Boerenblog

1780 x bekeken 19 reacties

Naar Rusland, wie durft?

Voor diverse projecten in Rusland zoeken we Nederlandse studenten, die van aanpakken weten en die hier stage willen lopen.

Afgelopen week bezocht ik weer de Golden Autumn, de landbouwbeurs in Moskou, waar we een stand hadden. Daarnaast bezocht ik diverse projecten. Op de beurs stonden we met een groep Nederlandse bedrijven onder de naam PLUS for progress in agriculture. Deze groep innovatieve Nederlandse bedrijven krijgt subsidie van de Nederlandse overheid om het gebruik van precisielandbouwtechnieken in Rusland te promoten en te implementeren. Dit is een van de manieren om het management op de grote akkerbouwbedrijven te verbeteren.

Ook de CAH Dronten is onderdeel van de groep. We verbazen ons regelmatig over de geringe interesse van zijn studenten om stage te lopen in Rusland. Enkele oud-studenten van Dronten en Leeuwarden waren op de beurs, onder anderen Christian de Vries van Dvias, Nico Huizing van Huizing Harvest, Jan Pieter Rijpma die werkt bij de grote agro holding Black Earth Farming en Jan Harm Welleweerd van APH. Allemaal jonge mensen, die via een stage in het buitenland in Oost-Europa zijn terechtgekomen op interessante projecten bij interessante bedrijven.
Waarom is er geen interesse in Rusland en wel in de Verenigde Staten en Australië? Ook het platteland in de VS en Australië is afgelegen en lang niet altijd even aantrekkelijk. Gemiddeld genomen is het in Rusland juist veel prettiger vertoeven dan in de VS en Australië, maar Rusland heeft blijkbaar het imago tegen.

Veel plekken open voor Nederlandse stagiairs

Via PLUS for progress in agriculture bieden we samen met de bedrijven diverse stageprojecten aan. Het zijn niet de minste bedrijven, denk aan SBG, Miedema, Agritip, Concillion, Agrifac, Basfood, Difco, Dvias en Agritech Profi. Het draait hierbij met name om de implementatie van precisielandbouw in de Russische praktijk.

Ook voor een project waar Difco bij betrokken is, zoeken we studenten. Dit is een kalfsvleesproject, dat wordt uitgevoerd in de Tver-regio, 150 kilometer ten noorden van Moskou. De locale partner heeft een akkerbouw- en melkveebedrijf met ongeveer 7.000 hectare en 400 melkkoeien. Wij zoeken studenten die daar de akkerbouwtak eens willen doorlichten, onderzoeken of met een efficiënter machinepark (minder machines) goedkoper te werken is.
Ook willen we onderzoeken of gps in de aardappelteelt voordeel oplevert. Wij zijn er wel van overtuigd, maar we moeten dit concreet zichtbaar maken voor dit bedrijf.
Daarnaast zoeken we (melk)veehouderijstudenten die protocollen en job descriptions willen maken en implementeren.
Voor al deze projecten hebben we al contact met Russische universiteiten. Die gaan studenten leveren die tevens als tolk kunnen werken en de Nederlandse studenten wegwijs kunnen maken in de Russische omstandigheden. De stages duren, in verband met de benodigde visa, 180 of 270 dagen.

Voor wie interesse heeft, mail me maar.

Foto's: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart-Jan

  Mooi stukje, maar wat is de stage vergoeding?

  Ik snap dat het een hele ervaring is en dat het mooi op je CV zal staan, maar bekend is dat dit soort projecten met veel geld gemoeid gaan, vandaar mijn vraag.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Bart Jan, geld moet niet voornaamste reden zijn. Er zou heus wel voor je gezorgd worden in Rusland en zo duur is het land ook niet. Je maakt iets intressants mee, wat je zeker in de toekomst kan helpen.

 • no-profile-image

  Piotr

  Bart Jan heeft wel een punt als het zo zou zijn dat er aan de Opdrachtgever een flink tarief zou worden berekend voor 'junior buitenlandse specialist', wat me niet verbazen zou. Anderzijds was mijn slechtst betaalde stage de leukste een leerzaamste van allemaal.

 • no-profile-image

  onno

  Leuk dat Nederlanders dat vinden... En wat vindt de Rus? Who the h... are you..?

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Je hebt gelijk als geld de drijfveer is, is het beter contact te zoeken met Randstad of AB Oost of Nico Huizinga. Dit laatste adres geeft en geld en een buitenland ervaring (knoeter hard werken). Alleen niet zo spectaculair als Rusland.

 • no-profile-image

  Klein

  Dit artikel trok me direct aangezien ik aan het eind van m'n studiejaar (aan de CAH) ook een stage in het buitenland moet lopen. Maar zoals beschreven in het artikel ga ik als student eerder richting de VS en Canada. Praktische reden: een aantal kennissen en connecties met een groot bedrijf heeft een stageplek aan de andere kant van de oceaan.

  Ik denk dat dit bij meer studenten het geval is, aangezien er aardig wat NL'se boeren richting het westen zijn vertrokken.

 • no-profile-image

  van putten

  met stage lopen is de ervaring veel belangrijker dan het geld maar ned. stagiares verwachten vaak erg veel en willen graag veel betaald krijgen maar 10 jaar later is de 2000 dollar die ze xtra verwacht hadden alang vergeten maar de ervaring is levenslang

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  De vraag van Bart-Jan is m.i. totaal niet onlogisch. Het verhaal begint al met "studenten, die van aanpakken weten". Hard werken dus. Ook de genoemde werkzaamheden doen vermoeden dat de stagelopers gewoon een dagtaak krijgen en daar hoort gewoon een normale vergoeding tegenover te staan. De genoemde bedrijven die deze 'gratis' medewerkers willen hebben zijn inderdaad niet de minste en moeten geacht worden een normaal loon te betalen. Ik heb vroeger genoeg stages gedaan om te weten hoe het vaak gaat en hoe het eigenlijk zou moeten. En dat gel.l van de ervaring is belangrijker dan de verdienste, hou toch op. Ervaring kun je ook opdoen in een normale baan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Jan een vergoeding moet er ook wel zijn, maar als geld alleen de uitdaging is, kan het nog wel eens tegenvallen.
  Maar inderdaad van te voren wel even die dingetjes regelen/verzekering etc.

 • no-profile-image

  van putten

  heb niet gezegd om ze niet te betalen natuurlijk krijgen ze betaald mijn punt is dat ze te veel verwachten wij verwachten ook niet een fulltime werker uit hen

 • no-profile-image

  onno

  Afgezien van stagelopers. Ik vind per definitie dat schoolverlaters, studenten het nogal hoog in de bol hebben. Ik ben begonnen met strontscheppen...
  Een berg eisen, maar aan het eind niet zoveel klaar maken.

 • no-profile-image

  maarten

  Een redelijke vergoeding is een, maar ik weet ook uit ervaring in Oekraine, dat er een enorm veel verschil van taal en cultuur bestaat. Hoe de verwachtingen van een stage en'of werkervaring gaan verlopen is niet erg concreet. Kom je als onervaren en geen of nauwelijks Russisch sprekend tussen een wat oudere al vastgeroeste groep mensen te staan. Dan kun je je borst nat maken.

 • no-profile-image

  Han

  Jan Zonderland. Je hebt het goed begrepen, hard werken en een voor lokale begrippen goed salaris. Dus boven het salaris van de Russische medewerker een ticket, en een hap brood, slok thee (kofie kennen ze niet) + een dak boven hun hoofd. Eén ding is duidlijk werken en kennis overdragen is alleen voor de sociale toppers, de echte "boeren" komen niet verder dan pesen.

 • no-profile-image

  roy

  misschien kunnen we wel makkelijker engels praten dan russisch? Ik kom makkelijker aan een visa, het is veiliger op de weg wanneer ik een auto huur, elk dorp heeft hotels en de cultuur past iets beter bij ons dan de russische cultuur. En dan heb ik het nog niet over wetgeving!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Han, niks salaris gelijk aan russische medewerker, gewoon betalen naar Nederlandse maatstaven (voor mijn part minimum loon). Plus reiskosten plus verblijfkosten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Roy, dus voor de makkelijkheid?Visa makkelijker voor US? Denk het niet.... Rest ligt aan jezelf, ik ben verders nooit bang geweest in Rusland. Maar keuze voor ieders.

 • no-profile-image

  merijntje

  Werken in het buitenland of emigreren vergt de juiste instelling anders wordt het niks.
  Bekijk en luister de mening van Merijntje daarover:
  http://www.youtube.com/watch?v=OcDmv7RgviY

 • no-profile-image

  student

  Ik ben net terug uit Tasmanië voor 3 maanden stage, en ben al lang blij dat ik mijn vliegticket terug heb verdient. Als ik niets had verdient was ik nog gegaan, de ervaring die je opdoet is onbetaalbaar en betaalt zich later wel terug met kennis die je op hebt gedaan. En ik ben het niet met Jan eens over het betalen in nederlandse maatstaven. In het land waar je op stage gaat moet je je gewoon aanpassen, zonodig ook maar in loon. dan weet je teminste ECHT hoe het er aan toe gaat.

 • no-profile-image

  jim student

  Ik vind ook dat je niet naar nedelandse maatstaven hoeft te betalen, als je zonodig geld wil verdienen moet je gaan werken en niet meer met studie bezig zijn. de extra kennis en ervaring die je op doet is zoveel meer waard. tevens moet je eventueel salaris bekijken ten opzichte van de kosten daar wat zijn de kosten van levensonderhoud? dan kan je in dat soort landen vaak niet uit de voeten met loonuitbetaling naar nederlandse maatstaven.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.