Boerenblog

1204 x bekeken 30 reacties

Naar 20.000 koeien op 50 hectare (2)

Tabee Oekraïne, Turkije wordt het. De tegenwerking in Oekraïne en de onzekere politieke situatie maakt dat investeerders moeten afzien van hun plannen. We trekken nu naar Turkije.

Gedurende afgelopen zomer zijn we bezig geweest om manieren te vinden om ons project zo snel mogelijk van start te laten gaan. Het oorspronkelijke doel was om in Oekraïne van start te gaan. Bouwgrond is toegezegd, afspraken gemaakt. En alles leek ook vrij goed te gaan en op schema te liggen.
Totdat de nieuwe verkiezingen in februari en maart een groter effect hebben en hadden dan ikzelf gehoopt had en wilde vermoeden. Helaas moeten de investeerders en ik constateren dat het land langzaam afglijdt naar iets waar we geen zaken mee kunnen en willen doen. Een aaneenschakeling van berichtgeving over persvrijheid, hernieuwde company raiding en geblokkeerde graanschepen resulteerden in een “we have our concerns-meeting” met de investeerders. Met andere woorden: ondergetekende moet ergens anders een oplossing zoeken. De tweede keer binnen vijf jaar...

Op naar Turkije

We waren toch al van plan om een tweede project in Turkije te starten. Daarom heb ik een paar maanden in dat land doorgebracht om een en ander te inventariseren. De landbouwgronden in het gebied waar we op zoek zijn, zijn van duidelijk mindere kwaliteit dan in Oekraïne. Het westen van Turkije is vrij heuvelachtig. Daarentegen is het klimaat wat vriendelijker, wat resulteert in drie oogsten per jaar.
Wat veel meer opvalt is de - over het algemeen - goed georganiseerde structuur van de landbouw. Er zijn veel coöperaties met actieve leden. Velen hebben een nieuwe trekker, weliswaar niet van 500 pk zoals in Oekraïne, maar 50-60. Iedereen werkt op zijn (kleine) stukje grond. Alles wordt er keurig onderhouden.
Een ander groot voordeel voor ons als investeerders is de stabiele regering. De afspraken die ’s ochtends gemaakt zijn, gelden warempel ’s avonds nog. Een leuke bijkomstigheid is dat men graag de agrarische sector steunt. En nog veel fijner is dat men daar de middelen voor heeft. De Turkse economie groeide vorig jaar met 10 procent, dus zijn er vele subsidiemogelijkheden. Die bestaan uit zowel directe middelen als directe rentevrije leningen en vrijstelling van belasting.

Dure grond

Dat de economie hard groeit levert dan wel het nadeel op dat de grond verhoudingsgewijs duur is. Maar men onteigent daar niet, zoals in Oekraïne het geval is... Daar gaat het van: “I will make an offer you can’t refuse… “ Letterlijk. Daarbij komt dan ook de EU om de hoek kijken. De bouwgronden zijn geclassificeerd, zodat je niet overal kunt bouwen en daarbij heeft men zich aan bebouwingspercentages te houden. Die percentages verschillen van 2 – 40 % van het totale areaal dat men onder dak mag hebben.
Dat het een beter georganiseerd land is dan Oekraïne uit zich ook in de verplichte milieubeschermingsmaatregelen. In Oekraïne heeft niemand mij ooit gevraagd naar het waterverbruik, bescherming van grond- en oppervlaktewater en eventuele stankoverlast. In Turkije wel! Dus is mijn jarenlang ploeteren en onderzoek naar oplossingen op deze gebieden niet voor niets geweest.

Heel wat betere mentaliteit

Ook de mentaliteit in het algemeen is anders dan die van Oekraïners. Het uit zich al in de restaurants. In Kiev vindt men je in het algemeen maar lastig als je daadwerkelijk iets wil eten. In Izmir heb je zodra je zit je eerste thee al te pakken. En iedereen spreekt zijn talen, wat in Kiev ook lastig is. In Oekraïne krijg ik de opmerking: ‘dit gaat je nooit lukken, en we zullen er alles aan doen om te bewijzen dat we gelijk hebben’. Daarentegen is in het Turkse land de instelling: ‘Prachtig, we gaan je helpen om te slagen.’ Dat doet het toch wel, maar is wel leuk dat je daadwerkelijk steun krijgt en geen tegenwerking.
En natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zonder de juiste contacten kom je in Turkije net zo ver als in Oekraïne. Nergens dus, of ergens met een verschrikkelijke hoofdpijn die hopelijk niet in een kater verandert.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno helaas, dat het "misging" in Oekraïne.
  Inderdaad het is wat onstabiel hier, maar nog steeds met de juiste contacten kom je een eind.
  Gister had ik ook zo´n discussie, maar het kwam er op neer, dat ze graag "vrienden" willen zijn met hun vijand. Iedergeval te veel om op te schrijven.
  Dus alles is opgegeven in Oekraïne?

 • no-profile-image

  onno

  Nee hoor Jeroen, alleen even in de ijskast. We gaan rustig kijken hoe een en ander zich verder ontwikkeld. Over een week of 2 zijn er regionale verkiezingen. Op basis daarvan kijken we weer. Ook zal er anders moeten worden omgegaan met exporterende bedrijven in de agri-sector. We kunnen niet hebben dat onze containers in de haven vastzitten, omdat een douane beambte een nieuwe minnares heeft en meer geld wil.

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Onno ik moet constateren dat je te lang in holland bent geweest als zo/n douane beamte een nieuwe mistres heeft ja zo,n meisje kost nou eenmaal centjes en amtenaren over de hele wereld hebben nou eenmaal tijd voor zulke hobby's succes in turky

 • no-profile-image

  jos

  Super, goed plan.
  Woon zelf al 9 jaar in turkije en heb het hier prima naar de zin, ben geen boer maar heb wel die achtergrond, kom zelf uit de cultuurtechniek. Ben met een vriend nu aan het onderzoeken om geitenkaas te maken maar dan op de franse manier, in dit gebied veel geiten maar het probleem is dat ze bijna niet melken en wij dus nog geen constante aanvoer kunnen garanderen om een productie op te zetten, men zegt hier dat ze maar 4 maanden melk kunnen nemen, meeste worden gefokt voor het vlees en al jong geslacht, mocht je wat info voor ons hebben dan houden wij ons aanbevolen.
  Wens jullie heel veel succes met het opzetten van de boerderij.

  met vriendelijke groet,

  jos

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Succes toegewenst met je nieuwe uitdaging Onno!!!... k'Ben nu bijna 12 jaar in Polen, begrijp jouw verhaal HELEMAAL!!!... In PL was het precies hetzelfde na 2005 werdt het pas beter stapje voor stapje overigens. Toen begrepen de ambtenaren dat Polen lid was van de EU. Turkije heeft geen communistische achtergrond/geschiedenis daarom verwacht ik ook dat je daar meer vruchten zal plukken van jullie werk/investering. Bovendien zijn de Turken netter en vlijtiger!!!... En !, zij kunnen ook logischer denken!!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Jij hebt een heel ander probleem met de nieuwe politiek dan Onno. Jij werkt voor de Oekrainers en Onno werkt met geld van buitenlandse investeerders.
  ik kan je zeggen, dat ik geen punt maak van werken in Oekraine of Rusland, maar investeren is een ander geval. Als mijn indruk van Turkye klopt dan is investeren in Onno 's project veiliger in dat land. De grond is slechter, het klimaat is goed al zou de neerslag beter kunnen. De werk ethos van de Turken is vele malen beter dan van de meeste Oekrainers.

 • no-profile-image

  arie vosters

  Onno ...ben je wel eens ooit in Brasil geweest????????????????????????????

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Han, ik werk voor buitenlandse inversteerders. Die zitten alleen al jaren in Ukraine/Rusland.
  Dus zelde problemen.

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen, alleen niet met institutionele investeerders.. Is echt een beetje anders. Deze investeerders kijken naar een landenprofiel, ze kunnen het geld overal ter wereld investeren, dus waarom een gigantisch bedrag investeren in een land dat nog door de puberteit moet? Geloof me, ik vind het enorm jammer, ik heb er 5 jaar gewoond met veel plezier. Maar dit is ook zaken doen..
  @Arie, nee, nog niet, maar zit in de planning om naar Brazilie en Argentinie te gaan.
  Han, ik heb ook echt geen hekel aan om met Ukr's te werken, Russen is nog een beetje lastiger, maar je hebt wel gelijk dat Turken netter en vlijtiger zijn. Is ook mijn ervaring.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Han, buitenlandse investeerders worden graag ontvangen in midden en oost-europa!!!... In het bijzonder het te investeren kapitaal, als dat op is, wordt het zeer op prijs gesteld het land weer te verlaten!!!!!.....

 • no-profile-image

  onno

  Er is de Ukraine een gezegde: Let's have fun with YOUR money....
  En dat doen ze..
  Nog meer gezegden daar, dat een afspiegeling van de mentaliteit.. Danet; janee als antwoord. Mag je nog een taal opzoeken waar ze dat zeggen.

 • no-profile-image

  Han

  Piet. Wat denk je van Nederland. Iedere buitenlandse investeerder / koper wordt met open armen ontvangen. Weeh je gebeente als hij daarna de "winkel" sluit en er met de klanten en de kennis vandoor gaat, staat heel Nederland op de barricaden te gillen, dat de buitenlander een inhalige idioot is. Helaas de afgelopen 4 eeuwen waren de Nederlanders zelf de inhaligen (VOC mentaliteit). Voor mij is de metaliteit dan ook niet vreemd, alhoewel ik weet dat het in geval Oost Europa of Azië het de ontwikkeling van het land tegen houdt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Laten wij het feestelijk maken met jullie geld'' Ach ja de meeste mensen zijn korte termijndenkers en begrijpen zelden dat investeerders in de Landbouw meestal lange termijndenkers zijn, die ook voor werk zorgen!!!... Het is ook waar Han en Onno dat de Nederlanders zelden last hebben van hun GEEF-KLIER!!!!!..... Maar van Turkije is bekend dat ze graag vooruit willen economisch!!!... Het is alleen jammer dat meneer Erdogan het principe van Ataturk niet huldigt!!!... ik bedoel; moskee en staat één maken.

 • no-profile-image

  kees

  Een intressant verhaal Onno. Zelf was ik een paar weken geleden in Turkye en Iran voor `n korte vakantie. Oost turkye was erg droog en heuvelachtig, maar ten noorden van Ankara erg grote velden mais/graan. Iran was overigens qua landbouw wel op west europees niveau. alles erg netjes, en de gewassen staan er bijna overal erg goed bij. Ik hoop dat je hier in je blogs meer gaat vertellen over je bevindingen in Turkye. Zo ben ik bv erg benieuwd naar de melkvee sector daar.

 • no-profile-image

  Han

  Piet het korte termijn denken van de Oost Europeanen en dan vooral hun banken remt de landbouw op een ongekende manier af. Complete bedrijven opzetten met krediet en aflossen in 5 jaar en rente percentages van >15 % / jaar. Welke boer groot of klein kan met deze gegevens en bedrijf rendabel maken? Daar komt bij dat de mensen met geld dit verdient hebben in de handel (snelle winst) en dit verwachten ze ook van hun landbouw investering.

 • no-profile-image

  Erkan

  Beste Onno,

  Toen ik je eerste blog las over een boerderij in Oekraine had ik al het gevoel; 'shit, die meneer mist een grote kans door Oekraine boven Turkije uit te kiezen.' Ik wens iedereen namelijk het beste, zowel de investeerder als het land Turkije zelf. Ik ondervind jaar in jaar uit, bij elk bezoek aan dit land dat er zoveel kansen verloren gaan door een slechte 'marketing'. Turken zijn daar niet de beste in. Turkije is niet alleen op veeteelt, maar op vele vlakken een goede kans voor de Europeaan die wil produceren.
  Ik zelf ben ook al langere tijd op zoek naar een stuk land. Gelieve een die niet alleen kwa land, maar ook infrastructuur, de politieke achtergrond in de regio, samenstelling van bevolking, cultuurbehoud en inkomstenverdeling goed is.
  Ik denk dat ook jij zeker ook naar het cultuurbehoud in de regio moet kijken. Ik heb gezien dat de traditionele Turk vele malen gedisciplineerder is dan de 'moderne' Turk en ook veel vrijgeviger. Trouwer, ijveriger e.d.

  Ik heb zelf een aantal maanden ook gedraaid in locale veehandel in Turkije. In- en outs met de banken, politiek, dorpelingen en ook ondernemers die lekker kaas of andere melkproducten in de schappen verzorgen. Een totaalbeeld is dit: Turkije is bij uitstek rond 2002 het jaar geweest om te starten als boer. Hoe langer je wacht hoe lastiger het wordt.

  Ik wil tevens voorstellen samen naar iets te kijken.tmerkan@hotmail.com

 • no-profile-image

  yaprak

  wij willen vleesveehouderij beginnen in west turkije gront hebben we zoeken mede infesteerders van uit nederland om boerderij te bouwen en koejen te kopen

 • no-profile-image

  hentine en cor

  hoi onno,
  kan jij ons zien te bereiken, dit omdat wij jaren geleden heel goed met jouw hebben gemolken, we hebben nu problemen dat we de melk niet er onder kunnen krijgen. en jij hebt goed verstand van koeien.
  met vriendelijke groeten

  hentine en cor de goede

 • no-profile-image

  eyub ozpolat

  ik heb 110 dekameter grond midden in turkije
  de stad naam is konya
  ik wil nederlandse boeren daar en melkvee bedrijf beginnen als iemand belangstelling heeft wil ik graag horen

 • no-profile-image

  bison rancher

  20 duizend koeien willen houden op 50 bunder!!
  Gij moet zeker een gaatje in het kopke hebben?

 • no-profile-image

  Jeroen

  50 hectare bedrijfsoppervlakte met een akkerbouwer ernaast van 7.000 of 9.000 hectare.

 • no-profile-image

  onno

  Klopt meneer bison... 7 gaatjes in mijn hoofd...
  Inderdaad Jeroen, in Ukraine meer dan 7000 ha...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno hoe gaat het in Turkije met het project?
  Maar Oekraine helemaal geen koeien meer voor jou?

 • no-profile-image

  onno

  Hallo Jeroen. Ik ben net terug van een poosje Ukraine en ook daar zullen we dit voorjaar toch starten.. Ik mail je wel even..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus moet je straks op twee plekken zijn.
  Zie je mailtje wel verschijnen.

 • no-profile-image

  maarten

  Lijkt mij wel wat veel van het goede op 2 plekken, een dergelijk project willen starten. 20000 koeien op ca 7000 ha is dit wel praktisch haalbaar, met de sterk wisselende seizoenen door de jaren heen in Oekraine? eventueel met eigen jongvee-opfok?
  Veel succes

 • no-profile-image

  onno

  We redden ons wel Maarten.. Enne, 2 projecten? We hebben een superteam verzameld. Lukt dus wel..

 • no-profile-image

  groot doen

  precies, en als het misgaat, dan is alleen de investeerder z,n geld kwijt, en heb ik m,n geld in de buidel, of niet onno??????

 • no-profile-image

  onno

  uiteraard... Je hebt helemaal in de gaten hoe het werkt in de investeringswereld..

 • no-profile-image

  Jolanda Mulder

  Hallo Onno,

  allang niets meer gehoord over het project Turkije? Gaat alles daar nog voorspoedig en naar wens? Want het is zeer interessant project om te volgen.
  Groet

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.