Redactieblog

Een hellingstal, dat staat vast

Als ik ooit een stal bouw, wordt het een hellingstal. Dat dacht ik al in 1992 toen ik tijdens een stage in Luxemburg dit stalsysteem leerde kennen.

De eerste jaren na de bedrijfsovername in 2000 staan in het teken van opbouw: de processen op het bedrijf fijnslijpen en de dierenaantallen optimaliseren. 4 jaar later begint al het handwerk dat pa, ik en soms ook mijn broers (het is een echt familiebedrijf) doen, me tegen te staan. De periode van rekenen, denken, schaven en plannen bijstellen begint. Steeds met de hellingstal als uitgangspunt.

Stier met hernia

Tijdens een excursie van het Limousin Stamboek naar Zeeuwse bedrijven wordt mijn keuze voor dit staltype bevestigd. Bij één van de boeren staat een zware dekstier kreupel in de stal. Het dier heeft zijn oerdriften losgelaten op een tochtige koe in de potstal en is daarbij te diep weggezakt in de mestlaag. De afzet verliep nog uitstekend, alleen kreeg hij aan het eind van zijn sprong de achterbenen er niet meer onder. Gevolg: een dikke hernia.
Hoewel ik dus eigenlijk al weet wat ik wil, ga ik vlak voor de bouw nog even kijken bij collega’s. Ik stippel een route uit langs enkele bedrijven van de studieclub waarvan ik lid ben. Samen met pa, schoonvader en broer ga ik op pad.
Iets wat overbodig lijkt, wordt toch leerzaam. We vragen de boeren naar hun ervaringen en speuren vooral naar interessante details; van de plaats van het waterbakje tot de grendel op deuren. Elke stal is verschillend en overal doe je kennis op. Een leuke en leerzame afsluiting van de voorbereiding.

Stalrecycling

Als redacteur kom je nog eens ergens en heb je veel contacten. Zo hoor ik terloops van een mooie ligboxenstal die gesloopt wordt. Met de krappe marges in de zoogkoeienhouderij en mijn prille start als ondernemer in het achterhoofd overweeg ik serieus om deze af te breken en thuis weer op te bouwen.
Achteraf ben ik blij dat het niet doorgaat. Ik had me, denk ik, veel werk op de hals gehaald. Nu is de nieuwe stal wel een stuk kleiner, maar het belangrijkste doel heb ik gehaald: vervanging van de huidige stallen, zodat het werk makkelijker te verzetten is.

Bij een ander zie je nog eens iets. (Foto: Peter Schut)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.