Redactieblog

280 x bekeken

Imposante kraan, opvallend teamwork

Ook het storten van beton staat of valt met de voorbereiding. Die neemt meer tijd dan het storten zelf.

Maandagochtend 7.30 uur staat de bouwploeg van Louis Huisman inderdaad met drie man sterk op de stoep. Gelukkig vinden de mannen het grondwerk goed genoeg en kunnen ze aan de gang.

Gedetailleerde voorbereiding

Het valt me op dat op de laadbak paaltjes liggen met mijn naam erop. Ik zie meteen parallellen met mijn eigen vak: het succes van een interview staat of valt met de voorbereiding. Het valt me op dat bij zo’n groot bouwbedrijf ook alles tot in het kleinste detail is voorbereid. Plankjes, paaltjes, kleine stukken betongaas: alles is op maat gezaagd. Het is vermakelijk te zien hoe het team op elkaar ingespeeld is. Arno van de Mortel is het hoogst in rang. Hij pakt de laser en gaat opnieuw hoogtes en de precieze plaats van de poeren uitzetten. Intussen timmeren zijn collega’s de planken van de fundering in elkaar en verspreiden de verschillende benodigdheden door de bouwput. Dit zonder overleg of opdrachten van hogerhand.

Bouwvakker, zwaar beroep

Om 11.30 uur zijn de mannen klaar met de voorbereidingen. Het wachten is op beton. Die komt pas om 13.30 uur. De tijd wordt gedood door een uiltje te knappen in de bus. De pauze eindigt met de komst van de telescoopkraan. Wat een imposant gezicht is dat toch: een 80-tonner met een giek van 30 meter hoog. Knap dat de machinist de kuip, bungelend aan 25 meter staalkabel, rustig en stabiel tot op de centimeter nauwkeurig achter de betonwagen of boven de bekisting kan krijgen. Ook tijdens het storten zelf valt weer op hoe door en door de mannen het trucje kennen. Arno bedient de schuif die bepaalt hoeveel van de grijze massa er in de bekisting glipt. Zijn collega begeleidt de kuip, terwijl een ander met de trilnaald de lucht uit de specie haalt. Als de kuip leeg is, brengt Arno het opstaande ijzer voor de opstaande poeren aan tot deze precies naast het touw eindigen, terwijl de andere twee het beton glad afwerken. Ook dit zonder een woord te zeggen.

Beton over

Binnen een uur is de klus geklaard, maar is er nog een kuub beton over. Ik verzamel een stuk of wat kruiwagens en ga daarna naarstig op zoek naar een geschikte plek. Er zit snelharder in, dus veel bedenktijd heb ik niet!

De betonstorters zijn goed op elkaar ingespeeld. (Foto: Peter Schut)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.