Redactieblogger

1 reactie

Achter de schermen bij Opa (4)

Een strip tekenen lijkt wel een beetje op het regisseren van een film. Bij elk plaatje is de vraag 'hoe breng ik dit in beeld?'Elk plaatje heeft zijn eigen 'camerahoek'.

Af en toe geef ik striptekenles aan schoolkinderen. "Striptekenen doe je met je hersenen", zeg ik dan altijd. Daarmee bedoel ik onder andere dat het bedenken van het verhaal óók belangrijk is, en soms zelfs het moeilijkste van het hele proces. Maar vroeg of laat moet er toch echt getekend worden. Louter handwerk vanaf hier? Nee, nog steeds moet er nagedacht worden.

Voor de technici onder ons: In mijn geval gebeurt dat tekenen op 2 vellen gewoon A4-printerpapier met een 2H-potlood van Bruynzeel.
Eerst teken ik de plaatjes netjes langs een liniaal en schrijf ik de teksten in de plaatjes met een zwarte PILOT fineliner. Er zijn tekenaars die zweren bij Schoellershammer tekenpapier en ook ten aanzien van potloden en pennetjes speciale wensen hebben. Die moeten af en toe stad en land aflopen om aan hun spullen te komen. Ik kan gelukkig gewoon bij de kantoorboekhandel terecht.

Een strip tekenen lijkt wel een beetje op het regisseren van een film, denk ik. Een regisseur geeft aanwijzingen aan decorbouwers en lichtmensen en acteurs en actrices. De striptekenaar zit als het ware in de regisseursstoel en doet alles zelf. Bij elk plaatje is de vraag: 'Hoe breng ik dit in beeld?' Zie je Opa van ver? Of half? Of alleen zijn hoofd? Of helemaal niet? Wat doet hij? Hoe kijkt hij? Wat is er op de achtergrond te zien, als die er al is?

Een klein voorbeeld: In Boerderij 27 van dit jaar stond een strip waarin Opa last heeft van konijnen in de moestuin. In die strip heeft elk plaatje een andere 'camerahoek'. Terwijl in de strip van een week later de 'camera' steeds dezelfde stand heeft. De eerste moest actie uitstralen, de tweede juist rust. Dat hoopte ik op deze manier te bereiken.

Dit is ook de fase waarin documentatie belangrijk wordt. Hoe teken je ook alweer een kunstmeststrooier, hoge-drukspuit of kruiwagen? Het hoeft niet precies goed, maar eigenlijk moet de lezer wel in één oogopslag kunnen zien wat het is.

Na zo'n twee uurtjes al wikkend en wegend tekenen is het tussenresultaat 2 halve pagina's Opa in potlood. De helft van het werk zit er daarmee op. Nu alleen nog inkten en kleuren. Daarover later meer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    xxx

    ik vind het maar prutswerk

Of registreer je om te kunnen reageren.