Redactieblog

498 x bekeken

De eerste tegenvaller is een feit

Het uitgraven van de nieuwe stal moet toch dieper dan verwacht. Daardoor is er te weinig ophoogzand aanwezig..

,,Waar ga je heen met de grond die vrijkomt?”, luidt een van de vragen van de ambtenaar tijdens mijn bezoek aan het gemeentehuis voor de vergunningaanvraag. ,,Welke grond?”, pareer ik. Als vleesveehouder merk ik dat mensen vooral denken in de standaardconcepten uit de melkveehouderij. Dat onder mijn stal geen kelder komt en dat de dichte vloer straks gewoon op het zand ligt, moet ik dus duidelijk uitleggen.

Meer grondtransport

Tijdens het uitgraven schiet die vraag me weer te binnen. Er komt namelijk toch meer grond uit de bouwplaats dan ik dacht. Even verderop in de kuilgaten, de sleuven die ontstaan bij het afdekken van de kuil, zit het gele zand op al 40 centimeter diepte. Dat had ik bij de stal eigenlijk ook verwacht. Maar de laag zwarte grond is zeker achterin de bouwplaats veel dikker. Kennelijk heeft mijn opa het bedrijf gevestigd op het meest vruchtbare deel van zijn land.

Nou ja, de grond komt goed van pas, want de stier maakt genoeg gaten in het land. En pa heeft ook nog wel een paar minder vruchtbare perceeldelen in zijn hoofd, waar deze aarde niet zou misstaan. Maar het betekent wel meer grondtransport.

Werken tegen de deadline

Dat geeft stress, want uitgraven doet mijn broer Diejon. Met zijn machinistenopleiding en ervaring als kraanmachinist is deze klus een peulenschilletje. En natuurlijk scheelt zijn vriendendienst mij arbeidsloon. Alleen ben ik nu wel veroordeeld tot zijn vrije dag, de zaterdag. De planning loopt uit.

Dan blijkt ook het grondwater erg hoog te staan. De sleuf voor het storten van de poeren zit slechts 90 centimeter onder peil, maar als aanstaand schoonvader en bouwmaat Peter met de schep een gaatje steekt, loopt dat pardoes vol. Te weinig draagkracht dus. Tijd voor een noodscenario, want maandagochtend om 7.30 uur is het bouwteam er!

Met de bak lepelen we op de plaats van de poeren snel een meter extra uit, wat we direct willen aanvullen met ophoogzand en aantrillen. Maar dan moet je op zaterdagmiddag om 16.00 uur wel ophoogzand hebben. De volle kipper die we nog hebben, is in een mum van tijd weg.

Directeur achter bord vandaan

Gelukkig is de poort van het loonbedrijf waar Diejon werkt nog open. En zelfs als ik daarna nog een keer terug moet, komt de directeur zonder morren achter zijn avondmaaltijd vandaan om de bij hem geleende kipper weer vol te scheppen. Ik voel me lullig, maar realiseer me tegelijkertijd hoe belangrijk een goede relatie met bijvoorbeeld een loonwerker is. Om 22.00 uur klinkt het sein brandmeester. We hebben het toch gered!

Er moest meer zand uit dan verwacht. Een extra lange zaterdag dus.(Foto: Peter Schut)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.