Redactieblog

Willem, heb je spijt?

Iedereen heeft wel eens zo’n moment van ‘Oeps. Dat had ik toch anders moeten doen’.

Van de ene beslissing kun je meer spijt hebben dan van de andere. Er worden zelfs tv-programma’s aan gewijd (Het spijt me). Volgens Judith Hamerlinck, die de bewustwording van problemen bestudeerde, is spijt niet per definitie iets negatiefs. Het is zelfs een handige karaktertrek. Spijt hebben, dus toegeven dat je fout zat, is namelijk een mechanisme om de scherpe kantjes weg te halen van het schuldgevoel dat zeurt nadat je iets fout beoordeelde of een slechte beslissing nam.

Zou het niet goed zijn als sommige hoofdrolspelers in de (vleesvee)bestuurscrisis bij de LTO spijt betuigden? Dat vraag ik me af als ik het artikel daarover lees in Vleesvee van deze week. Wie is er nu blij dat Dijkstra is opgestapt? Hijzelf vast niet. Willem heeft zich jarenlang in verschillende kwesties vastgebeten, en vol overgave voor de belangen van vleesveehoudend Nederland gestreden. Nu staat hij aan de zijlijn, en kan hij nog slechts via andere besturen waarin hij zetelt invloed uitoefenen. Geen naam werd in de vergadering van de vleesveevakgroep in Laren zo vaak genoemd als die van de oud-voorzitter. Je vóelde daar gewoon dat hij niet overdreef over het draagvlak dat hij zei te hebben. Verschillende boeren gaven aan dat Dijkstra zich persoonlijk om hun problemen bekommerde. Ook zij betreuren zijn vertrek.

Zijn mede-bestuursleden staan vast ook niet te springen van blijdschap. Ze ondernamen niet voor niets een (vergeefse) lijmpoging. Nu moeten ze weer op zoek naar een nieuwe voorman. Uit het feit dat deze nieuweling in januari niet eerste keus was, mag je afleiden dat hij een achterstand heeft qua inhoudelijke kennis en draagvlak.

Wie heeft er dan baat bij? Het kan niet anders, of iemand moet hier toch spijt hebben!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.