Commentaar

2 reacties

Ieren wacht een hete kerst

Menig vleesveehouder in Ierland zal de kerst met samengeknepen billen doorbrengen. De kans op een exportverbod van Iers rundvlees stijgt namelijk met de dag.

Nee, er is geen enkele reden tot bezorgdheid, klonk het twee weken geleden nog. Het dioxinehoudende voer is alleen gevoerd aan de varkens. En het vlees wordt allemaal teruggehaald.
Jaja, denk je dan als ervaringsdeskundige. Broodmeel alleen gevoerd aan varkens, het zal. Dat is te mooi om waar te zijn.

Nu komen dan ook de eerste signalen naar buiten van besmet rundvlees. Engels laboratoriumonderzoek geeft een overschrijding van het dioxinegehalte in Ierse beef met een factor 100 tot 400 aan. De Ierse overheid besluit dan ook alle runderen op de 21 bedrijven te ruimen. Uit voorzorg. Alle vlees geproduceerd van dieren afkomstig van deze 21 bedrijven en geleverd na 9 december was al teruggeroepen. Lees wel: teruggeroepen. Er staat niet succesvol teruggehaald.
Er is ook sprake van 30 mogelijk besmette bedrijven. Die zijn echter nog niet geblokkeerd. Dat vlees kan dus gewoon weg.

Belangrijke sector in de Ierse landbouw

De Ierse vleesveehouderij telt 69.000 bedrijven die goed zijn voor (raming 2007) een export van 523.000 ton rundvlees (beef). Daarvan gaat grofweg de helft naar het Verenigd Koninkrijk en de rest naar andere EU-bestemmingen. Ter vergelijking: Nederland exporteerde in 2007 203.000 ton rundvlees. Ierland is dus een gigantische exporteur.

Exportverbod hangt in de lucht

De vleesveesector is de grootste sector in de Ierse landbouw. Geen wonder dat de overheid er alles aan doet om de dioxine-affaire te bagatelliseren. Dat lukt nog steeds, maar de kans is groot dat een dioxinegehalte van 400 keer de norm de voorpagina’s van Le Monde, The Times of Volkskrant haalt. De Volkskrant zal dan ook vermelden dat Nederland jaarlijks 2.000 ton Iers vlees importeert. Dan zijn de rapen gaar, en volgt geheid een al dan niet vrijwillig exportverbod. Nee, je wilt nu van alles zijn, maar geen Ierse vleesveehouder.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    a nonymus

    wat je van ver haalt is lekker. maar ook moeilyk te controleren. daar is ook de oudste zoon van de weduwe Von Amsberg achter gekomen met dat, toegegeven, alleszins fraai uitziende argentynse vlees wel achtergekomen. zat wel een klein verborgen gebrek aan, maar Dass Haben Wir Nicht Gewusst. zo ook het door een hier ( om begrypelyke redenen) niet met name genoemde grootgrutter zwaar gepromote ierse vlees. veeeeel verantwoorder dan NL herkomst, want enkel met door overvloedige regen gevoed gras afgemest en nog zo wat halve waarheden en hele leugens. maar ja, you can fool some of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time. ben toch benieuwd naar de paginagrote advertenties hierover. xr64kh

  • no-profile-image

    vrijgezel

    Goedkoop duurkoop.Zolang appie hein maar verdient aan de rotsooi uit het buitenland is er geen politici die er om maalt dat de burger ziek is en de ondernemer crepeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.