Redactieblog

298 x bekeken 7 reacties

Patstelling

De recente prijsdalingen trekken potentiële quotumkopers niet over de streep. Lag eerst de koopgrens op €45 per kilo vet, nu kan er gedacht worden over €42,50.

Let wel: gedacht, want zodra de prijs in die buurt komt schuift de grens voor de koper net zo makkelijk weer op. Bijvoorbeeld naar €40 als het maximum.
Aan de andere kant staan verkopers ook niet te springen om over de brug te komen. Zo meldde een veehouder op de quotumdiscussiepagina dat hij met deze prijzen geen genoegen neemt. Hij wil meer om zijn pensioen veilig te stellen. Met de huidige marktontwikkelingen kan de beste man nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.

De patstelling werkt de quotumhandel een beetje op de zenuwen. Er worden regelmatig partijtjes quotum losgelaten met vraagprijzen die onder de noteringen liggen. Puur als poging de boel weer wat vlot te trekken. Maar de meeste handelaren en voerleveranciers maken zich niet druk. Er belde dinsdagochtend een makelaar op met een vraag en verder om even bij te buurten over de markt. Hij was er stellig van overtuigd dat de prijs hard onderuit gaat. Sterker nog, hij wil geen quotum aankopen en een paar maanden op de plank laten liggen. ,,Te gevaarlijk, de markt is daar veel te onzeker voor.’’ Deze informant was van mening dat de tik dit jaar wel eens heel hard kan aankomen.

Zijn informele praatje sterkt mijn gevoel dat we dit jaar met beduidend lagere prijzen te maken krijgen. Al is het maar doordat de melkproductie nu door de hitte inzakt én we dit jaar een quotumverruiming van een half procent hebben.

Voor verkopers die ervan uit gaan dat de prijzen net als andere jaren vanzelf weer stijgen, heb ik maar een overweging: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjen

  Ik erger me al heel lang aan de hoge quotumprijzen. Naar mijn mening is dit een uitdrukking van pure luxe en aan de andere kant maar klagen dat de marges onder druk staan. Waar het op aankomt is de concurrentiepositie op langere termijn te bekijken invergelijking tot andere melkproducerende gebieden. Dit is van belang nu het quotum zeker komt te vervallen. Dat de markt daar vroeg op anticipeert lijkt me alleen maar gunstig. Vooral om knelgevallen naar een nieuwe situatie tot een minimum te beperken.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik weet niet wie die zogenoemde makelaar is, maar als hij werkt zoals een (NVM)makelaar hoort te werken dan koopt hij zelf ook geen melkquotum in tegenstelling tot handelaren.

 • no-profile-image

  Corneille

  Je moet niet naar de quotumprijzen kijken, maar naar de opbrengst. Met andere woorden: laat de productie maar eens instorten, miscchien komt er dan een fatsoenlijke prijs voor melk. Vooral de jonge boeren hebben toekomst nodig die ook nog perspectieven biedt.

 • no-profile-image

  piet r

  Melkprijs ontwikkelingen in andere Europese landen geven een quotumprijs die een fractie zijn van de Nederlandse.In Engeland wordt het quotum niet eens volgemolken! Worden wij dan niet wakker? De liberalisatie gaat wel door, de WTO belooft een verdere melkprijsdaling, dit samen met een verruiming in de quota en een afbouw van de melkpremie. Dit geeft wel aan dat we snel moeten aflossen. Een aankoopbeleid van dit nog te dure productiemiddel kan ons nog wel eens duur komen te staan! Let op uw zaak! Een halvering van de huidige prijs is zeer wel mogelijk, is het dan nog niet rendabel om bij te kopen? Dan ook dan niet kopen! Wat de buurman doet moet hij zelf maar weten! Politiek heeft meer invloed dan toevallige weersomstandigheden! Wat gebeurt er als de politiek bijvoorbeeld 3 maal 5 % quotaverruiming geeft?

 • no-profile-image

  van de pol

  waarom kopen als het quotum niet vol gemolken word ?.Er zijn meer stopper dan starters.

 • no-profile-image

  Niek

  Doordat er 0,5 % quotumverruiming is geweest, in combinatie met de aanhoudende droogte, zal dit een positief effect hebben op de quotumprijsontwikkeling. Alleen speelt wel mee, dat bedrijven die boven het quotum melken, eerder melk zullen kopen dan leasen, gezien de ontwikkelingen op de leasemarkt.

 • no-profile-image

  Paul

  Als het droge weer nog een tijdje aanhoudt, duiken de quotumprijzen vanzelf naar beneden. Bij Campina wordt al minder gemolken dan vorig jaar, om deze tijd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.