Redactieblog

465 x bekeken 1 reactie

Oormerkverlies (2)

Ik zat er niet ver naast dat vooral vleesveehouders worstelen met de oormerkkwaliteit, zo leid ik af uit de reacties op mijn vorige weblog. Neem Sjoerd Spiekkers ervaringen dat rosés op slachtrijpe leeftijd toch flink tegen kunnen spartelen.

. Of Frijters, die er duidelijk van baalt wekelijks weer merken te vinden op de stalvloer. Boekdelen spreekt de reactie van Herman: ‘Laat de AID het zelf maar doen.’

Ik denk dat menig AID’er deze opmerking al eens gehoord heeft. En ik vermoed dat hij/zij deze vervolgens pareert met de opmerking dat de regels nu eenmaal zo zijn. Volgens Roel Vinken van de AID is het aanbrengen van oormerken inderdaad geen taak voor zijn collega’s. Zij zijn er volgens de woordvoerder echter ook niet op uit om alleen maar streng op te treden. ,,Controleurs zullen de dialoog aangaan met de veehouder en tips geven hoe veehouders die klus handig in kunnen vullen.”

Maar controleren is mensenwerk. Wat je van boeren hoort is dat controleurs in dergelijke situaties verschillend reageren. Er zijn er die de regels heel strikt interpreteren en er zijn er die oog hebben voor de achtergrond en die meedenken in het oplossen van het probleem. Daarbij speelt de houding van de veehouder een belangrijke rol: hoe harder hij tekeer gaat, hoe minder begripvol een controleur zal zijn. Je kunt ze volgens mij dus beter een bak koffie aanbieden, dan demonstratief en boos de oormerktang in de hand drukken.

De constructie van Lammerink is precies zoals Jurre Hartwigsen de oplossing bij hem in Zuid-Afrika omschrijft. Met een drijfgang, achter staal en omgeven door hekken. Zoals te zien is in de beelden die Boerderij daar maakte is dit een heel veilige manier van werken. Het is echter niet goedkoop. Box met bijbehorend hekwerk heeft Lammerink ongeveer €20.000 gekost.

Nu zijn werkgemak en hun eigen veiligheid boeren veel waard, maar ik denk dat er ook bedrijven zijn waar de financiële ruimte er niet voor is. Daar worden juist dit soort investeringen uitgesteld: dan wordt toch dat hek nog maar even gepakt om het dier achter te drijven, of het touw om zijn kop geworpen.

Beter is als merken niet zouden uitvallen, zoals Herman en Frijters betogen. Want inderdaad; zou de kwaliteit van oormerken echt niet beter kunnen?! Daarover de volgende keer meer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    romy bosua

    ik ben het 100% met je eens als het gaat over de AID. Laten ze zelf die merken er maar in doen. Kunnen ze gelijk meemaken hoe gevaarlijk ze kunnen zijn. Het is wel een hele mooie behandelbox en zou voor elke boer met vleesstieren een uitkomst zijn. Jammer alleen dat zo duur is, maar ja alle inversteringen zijn duur tegenwoordig

Of registreer je om te kunnen reageren.