329 x bekeken 7 reacties

Actievoeren

Lidy Deutekom
Ondanks een verleden als actievoerder slaat de twijfel toe. Moet je als DDB-lid wel meedoen aan de melkacties?

De telefoon staat roodgloeiend. De brievenbus puilt uit. De ene boer na de andere belt of schrijft met de vraag of wij ook meedoen aan ‘de’ actie. In een verdwaalde bui zijn we vorig jaar lid geworden van de DDB en nu worden we opgejaagd door actievoerende medeleden. Wij twijfelen tussen solidariteit en realiteitszin. “Ga mee naar Heiloo, om daar de melkfabriek te blokkeren.” “Zeg tegen de fabriek dat je de melk niet levert, vanwege penicilline, kapotte spoelinstallatie, vergeten de slang in de tank te hangen of wat je zelf ook voor reden kan verzinnen om te ontkomen aan je leververplichting.”

Ik hoor het, lees het en in mijn achterhoofd dreunt weer de leus die ik als brugpieper riep tijdens de eerste actie waaraan ik ooit meedeed: ‘Hi, ha, hafra, voedsel voor Biafra’. Met honderden leerlingen in vele bussen reden we naar Den Haag. Actievoeren om geld binnen te krijgen voor voedsel en medicijnen. I

k geloof dat het toen heeft geholpen. Maar om melk als mest uit te rijden over het land of in de kelder te laten lopen voor een hogere melkprijs? Daar geloof ik niet in en dat zal geen burger begrijpen. De melkfabriek dwarszitten, is jezelf dwars zitten als lid van de coöperatie.
Ik geloof meer in onderhandelen en praten. En aanpassen aan de marktwerking. Je kunt wel een minimale prijs eisen van 43 cent per liter, maar dan zeggen de boeren buiten Europa: heel goed, dan gaan wij daar ónder produceren. Varkenshouders en akkerbouwers zijn ook elk jaar overgeleverd aan de pieken en dalen van de markt. Die laten toch ook geen aardappels willens en wetens verzuipen, of varkens los in de wei aan hun lot over, als de prijs tegenvalt?

Actie op kleine schaal

Als we nog volop twijfelen over actievoeren of niet, belt boer Klaas met een lumineus idee. Er is kermis in het dorp en tijdens de zeskamp vinden er enkele spelletjes op en rond het water plaats. Als hij daar nu eens bakken melk neerzet, waar ze doorheen moeten? Met actieborden erbij. En als we dan melk gratis uitdelen, maar wel met de waarschuwing dat het niet gekookt is en op eigen risico wordt genuttigd? En dan met alle boeren uit het dorp naar de kermis om het publiek en de gewaarschuwde pers te wijzen op de lage melkprijs die de boer nu opeens weer krijgt? Yes, daar kunnen we achter staan. De burger mag best weten dat de boer zo weinig krijgt voor dat witte wondermiddel, dat veel gezonder en goedkoper is dan die gele rakkers die zo gretig aftrek vinden op een kermis.

Het is in ieder geval iets, maar als er meer actie gevoerd moet worden, zou wat mij betreft de mooiste actie zijn: melkpoeder maken voor de bevolking van Birma, het Biafra van nu.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heleen van der vegt

  ieder voordeel heb se noadeel Lidy. Ik heb omdat de plaatselijke buurtsuper geen melk had, ben ik maar naar onze buren gegaan voor een paar liter melk. Mijn buurman omhelsde me bijna voor dit initiatief.En wij genieten vanavond van een beker melk die zo puur natuur is, dat je ieder druppeltje door je aderen voelt vloeien. In de kelder staat mijn pan melk nu aftekoelen voor een dot verse slagroom op de koffie bij het 20.00 journaal.Ach en in het weekeind wordt het weer warm, dan drinken we toch liever ranja of een pilsje toch? Laaat de boeren maar dorsen!!groetjes van Fam van der Vegt, Raalte

 • no-profile-image

  marga

  Beste Lidy, als stadse mevrouw ben ik me niet altijd bewust waar de melk vandaan komt. ik koop mn pakken melk in de supermarkt en denk er verder niet over na.
  Dankzij uw columns kom ik een hoop te weten over het leven rondom de boerderij.
  Fijn dat er binnenkort een boek verschijnt
  waar uw columns gebundeld worden.

  met groet,
  uitgeverij Thomas Rap

 • no-profile-image

  Boerenblogger

  Kijk eens aan, Lidy doet ook een gooi naar het Internet en Bloggen.
  Veel succes, en je stukjes blijven we met plezier lezen!
  gr
  Luc

 • no-profile-image

  Annemieke Hetsen

  Beste Lidy ,

  Ik begrijp je twijfels om mee te doen aan de acties. Met afschuw zag en hoorde ik de verslaggeving van het laten wegvloeien van de melk op het land.
  Heel goed dat jullie of jij je eigen hart gevolgd heb.Kan me indenken dat je de actie in het klein op de kermis wel kon steunen.Toch de buitenwereld laten zien dat je er behoorlijk mee bezig bent . En ..een heel aardig idee van boer Klaas!Ik zie het voor me!
  Maar...wat ik me wel afvraag :moet er soms minder melk geproduceerd worden ???
  Ik heb er zelf niet genoeg verstand van ,maar dat kwam bij ons in een discussie over dit onderwerp naar voren.
  Daar zitten vanzelfsprekend vele kanten aan....
  In ieder geval vond ik het leuk zo'n
  geluid vanuit de boerderij te lezen .Je gebruikt volgens mij zeer goed je "boeren"verstand.
  Annemieke uit Hoorn

 • no-profile-image

  Anja Kok

  Lieve Lidy!

  Blijven praten en blijven onderhandelen!!!
  Ben ik met je eens!!!
  De aandacht die de kermis in ons dorp op het probleem gevestigd heeft kan geen kwaad, maar laten we de rest inderdaad bewaren voor de gebieden in de wereld waar er een ernstig tekort is!!! Niet meer verspillen dus.
  Groeten, Buurvrouw Anja.

 • no-profile-image

  Els

  Beste Lidy,

  als "burgervrouw", die zelf geen melk lust en zeker niet vers van de koe, wil ik even reageren op jullie actie. Inderdaad, heel ludiek, en zo heb je er nog plezier van. Ik moet er niet aan denken om in de melk te duiken, maar het is beter dan zomaar weg laten lopen. Ik hoop dat het de melkveehouders helpt om een betere prijs voor hun product te krijgen. Het idee om de melk in poedervrom naar Burma te sturen is wel sympathiek, maar of het ook practisch is, betwijfel ik, want wie gaat dat betalen?
  Succes ermee!

 • no-profile-image

  W . M ..

  De wereld van nu is ook niet alleen met praten tot stand gekomen, sla de geschiedenis er maar op na!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.