Redactieblog

Quotumprijs zal echt wel eens dalen

Je kunt hier nooit een week van de redactie weg zijn of er gebeurd iets met quotum. Ben ik net weg, schiet de prijs wel omhoog of omlaag.

Dit keer kwam Friesland Foods met haar visie naar buiten. Nu dit een feit is, geef ik het stokje over dit onderwerp door aan Rochus Kingmans . Hij stort zich nu vol overgave op de afschaffing, dan heb ik mijn handen vrij voor de handel. We keken hier op de redactie de afgelopen dagen ineens met drie man naar de perikelen rond de afschaffing. Dat is te veel van het goede.

Niet dat er in de handel nu al te veel gebeurd. Het blijft rustig met een beperkt aantal transacties per week. Zelfs het slechte weer van de laatste weken kan mensen niet aanzetten tot hernieuwde kooplust. Kopers en verkopers lijken voor de verandering weer in een patstelling te zitten. Kopers zijn dit jaar duidelijk niet van plan de extreme prijzen van vorig jaar te betalen. Een aantal verkopers heeft echter de eurotekens in de ogen na een jaar waar €50 per kilo vet schering en inslag was. De rest gaat er vanuit dat begin dit jaar €48 tot €49 betaald werd, dus dat moet nu ook haalbaar zijn.
Natuurlijk heeft de discussie over het eind van het quotum invloed. Nu steken de speculaties over wanneer en hoeveel de prijs gaat zakken langzaam maar zeker de kop op. De afgelopen 5 jaar heb ik veel speculaties van veehouders over het prijsverloop gezien, maar er is er nog nooit een uitgekomen. Met de afschaffing van quotum voor de deur zal de prijs echt wel een keer zakken. Maar wanneer en hoe snel is gewoon niet te voorspellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.