259 x bekeken 1 reactie

Politiek studeert op halve veestapel

Henk Dokter
De Tweede Kamer begint deze week met de inhoudelijke behandeling van het initiatief ,,Stop fout vlees’’. Daarmee wil Milieudefensie de veehouderij met de helft inkrimpen.

Het begin was hilarisch. Bij de Tweede Kamer hadden ze bedacht dat het kleinste commissiezaaltje groot genoeg was voor het eerste overleg. Genodigden, publiek en pers pasten daar dus lang niet in. Bij de Kamer was kennelijk niemand op de gedachte gekomen dat de behandeling van een ,,burgerinitiatief’’ wel eens een hoop belangstellende burgers naar de tribune kan lokken. Vervolgens duurde het een half uur voor er een zaal was gevonden waar iedereen in kan. En dat halve uur ging af van de twee uren die er voor was uitgetrokken. Erg welkom kunnen de burgerinitiatiefnemers zich niet gevoeld hebben.

Doel en uitkomst verhaspeld

Dat gemiste halve uur deed weinig afbreuk aan de diepgang. In dit eerste overleg kreeg Milieudefensie gelegenheid plannen, doelen en middelen nog eens toe lichten. Voor wie de stukken had gelezen bood dat weinig nieuws. De toelichting door Wouter van Eck was af en toe zo wijdlopig dat ik sommige Kamerleden lichte blijken van ongeduld zag vertonen, en hij had moeite concrete vragen ook concreet te beantwoorden. Een oog-opener was wel dat de halvering van de veestapel niet een doel van Milieudefensie blijkt te zijn, maar de verwachte uitkomst van de maatregelen die het plan wil doorvoeren om milieu en dierwelzijn te verbeteren. Doel en uitkomst zijn niet het zelfde en mag je niet verhaspelen.

Onderzoeksvragen goed stellen

Doel of uitkomst, dat maakt nogal wat uit bij de vervolgstappen die de Kamer nu neemt. Ze laat de plannen van Milieudefensie doorrekenen door het Centraal Planbureau en Milieu- en Natuurplanbureau. Het komt dan wel op aan de onderzoeksvragen goed te stellen. Het LEI, dat de plannen al doorrekende, komt uit op inkrimping van de veestapel met driekwart als de gewenste milieumaatregelen in hun uiterste consequentie worden doorgevoerd. Dat is zelfs Milieudefensie te gortig.

Wat zouden de onderzoeken van CPB en MNP nog aan die van het LEI kunnen toevoegen, vraag ik me af. Het LEI-onderzoek gaat noodgedwongen uit van heel veel aannames, veronderstellingen, onzekerheden. Daar zitten die twee planbureaus even goed mee. Die aanvullende onderzoeken lijken me dan ook haast eerder een uitsteloperatie van de Kamer dan dat ze nu zoveel extra informatie toevoegen.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    corrie van der helm

    milleudefensie zou eerst eens over de grens moeten kijken in Ierland hebben de boeren ok protest getekend tegen de overvloedigge vlees dump in Europa vanuit zuid-amerika daar kunnen ze in Nederland een voorbeeld aannemen. a.slavenhandel. b.ontbossing van de regenwouden en ilagalekap van de bomen. Hormnen toepassen bij het vee, spoorloos verdwijnen van oren incl. oornummers. Het gaat in nederlandse boeren aan het hard dat de polithiek niets daartegen onderneemt. Verbeter de wereld en begin bij jezelf gaat hier wel erg op.

Of registreer je om te kunnen reageren.