Redactieblog

8 reacties

Weidepremie niet alleen voor melkvee

Het bestuur is gesetteld, de Vakgroep Rundvlees kan aan de slag. Maar waarmee eigenlijk? Wat gaan ze doen?

Het eerste waar Brooijmans met zijn vakgroep mee aan de slag wil, is aandacht vragen voor de rol van de vleesveehouderij in het natuurbeheer. Daar moet een behoorlijke vergoeding voor komen, en de pachtprijs moet in verhouding staan tot het rendement dat ermee te halen is. Ook behoud en verbreding van de markt voor kwaliteitsvlees is een aandachtspunt. Brooijmans: ,,Het is belangrijk dat regionale slachterijen overleven.”

Ik zou er nog wel een paar aan toe willen voegen. Bijvoorbeeld dat de vakgroep scherp blijft op de toewijzing van toeslagrechten en knelgevallen daarbij; het paradepaardje en levenswerk van de vorige voorzitter. Verder: de kwaliteit van oormerken en de transparantie van de vleesprijzen. En het feit dat je als vleesveehouder buiten aangewezen gebieden niet in aanmerking komt voor beheerspakketten die júist op deze bedrijven goed in te passen zijn. Last but not least: de weidegangdiscussie! Daarover constateer ik een oorverdovende stilte in de vleesveehouderij.

Kaasfabrikant Cono, Vrienden van het platteland: in april gingen op verschillende feestelijke happenings de koeien weer blij in de wei. Toegegeven: het is een prachtig moment. Ik genoot afgelopen weekend ook van het knisperende geluid dat opklinkt als koeien gretig hun bek in het malse gras zetten. De weidepremie is niet iets unieks of puur Nederlands. Toen ik gisteren een veehouderijdeskundige van het Deutsche Bauernverband aan de lijn had, kwam hij net uit een vergadering over weidepremie. Extensieve Duitse bedrijven (minder dan 2 gve per hectare) kunnen deelnemen aan deze regeling die ze jaarlijks €70 per gve oplevert. Welke dieren er grazen maakt niet uit, zelfs scharrelvarkens tellen mee. De vergoeding wordt betaald uit plattelandontwikkelingsgelden. Een goede zaak: laat het geld van de toeslag dat wordt afgeroomd maar terugkomen naar de boeren.

De discussie in Nederland beperkt zich echter tot de melkveehouderij. Op een project in Friesland na, krijgen boeren de vergoeding voor weidegang via het melkgeld. Daar heeft een vleesveehouder niets aan. Bovendien is het ook voor melkveehouders een sigaar uit eigen doos: het melkgeld wordt gewoon herverdeeld.

En dat voor een publieke dienst; de burger wil toch graag die koe in de wei zien?! Laat hem er dan ook voor betalen. En dan niet per kilo melk, maar net als in Duitsland per dier. Als een dergelijke vergoeding één diergroep toekomt, is het wel vleesvee. Met zoogkoeien bereik je immers het summum van weidegang-pr. Die lopen niet een paar uurtjes per dag en alleen bij mooi weer in de wei om de benen te strekken. Ze zijn maandenlang fulltime terreinbeheerder en doorlopend lustobject voor burgers die kicken op idyllische plaatjes. Iets om voor te strijden lijkt me!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  corrie Rijnen

  Allereerst vind ik dat elke boer zelf kan bepalen wat hij wil. We krijgen van de overheid zoveel regels op ons nek dat ongeveer iedere boer een natuurboer is. Bij ons staan de zoogkoeien op stal voor 4 maand. voor de brood nodige mest, en niet in de natuur. Mijn devies hou allemaal je eigen broek op en geef die grote landeigenaren is geen susidie waar is dan de natuur nog te vinden. De natuur in Nederland is aangelegd door menselijk ingrijpen, wat nou natuur.

 • no-profile-image

  Leonard Schaap

  Heel apart. Vleesveehouderijdieren lopen volgens mij in de wei omdat economsich het meest interessant is voor de eigenaar van die dieren. Dat is in 96% van de situaties het geval. Waarrom zou daar dan nu ineens een premie voor moeten komen? Als het niet uit kan, dan maar stoppen en grodn verkopen of wat anders gaan doen. Neem dan maar een EKO-keurmerk op je bedrijf, zorg voor een positieve uitsratling van het vlees en de houderij en je krijgt per kilo geproduceerd vlees extra geld. Extra inkomsten moet je verdienen, daarvoor ben je ondernemer. Wil je geld om niets, ga dan maar in de bijstand. Denk en werk eens als ondernemer in de agrarische sector, dan krijgen we een gezonde sector.

 • no-profile-image

  Veronne Koot

  Weidegeld voor veehouders is een slechte zaak: het bevestigt het beeld van de boer die alleen maar wil leven van gemeenschapsgeld. En wat is weiden? Dag en nacht, 3 uur per dag, of alleen 's nachts? En wie gaat dat controleren? Iedere veehouder moet op zijn eigen bedrijf beslissen wat hem/haar het beste past, onder zijn bedrijfsomstandigheden. Een ander punt is dat beweiden vanuit natuurbeheer/weidevogels/landschapsbeheer gewenst is. Dan mag daar voor de geleverde dienst een positieve waardering in de vorm van geld tegenover staan. Bijv in de vorm van beweidingspakketten, zodat er tussen 2 partijen een duidelijk contract afgesloten wordt.

 • no-profile-image

  Jansen

  Inderdaad de vleesveehouder heeft daar natuurlijk net zo goed recht op als de melkveehouder wat betreft een vergoeding om zijn of haar dieren in de wei te laten lopen.

 • no-profile-image

  luuc j. bos

  Een goede zaak om de weide-gang discussie breder te zien. Laat ze voor alle dieren gelden.

 • no-profile-image

  L. Benders

  Wat betreft uw stelling over weidegang kan ik niet anders dan u helemaal gelijkgeven. Het scherp blijven op de toewijzing van de toeslagrechten zie ik echter anders, als besturend Nederland had opgelet, waren de zoogkoeienrechten later bepaald (zoals dat bijv. in België is gebeurd) en hadden niet de mensen die de rechten na 2002 verkocht hebben en nu weer geld voor gebeurd. Deze foutieve toekenning kan nu niet meer worden goedgemaakt, zeker niet met de € 500 korting en waarschijnlijk geringe omvang van de nationale reseerve voor de speciale toeslagrechten.

 • no-profile-image

  A.van herwijnen

  Het is nu eenmaal zo dat de vleesvee houderij makkelijk te combineren valt met weidevogelbeheer. Menig vleesveehouder maait later dan de reguliere melkveehouder. Hierdoor krijgen de meeste weidevogels bij een vleesveehouder de meeste kans om vliegvlug te worden en zodoende te overleven. Het zou dus raadzaam zijn om de San subsidies aan bedrijven te geven die voor de weidevogels het meest kansrijk zijn, en niet zo als nu alleen de subsidies te geven die gebied gericht zijn. Ook voor het weiden moet de vleesveehouder gelijkgesteld worden met de melkveehouder. Waarom moet een sector eerst de boel verzieken om dan betaald terug naar de oude situatie te komen en de sector die zich altijd van de goede kant heeft laten zien weer het ondergeschoven kindje blijven.

 • no-profile-image

  hans Rietveld

  Een zeer goed uitgangspunt om een premie te geven van 70 Euro voor elk grazend dier

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.