17 reacties

Grote schoonmaak

Annechien van Essen
Eens flink met de bezem door het bedrijf kon geen kwaad.

Toen we een jaar geleden hier kwamen, zag alles er heel anders uit dan nu. Het tanklokaal stond vol met allerlei dingen die er in mijn ogen absoluut niet thuis horen. Dus alles er uit gehaald en vervolgens alleen datgene wat we daadwerkelijk gebruiken teruggezet op een vaste plek. Al het andere is opgeruimd of weggegooid.
Maar niet alleen het tanklokaal kreeg deze behandeling. Ook de dierenartsruimte en de voorraadruimte zijn flink onder handen genomen. De speenemmers en alle andere zaken die daar niet horen zijn weggedaan. Daar staan nu alleen de likstenen, mineralenstenen, Combi en Syre (om de tank en de melkapparatuur te reinigen).

Meer hygiëne rond melken

De hygiëne rondom het melken is ook behoorlijk veranderd. Eerst werden de spenen schoongemaakt met een natte doek en dan met een stuk papier. Er werd voorgestraald op de grond, de koe werd gemolken en tot slot werd gecontroleerd of ze uit was.
Nu worden de spenen schoongemaakt met een natte doek en dan met een stuk papier. We stralen voor in een daarvoor bestemde beker, zodat het beter te zien is of de melk eventuele afwijkingen vertoond zoals mastitis. De koe wordt gemolken, gecontroleerd of ze uit is en daarna nog gedipt.

Ook mijn uitrusting is een beetje veranderd. Eerst was het alleen een overal en laarzen. Nu zijn het overal, laarzen, melkhandschoenen en een melkschort. Ook draag ik onderarmhulsels. Ik stroop namelijk de mouwen van de overal altijd op tot boven mijn ellebogen, en mijn onder armen waren daardoor altijd behoorlijk smerig.

Zaagselhok op de schop

Het zaagselhok wordt straks de nieuwe doorgang van het tanklokaal naar de stal. Dat hebben we in de tussentijd ook veranderd. Het zaagsel lag daar altijd los op de grond. Nu gaat er een zak zaagsel in een bak en de overige ruimte word weer benut voor bakken met brokken voor de allerkleinste kalveren. We proberen dus de aanwezige ruimte efficiënter te gebruiken en de materialen daar te plaatsen waar je ze het meest gebruikt. Er zijn gereedschapsbakken geplaatst en daar hangen nu de bezems, mestschuiven, gaffels en al het andere gereedschap aan.

Koeien geschoren

We hebben ook gedaan wat al vier jaar niet meer was gedaan: we hebben de koeien geschoren toen ze op stal kwamen. De meeste dieren lieten dat scheren gewillig toe, maar er waren er ook een paar die het niet zo konden waarderen en mij zelfs schopten. Eigenwijs als ik ben, zette ik ze dan een spanbeugel op en probeerde het opnieuw. Maar toen ze die ook in twee stukken op de grond hadden liggen, ben ik maar gestopt en vrolijk begonnen de volgende koe te scheren.
We proberen de koeien ook regelmatig te borstelen, met name die het scheren niet toelieten. Door deze individuele aandacht zijn de koeien ook een stuk rustiger en makkelijker te hanteren geworden.

Dankzij deze aanpassingen oogt het een stuk opgeruimder en overzichtelijker. En het werkt ook nog eens veel aangenamer wanneer alles zijn eigen plek heeft en je niet eerst hoeft te zoeken waar de ander nu weer de bezem heeft gelaten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  evers

  Ha Annechien,
  leuk jou stukjes in de boerderij, je hebt bij ons stage gelopen!!
  wat fijn dat jullie nu een "eigen" bedrijf hebben !
  een droom die uitgekomen is toch??
  groetjes hester evers.
  wij wonen inmiddels ook ergens anders.

 • no-profile-image

  pieter p

  Ik zie 10 keer liever zo'n bedrijf waar de koeien nog aandacht krijgen dan een bedrijf van 20000 koeien

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Pieter, Waarom? Aandachtt>Minder welzijn? Gedachtte?

 • no-profile-image

  pieter p

  Persoonlijk ben ik gewoon anti-mega. Waarom moet er 1 bedrijf van 20000 koeien er komen. Om mensen die al veel geld hebben nog meer geld er van te maken en de gewone man die het handwerk doet tegen een zo laag mogelijk loontje te laten werken. Gewoon een familie bedrijf echte boeren die hart voor hun beesten hebben die s'nachts gaan kijken als het nodig is, ik ben misschien ouderwets maar zo zie ik het.
  Ik ken iemand die bedrijfsleider is geweest op een groot melkveebedrijf in oost duitsland. Is dag en nacht in de weer geweest, de "grote baas" komt 2 keer per jaar langs en kijkt alleen in de papieren. Deze man komt zelfs niet in de stal. De bedrijfleider heeft na een tijdje ontslag genomen en is voor zichzelf begonnen, en wil echt niet meer terug.

 • no-profile-image

  Annechien van Essen

  Omdat we niet zo groot zijn kunnen we elk dier individuele aandacht geven. En blijft het voor ons overzichtelijk hoe het met elk dier gaat. En we hopen in de toekomst wel iets uit te breiden maar we hoeven echt geen mega bedrijf te worden om in ons eigen onderhoud en dat van de dieren te kunnen voorzien. En welke boer word er nu wel rijk van zijn bedrijf, want wanneer je mega groot bent kun je, jezelf in mijn ogen geen boer noemen, dan ben je bedrijfsleider en dat is totaal wat anders.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dan word je bedrijfsleider? Waar ligt die grens?
  Ik vind beiden iets hebben, waarbij je bij groot optimaal richting je dieren kan inversteren.

 • no-profile-image

  onno

  @Pieter, ik weet niet waar jij de info vandaan haalt dat we de mensen tegen een laag mogelijk loon laten werken. Het is even niet zo simpel als je nu opschrijft. Als we 20.000 koeien hebben, betekent dat we ongeveer rekenen met 70 koeien per man in het begin. Proberen om alles en iedereen te optimaliseren en dan naar 100 koeien per man. Dat is niets anders dan in Nl gebeurt bij de veehouders.
  We hebben gespecialiseerd personeel, wat bijv ALLEEN maar kalveren verzorgd, of ALLEEN maar in de ziekenboeg werkt. 24/7 controle. Ook 's nachts. Kunnen de meeste boeren niet zeggen.
  Dat je zegt dat de eigenaar nooit in de stal komt en alleen naar papieren kijkt, kan wel zijn, maar daar is ie voor. Net zoals bij jullie de boekhouder alleen naar de papieren kijkt.
  En ondergetekende is nog even iets anders, want ik kom per definitie in de stal en kan ALLES zelf, van strontscheppen tot kalververlossen, van vegen tot voermengen en melken.
  Neem nu maar van mij aan, als we de meiden niet goed verzorgen, gaat het rendement onderuit en gaat bedrijf dicht. Net zoals bij jullie. Wat ik tot nu toe gedaan heb op de "mega" bedrijven heeft tot resultaat gehad, dat de kalvesterfte ver onder Nederlands nivo ligt, evenals de gedwongen afvoer, etc. Alleen op die manier kan ik grotere projecten starten, niet door maar wat te klooien.

 • no-profile-image

  pieter p

  Je hebt het mooi over 70 en later tot 100 koeien de man, oke alles berekend. Maar hoeveel gaat zo'n man/vrouw verdienen dan? Ik haal de informatie uit het feit dat ze in Amerika veel mexicanen aan het werk hebben die hard kunnen werken, maar zijn vooral goedkoop. In Oost duitsland veel poolse werknemers ook omdat ze goedkoop zijn, het draait tenslotte om rendement. Als er geen rendement is gaat de boel dicht dus 20000 koeien zo naar het slachthuis? Is dat dierwelzijn naar het slachthuis omdat het bedrijf niet rendabel is voor de invensteerders.
  @Onno die naam komt me bekend voor, heb jij niet een bedrijf gehad in Denemarken in de periode '95?

 • no-profile-image

  boerin

  Pieter, onze werknemers brengen maandelijks een paycheck thuis waar vele Amerikanen jaloers op zijn. Dat fabeltje van onderbetaalde Mexicanen moet ook maar 'ns de wereld uit.

 • no-profile-image

  onno

  Denk ik ook boerin. We hebben mexicanen, polen, russen,turken aan het werk, omdat Nederlanders, Duitsers Amerikanen weigeren om de handen smerig te maken, niet omdat ze te duur zijn.

 • no-profile-image

  pieter p

  Oke ik kan het mis hebben, maar hoeveel uren maken ze dan en ik had ook nog en paar vragen voor jouw Onno. Ik hoop dat je die wel wil antwoorden

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bij mij moet er nu veel personeel uit, paar dingen verandert, maar het personeel wat overblijft verdient nog meer en daar kunnen ze wel mee thuis komen.
  En dat van goedkope medewerkers, daar zijn veel "kleine" bedrijven ook erg goed in:Denemarken,Duitsland etc. Bij groot weet, je dat met vreemd personeel werkt en het mooiste is dat het personeel ook lang blijft.

 • no-profile-image

  boerin

  Onze werknemers brengen NETTO tussen de 12 $ en de 20 $ per uur thuis (afhankelijk van ervaring en verantwoordelijkheid) en kunnen KIEZEN uit verschillende shift mogelijkheden, die varieren tussen de 40 en 60 uur per week. Ze krijgen, afhankelijk van shift lengte, 1 tot 1.5 uur BETAALDE breaktime per dag.
  Ik kan niet vergelijken met Europa, maar voor Amerikaanse begrippen is dit absoluut niet onderbetaald.

 • no-profile-image

  onno

  Wat het personeel verdient ligt tussen de 700 en 5000 euro per maand + bonus, grofweg. Denk er even aan, dat we niet alleen melkers in dienst hebben, maar ook tuinmannen, koks, schoonmakers etc. Dus voordat ik daar weer een aanval mee creeer. In principe werkt niemand meer dan 40 uur, alleen managers in geval van...
  20.000 koeien gaan niet naar de slacht, omdat er goed geboerd wordt, buiten dat als een veehouder in NL stopt gaat het vee ook niet naar het slachthuis.
  Dit verhaal heeft niet zoveel met de grote schoonmaak te maken...Wat wij doen, inclusief Boerin en Jeroen is een normale gang bij bedrijven die personeel hebben, al dan niet in agro-sector.

 • no-profile-image

  boerin

  Even terug naar de topic, Annechien. Een schoon en net bedrijf is niet alleen prettig werken, maar levert hier ook nog 'ns een flinke bonus op in de melkprijs. Met een cel getal van rond de 100.000 krijgen wij bijna 2 cent extra per liter als premie. Hoe zit dat bij jullie?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Denk dat Noorwegen dat ook heeft boerin, Denemarken/Zweden ieder geval.
  @Onno, even vraagje apart, heb jij nog iemand in UA, die goed in de bij producten zit?

 • no-profile-image

  onno

  @jeroen, jawel...stuur maar mailtje, regel ik wel wat voor je..

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.