Redactieblog

Met of zonder grond

Zo gebeurt er wekenlang weinig en zo zet een overzichtje van COS-cijfers je toch aan het denken. Van makelaars en voerleveranciers hoor ik de laatste 2 maanden niet anders dan dat er voornamelijk quotum zonder grond gekocht wordt.

Op zich logisch; geen pachtcontract meer, de koper hoeft er geen rekening mee te houden of hij de grond nu wel of niet opgeeft bij Dienst Regelingen en de verkoper kan zijn grond gewoon gebruiken voor het verzilveren van de toeslagrechten. En zo zijn er nog wel een paar redenen meer te noemen.

Ik ging er dus ook vanuit dat het aantal transacties zonder grond stukken groter zou zijn dan transacties met grond. Niet dus, uit de voorlopige cijfers van het COS blijkt dat in mei de verkoop met grond groter was. De enige reden die ik kan bedenken is het feit dat het COS die transacties altijd met vertraging registreert omdat ze eerst langs de Grondkamer moeten. Het grotere aantal transacties met grond lijkt dus een na-ijleffect van maart en april. De cijfers van begin juli gaan uitsluitsel geven of kopen zonder grond daadwerkelijk de voorkeur heeft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.