Boerenblog

694 x bekeken 8 reacties

Beter voer met betere organisatie

Ondanks het werken met de allernieuwste machines is de kwaliteit van de eerste snede niet best. Kwestie van maaien op een verkeerd moment en gebrek aan organisatie.

Toen ik in juni op dit bedrijf met 650 koeien in Oekraïne kwam, was de oogst van de alfalfa (luzerne) net gestart. Ik ben dus meteen gaan kijken op het veld. De luzerne stond al dik in de bloei, dus werd er vrij laat gemaaid. ‘Maar zo hebben we wel veel massa’, was de verklaring die de mensen me gaven.
Vier MTC-trekkers met getrokken maaiers moesten het veld van 300 hectare in twee dagen wel gemaaid krijgen. Maar ja, hier gaat alles net wat anders. Je moet toezicht blijven houden. Want als je niet op het veld aanwezig bent, is er altijd wel een ‘reden’ om niet te maaien of de chauffeurs zoeken wel een reden. Het duurde uiteindelijk acht dagen.

Hakselaar blijft werkeloos

Nadat ik dit allemaal eens rustig aangekeken had, vroeg ik hoe we de oogst binnen gingen halen. Moest het gebeuren met de vijf Pöttinger Jumbo-opraapsnijwagens of de Krone-hakselaar? Die was namelijk nog nooit gebruikt in de luzerne. Het zouden de Pöttingers worden, want er is namelijk geen chauffeur voor de Krone. Dus trok ik maar de overall aan en toog naar de Krone-hakselaar. Maar nee, dat verhaal ging niet door. Ik mocht er niet op.
De regels in Oekraïne zijn zo dat je alleen de werknemers de machines mogen besturen. En ik ben immers geen werknemer, maar een adviseur (op dat ogenblik). Dus draaide het eropuit dat de luzerne alsnog met de opraapsnijwagens ingekuild is.
Die Pöttingers zijn mooie wagens, maar de capaciteit viel bitter tegen. Het land lag op 10 kilometer afstand, dus al doende zijn we acht dagen bezig geweest om de oogst binnen te krijgen. De bult ligt nu nog dicht, maar ik moet nog maar zien of de kwaliteit goed is.

Tweede snede ging veel beter

Bij de tweede snede in juli was er wat meer voorbereidingstijd. Daarom is toen wel gehakseld met die Krone (na het vinden van een chauffeur). Die kuil is al weer open geweest, maar lijkt totaal niet op de kuilbulten die ik tot nu toe heb gezien in Oost-Europa. Deze rook lekker fris. Ik heb nu al zin om die te gebruiken, maar zal toch moeten wachten omdat er niet genoeg geoogst is dit jaar. Dat heeft niks te maken met de droge zomer. Die was juist perfect voor de luzerneteelt. Er loopt hier gewoon te veel vee voor het aantal hectares.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Jeroen, onlangs las ik dat je adviseur bent op een 100% Oekraien's bedrijf. Gezien de mooie machine's en het mooie land is succes verzekerd!!!... Nu het personeel nog motiveren, behoort dat ook tot jou taak? groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Op papier ben ik adviseur ivm regels van Oekraïne in de praktijk, doe ik de koeien en doet de Oekraïnse herdmanager de officiele klusjes als vergaderen vergaderen en nog eens vergaderen :)
  Motivatie is wat moeilijk, maar als je een oudje eruit gooid, zijn ze toch een stuk beter gemotiveerd, dat ze wel door hebben dat het geen eendagsvlieg is.

 • no-profile-image

  kees

  mooi verhaal jeroen, en mooie foto`s. Ziet er allemaal strak uit al die nieuwe spullen. `k ben benieuwd naar de stallen en het vee van dat bedrijf. Zijn er bij jou in de buurt meer nederlandse ``adviseurs`` net als jij?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maak binnenkort wel een weblog over de stallen en wat er verandert. Ik ken 2 Nederlanders in melkvee en 1 Belg.
  Maar er zullen vast meer zijn en als je in de buurt mag je gerust langs komen om het "live" te zien.

 • no-profile-image

  BARTJE

  Als alfalfa gehakselt word wil de blad door de waaier van hakselaar weer uit de wagen geblazen worden klopt dat
  want geef mij dan maar een opraapwagen met veel messen

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Bartje,
  De foto´s van deze 2 keer, had ik de "pech" dat de agronoom mijn een poot probeerde uit te draaien,dat ik 1.5 dag later pas me hakselaar had en dat bij 35 plus tempretuur!
  Opraapwagen leuk voor kleinere hoeveelheid. Daarnaast is het begrip loonbedrijf hier ook niet, dus je hebt al een hakselaar nodig, dus vanuit dat oogpunt,"stom" om ook nog in opraapwagens te inversteren, dus je moet het wel wat in een context van het land lezen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  tweede, hakselaar kan makkelijk in Alfalfa, alleen je moet niet wachten totdat het te droog is, maar doe je ook niet met gras.
  Genoeg mooie filmpjes op youtube van US.

 • no-profile-image

  Joost

  Geachte Jeroen,

  Wat een mooi verhaal om te lezen! Als ik het goed begrijp adviseer jij boeren in Oekraïne m.b.t. het vee en de ruwvoeroogst? Ik zit nu op de HAS en adviseur zijn in het buitenland lijkt me een mooie beroep. Of het echt wat is kun je natuurlijk mooi testen tijdens een stage lijkt me. Wat voor vooropleiding heb jij gedaan?

  Groeten Joost

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.