Redactieblog

243 x bekeken 2 reacties

Mensen en meningen over ons (3)

Een feest. Dat vinden stadsmensen als ze een boerderij bezoeken. Zoals Hella en Ferdinand met hun zoon en dochtertje.

Ze stappen uit de auto. Yuppies uit Amsterdam. Beide een goede baan. De kinderen op school en verder op de crèche. Ze komen uit de auto en geven de boer een hand. De kinderen moeten dat ook. Ze kijken een beetje zuinig naar de vieze hand, maar doen het toch. De boer leidt ze rond. Hij ontvangt vaker gasten. Ze betalen een kleinigheid en dan mogen ze een middagje van de boerderij genieten. Dat lukt.

Eerst gaan de kinderen schuil achter de spijkerbroeken van pappa en mamma. Hun eigen witte broeken zijn brandschoon. Ze stappen voorzichtig met hun open schoentjes over de het voerpad van de ligboxenstal. De koeien kijken met goeiige ogen naar de kinderen. Die durven al wat meer. Ze pakken kuil van de voergang en houden het de koeien voor. Die happen het rustig op. Een nieuw spel is geboren. De kinderen werpen zich op als ware voederaars. Ze slepen de kuil voor de koeien en aaien zo nu en dan een koe over de neus. Eerst schrikken ze van de grote tong, die uit de mond komt. Later wordt het vermaak.

Dan naar de jonge kalfjes. Die liggen in het stro. Ze zien dat de boer de hand in de mond van een kalfje steekt. Dan doen ze het ook. Die sabbelen heerlijk aan hun vingers. Dan willen pappa en mamma naar huis. Niets ervan. De kinderen willen nogmaals de koeien voeren. Dan moeten ze echt weg. Met verhitte rode hoofden en een vieze broek, die wit is geweest zet pappa ze in de zitjes in de auto. Mamma dankt de boerin, die thee heeft geschonken.

Ze rijden weg. Het jongetje zegt: "Ik wil boer worden, mam. Al die lieve dieren en die aardige boer."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Gelukkig geen Margreet Welinkje dit keer

  • no-profile-image

    Wim

    Boer zijn, dat lijkt mij inderdaad een van de meest begeerde levenswijze die er is.

Of registreer je om te kunnen reageren.