoog (die waren toch vaak wat te duur), tot oud, bedompt en donker. Sommigen staan ver van de bewoonde wereld, andere midden in het dorp. We zagen bedrijven op Jylland, op Fyn, we zagen van alles.
Met de tas vol brochures en een hoofd vol nieuwe dromen keren we huiswaarts.
Misschien gaat het dan toch nog lukken!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Eleonie,

  Laat het goed narekenen nog door een onafhankelijk persoon. En houd rekening mee, voor nogal extra kosten 1 jaar.
  En via de banken zijn ook nog veel bedrijven te koop,die niet in de krant staat. En de prijs is zeker onderhandelbaar.

 • no-profile-image

  landmand

  Veel van de bedrijven die op dit moment te koop staan. zijn in financiele problemen.
  en alle banken hebben klanten waar ze graag van af willen. Maar pas goed op vooral als je een bedrijf koopt van en klant van de betreffende bank. gerbruik een goede deense adviseur houd je van de nederlandse bemiddelaars.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Landmand,

  Heeft gelijk, vooral doordat bedrijven verkocht moeten worden, gaan ze op de gekste dingen besparen,die jou extra kosten bij een overnamen. Dus ga naar hoeveel koeien drachtig,pinken, via dyrregistrering veel op te vragen.

 • no-profile-image

  boertje

  Vraagje: waarom staan er in Noorwegen bijna geen bedrijven te koop en in Denemarken zoveel? Antwoord: Noorwegen heeft kleinschalige bedrijven die flink gesubsidieerd worden, dus weinig arbeid en relatief goed rendement. Denemarken heeft grootschalige bedrijven, met vaak een te grote financiering (gem. > € 2,-/kg melk) en een enorme arbeidsbehoefte. Denk daar maar eens over na.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Boertje mee eens, maar er gaan nu bedrijven weg, waar je een lager € kg/melk kan krijgen, dus wel weer goed rendement mogelijk. Het snijdt helaas(voor sommige) nu aan twee kanten.

 • no-profile-image

  Han

  Eleonie. Ik ken Jeoren en zou zeggen, gebruik zijn advies en laat je niet alleen leiden door "onderbuik gevoelens" maar gebruik eerst Excel en daarna je hersenen en als laatste je hart (verliefdheid op het vak).

 • no-profile-image

  Eleonie

  Bedankt jongens,
  We gaan zeker niet met de eerste de beste in zee. Maar precies zoals Boertje én Jeroen ook zeggen: nu is het rendement best redelijk! En niet hoger dan 2 euro per kg melk was eigenlijk al vanaf het begin een criterium. Het moet wel haalbaar blijven!

 • no-profile-image

  libbe jongsma

  Pas op wat je koopt.
  Neem altijd kontakt op met de Nederlandse buren van het bedrijf dat je wenst te kopen.
  Die buren kunnen je weel vertellen.

 • no-profile-image

  Reken

  Wij hebben ook hele leuke berekeningen gezien van landbouwverenigingen waarbij 6% EV genoeg was. Wel even meer dan 1.000.000 kg melken met 50 ha grond eronder. Met de info die we nu hebben blij dat we zelf nog wat konden rekenen.
  Veel succes maar doe het denkwerk vooral zelf.

 • no-profile-image

  jes

  Heb jullie al eerder uitgelegt dat die berekening van 15 kronen per kg melk onzin is . Je moet kijken naar wat er bij zit. Als je een bedrijf hebt met 12 kronen per kg melk met 30 ha en 150 koeien en een oude stal of je hebt een die 18 kronen per kg melk kost met 80 ha en 150 koeien en goede gebouwen dat maakt nog al een verschil! Dus snel vergeten die 15 kronen per kg melk !!

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Jes ,
  Je hebt in zoverre gelijk, dat 15 DKR niet alles bepalend is, maar het maakt nogal een verschil op de eindrekening en dat is een nieuwe stal of veel land mooi om te vertellen, maar als je er geen droge boterham uit kan verdienen is een tweede verhaal.

 • no-profile-image

  heb wel

  klopt, 15 kr en dat alles in orde is, geb goed genoeg land miljeuvergunning in orde, niet tegen dorp aan, niet tegen een meer of bos of dorp aan, of 13 kr en dat dit niet in orde is dat maakt een groot verschil. bemiddelaars, ook h de v willen graag dat je een zo duur mogelijk bedrijf kopen, en gaan niet met je in zee met een klein bedrijf, terwijl er met deze bedrijven mischien wel een beter rendement te behalen is. hans d v kijkt ook alleen maar naar rendement, ( voor jou nadelig )

 • no-profile-image

  klein baasje

  Een financiering van 13 kronen per kg melk is absurd, 15 kronen is absurder en 18 kronen is volslagen idioot. De bank is dan baas en jij kunt jezelf te barsten werken. Niet doen. Zoek in Noorwegen, veel subsidie, mooi koppeltje koeien, geen topfinanciering en tijd voor andere dingen. Succes!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.