6 reacties

Quotumrapport LEI zeer zwak

Rochus Kingmans
Wie had gedacht dat het LEI-rapport duidelijkheid zou geven omtrent de ontwikkelingen op het quotumfront komt bedrogen uit.

Wie had gedacht dat het LEI-rapport duidelijkheid zou geven omtrent de ontwikkelingen op het quotumfront komt bedrogen uit. Afgaande op wat ik links en rechts hoor van mensen van LTO, NAJK, NMV en de zuivelindustrie kom ik eigenlijk maar tot één conclusie: het LEI heeft een zwak rapport afgegeven waar de melkveehouder niets mee kan.

Geen duidelijkheid

Dat blijkt ook uit de persberichten die hier binnendruppelen. Op twee fronten is er opmerkelijke eensgezindheid:
1. we willen meer duidelijkheid;
2. we gaan niet eerder afschaffen dan 2015.
Lees de reacties er maar eens op na van NZO, LTO, en NAJK.

Er gebeurt niets

Kortom: iedereen wijst weer naar elkaar en er gebeurt niets. Ja, LTO gaat met haar leden op basis van dit rapport dit najaar discussiëren. Maar ik vraag me werkelijk af wat zo’n vaag rapport aan die discussie toevoegt. Het enige dat het rapport concludeert is dat grote boeren met hoge kosten gebaat zijn bij het eerder afschaffen van de quotering. En dat extra WTO-maatregelen zullen leiden tot een nog lagere melkprijs en dus een lager inkomen. Met alle respect, maar dat had elke boer je op voorhand ook wel kunnen vertellen.

Hoogste tijd voor keuzes

Het wordt nu echt hoog tijd dat industrie en belangenorganisaties gezamenlijk keuzes maken. Ze moeten niet roepen om duidelijkheid maar die nu eens zelf verschaffen. Daar zijn ze voor!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van der Borch

  Natuurlijk moet er duidelijkheid komen. Afschaffen 2015


 • no-profile-image

  w smeets weert

  Er moet meer duidelijkhijd en een betere onderbouwing komen. Wat iedere boer zelf al uit kan vogelen hoeft niet in een LEI-rapport te staan.

 • no-profile-image

  p.melsen

  Inderdaad een zeer zwak rapport; lnv denkt op een eiland te zitten. Over de quotering moeten per 01-01-2007 nog 28 landen meebeslissen die geen van allen staan te trappelen om het af te schaffen. Ik denk dat de quotering na 2015 gewoon doorgaat

 • no-profile-image

  john

  Het lijkt er steeds meer op dat BOERDERIJ zijn mening aanpast aan de gebruikelijke tendens. Als iedereen naar rechts wil zal BOERDERIJ naar links willen om toch maar een andere mening te hebben. Het zogenaamde onafhankelijke weekblad wordt niet voor niets steeds meer de STORY onder de landbouwbladen genoemd. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat er na drie jaar quotaverruimingen van 0,5% weer grotere quotaverruimingen aankomen voordat het hele systeem overbodig wordt. Ook de zuidelijke lidstaten en voormalige oostbloklanden zijn hiervoor te porren. Dit lijkt het meest logische scenario, en als u duidelijkheid wilt, kunt u beter weerman worden, dat is namelijk beter te voorspellen dan de politiek!

 • no-profile-image

  harm

  Wij moeten als veehouders verder kijken dan onze neus lang is. Quotereing in stand houden omdat financiers/boekhouders/ambtenaren dat beter uit kunnen zoeken, is kijken vanuit het verleden naar het heden. Ondernemerschap op de manier van produceren om te produceren geeft voor de volgende generaties weinig perspectief. Laat de productie vrij in 2008 en de beste strijders winnen. Ik ben een klein boertje

 • no-profile-image

  Pieter de Jong

  Jaren geleden deed bij dokters ook dit probleem voor van gouden handdrukken aan stoppers. Want praktijken werden steeds duurder verkocht zodat er een ongezonde situatie voor de beroepsgroep ontstond vooral bij starters. Toen heeft een aantal knappe koppen een fonds in het leven geroepen.Tevens werd het spel van vraag en aanbod buiten de deur gezet. Dit fonds werd gebruikt om de kosten van de veel te dure praktijken uit te smeren over groot aantal jaren. Het gekke bij boeren is dat we bijna alle oude boerekapitaal:("zekerheid", "bank of Englend") hebben vergokt in de quoutumluchtballon waarnu de EU-beleidsmakers over een aantal jaren met de lucifer klaar staan. Dus het is vijf minuten over twaalf om nu gezamenlijk keuzes te maken. Er zijn toch ook wel boeren met knappe koppen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.