Prijzenslag start om Nutex

Rochus Kingmans
Nederlandse voerfabriek verlaagt Nutex-prijs met 10 procent én komt met een aparte omega-brok. Wie volgt?

De eerste voerfabrikant die inspeelt op Campina Merkmelk diende zich vandaag (vrijdag 9 februari) aan. Agrifirm maakt bekend dat ze de prijs voor Nutex verlaagt van €34,30 naar €30,90 per 100 kilo. Een prijsverlaging van 10 procent. Verder komt de voercoöperatie uit Meppel met een eigen omegabrok: Omega Rendement.

Pure winst

Je kon er op wachten. Voeren is cruciaal bij Campina Merkmelk, dus dat de voerboeren zich zouden roeren was een kwestie van tijd. En Agrifirm is er snel bij. Interessant wordt nu hoe de anderen gaan reageren. Het kan bijna niet anders of ook daar gaat de prijs van Nutex omlaag. Pure winst voor de 525 boeren die aan het Campina-project meedoen. Want per jaar vreet een koe al gauw 500 kilo Nutex. Een prijsverlaging van €3,40 per 100 kilo betekent op een bedrijf met 100 koeien een besparing van €1.700.

Prachtige naam

Nog even naar Omega Rendement. Dat is het gevolg van voertesten op een aantal bedrijven. Het is een prachtige naam voor een brok dat minder verzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld palm- of kokosolie bevat, waardoor het de heilzame werking van Nutex niet voor de voeten loopt. Die voertesten zijn een tijd geleden al ingezet. En neem maar van mij aan dat andere voerfabrieken ook al het nodige onderzoeksmateriaal hebben. En weer geldt: het is een kwestie van tijd voordat ze dat met het nodige commerciële geweld zullen uitventen.

Voernijd

Want de voerindustrie put zich publiekelijk weliswaar uit in lovende bewoordingen over Campina Merkmelk, maar ze balen er echt van dat Campina vasthoudt aan Nutex. Ik had deze week een uitvoerig gesprek met een woordvoeder van Campina over dit onderwerp. Die wees op de publiekelijke loftuitingen. “Allemaal waar en ook gemeend”, antwoordde ik. “Maar ik bespeur ook zeker voernijd. Het zit de Nederlandse voerfabrieken niet lekker dat ze worden afgetroefd door een kleine voerfabriek in België.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.