2932 x bekeken 8 reacties

Haver naast de mais

Monique van den Broek - Roovers
Een deel van onze haver is verdroogd en we hebben de laatste zwarte haver vorige week gemaaid. Naast snijmaiskuil en krachtvoer krijgen de koeien vanaf nu haverhooi.

In de winterperiode telen we op ons maisland zwarte haver om groen aan het melkvee te voeren als gedeeltelijke vervanger van gras. Het tyftongras (blijvend grasland) groeit in de winter minder als gevolg van droogte en kou. Na vorst stagneert de groei helemaal.
Tussen april en juni zaaien we haver. Ruim twee maanden na het zaaien kunnen we beginnen met oogsten. Het beste moment om te maaien voor groenvoeder is net voordat de haver in de aar schiet. Dan is hij lekker mals, bezit de meeste eiwit en de kans dat hij opnieuw uitschiet is het grootst.

Droogte- en vorstbestendig

We kiezen voor haver omdat dit gewas relatief goed tegen droogte kan en vorstbestendig is. In de winter is regen hier schaars en ondanks het relatief warme klimaat kent bijna elke winter toch wel enkele dagen met een lichte nachtvorst.
Als haver eenmaal goed opgekomen is, heeft hij niet veel water meer nodig om verder te groeien. Blijft het droog, dan zal hij echter niet goed opnieuw uitschieten. De tweede snede levert dan weinig of niks op.

Als gevolg van een erg droge winter is de haveropbrengst dit jaar slecht. De laatste regen hadden we begin juli. De eerste snede gemaaid van de in april gezaaide haver ging nog wel. De tweede snede compenseerde echter niet de maaikosten. De laatstgezaaide haver, eind juni, is direct verdroogd. We zijn nu dan ook uitgemaaid en overgegaan op aangekocht haverhooi.

Te warm voor raaigras

Telen van Italiaans raaigras zoals onze collega’s in de zuidelijker gelegen provincie Parana doen, is voor ons geen optie. Het is hier in Sao Paulo te droog. Het gewas schiet hierdoor meteen in de bloei en geeft geen massa.

Twee maisoogsten

Voor het eerst hebben we dit jaar op 8 hectare een tweede maisoogst geteeld. Safrinha, ‘oogstje’, noemen ze dat hier. Zonder mogelijkheid om te beregenen is het telen van mais in de winter een behoorlijk risico. Droogte tijdens de kolfzetting en kolfvulling is het grootste risico, gevolgd door de kans op vorst in de maanden juni, juli en augustus.
Begin maart hebben we de mais gezaaid en half juli geoogst met een geschatte gemiddelde opbrengst van 22,5 ton per hectare. Voor wintermais waren de kolven goed, ze zijn echter beduidend kleiner dan van zomermais. Het weer, lees: de regen, was redelijk voor deze tweede oogst.
Ter vergelijking: in de zomer oogsten we 40-45 ton per hectare. Een opbrengst van bijna 60 procent ten opzichte van mais als zomergewas is heel normaal. Niet alleen valt er in de winter minder regen, maar de dagen zijn ook korter. Daardoor groeit het gewas minder en duurt het ongeveer een maand langer voordat de mais afrijpt dan in de zomer.

Foto's: Monique van den Broek - Roovers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zou luzerne dan niet iets zijn? Kan redelijk zonder water. Iedergeval ik heb 4 snedes gehad en temp van dikke 30 plus en weinig regen.

 • no-profile-image

  Wim

  Zou een andere manier van voer verstrekken niet efficienter zijn qua verspilling als ik de foto zo rond de hooi ruiven bekijk?

 • no-profile-image

  jos8

  Klopt het dat jullie een super melkprijs hebben ? (dat hoor ik hier van brasiliaanse vrienden )

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  wees maar niet al te jaloers op onze melkprijs,die is al weer een paar maanden zakkende, en al de kosten stijgende.

 • no-profile-image

  Joost Smulders

  He muis,

  Leuk om jou op de blog te zien. Aan de zelfde kant van de oceaan alleen wat meer naar het zuiden. Stuur mij eens een email dan kunnen kontact houden.

 • no-profile-image

  onno

  Koetjes zien er goed uit..Ik denk dat sorghum in de winter misschien wel iets is ipv mais. Kan beter zonder water zonder kwaliteits verlies.
  Luzerne kan helemaal niet zo goed zonder water. In Ukraine is het vochtleverend vermogen van de grond heel goed, dus daarom minder problemen. Maar de kwaliteit begint na droogte flink te 'rammelen'. Veel minder eiwit en een houtstof gehalte van een boomstam.

 • no-profile-image

  casev

  `n Leuke blog Monique. Heb je al weer inspiratie voor `n vervolg?

 • no-profile-image

  Jaap

  Hallo Monique!

  Goed om te zien dat er meer Nederlanders aan het knokken zijn met Vee/Koeien in Brazilie. Ik zelf zit een stuk noordelijker in Belo Horizonte waar we aan van alles wat doen. Gir Leitero, Girolando 1/2 en 3/4 en
  Nelore voor vlees productie. Voor pure Holstein zijn de omstandigheden hier te tropish.
  De problemen waar we hier mee kampen zijn voornamelijk bekwaam en toegewijd personeel te vinden en in dienst te houden. De lange droge periode (het regent al drie maanden niet meer) en ongedierte (teken, vliegen en zo af en toe een slang)
  Veel succes en Groetjes
  Jaap
  http://www.fazendaraiz.com.br/

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.