Redactieblog

6 reacties

Quotumprijzen om te smullen

Tijdens de Duitse quotumbeurs van afgelopen maandag werden gemiddeld prijzen betaald van 50 cent per kilo melk. Voor Nederlandse melkveehouders prijzen om van te smullen zo laag.

De verschillen lopen tussen de deelstaten ver uit elkaar. In de Beierse regio Oberpfalz werd 70 cent per kilo betaald, in het Oost-Duitse Thüringen en Sachsen-Anhalt 27 cent. Net als in Nederland is het Duitse aanbod lang niet toereikend genoeg voor de vraag. In totaal was er 293,11 miljoen kilo in de verkoop, terwijl er vraag was naar 373,39 miljoen kilo. Doordat de beurs werkt met een soort van middenprijs tussen vraag- en biedprijs kon uiteindelijk maar 229,9 miljoen kilo verkocht worden.

Toch zitten de ‘lage’ quotumprijzen de Duitse collega’s behoorlijk dwars. Probleem is vooral de melkprijs. Die is de afgelopen vier jaar flink onderuit gegaan. Het statistiekbureau ZMP maakte dinsdag de gemiddelde melkprijs bekend. Voor standaardmelk met 3,7 % vet en 3,4 % eiwit werd er vorig jaar gemiddeld €27,60 per 100 kilo betaald. De melkprijs daalt dan wel iets langzamer dan de voorgaande 2 jaar, maar er is sinds 2001 toch €5,10 vanaf gegaan. In Nederland is in dezelfde periode €4,70 van de melkprijs afgegaan, het niveau ligt hier met €32,75 een stuk hoger.

De melkprijzen zijn in Duitsland volop reden om te klagen bij de melkfabrieken. De enige die dit jaar weinig geklaag hoort is Campina. Die heeft ineens blije Duitse leveranciers. Want de fabriek die altijd in het ondereind van de melkprijsvergelijkingen zit, betaalt nu ineens wel een van de beste prijzen uit.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm Withaar

  Kostprijs verlaging is eindig dus ga maar een keer voor opbrengstverhoging

 • no-profile-image

  Kraats Agrarische Makelaardij og

  Wie het past kan lekker genieten van die lage Duitse quotumprijzen; ik zorg wel voor de verkoop hier zodat er voldoende geld vrijkomt om de sprong te maken, succes!

 • no-profile-image

  Ralph Hinloopen

  Klopt de Nederlandse melkprijs wel: is deze met 3,7 vet en 3,4 eiwit echt 32,75 cent?

 • no-profile-image

  hanco bastiaansen

  het word tijd dat het landen quotum omgezet word naar een Europees quotum zodat de overgang naar geen melkquotum geleidelijker word en waarom niet de melkpremie is toe gekend in 2007 de de subsidie blijft in het land allen de melk wordt daar geproduceerd waar het het beste kan.

 • no-profile-image

  Ryan Dykstra

  Het is natuurlijk heel erg mooi om lage quotum prijzen te hebben maar je moet het anders zien en het meer vergelijken met de aandeelenbeurs. De prijs van een aandeel is direct afhankelijk aan de inkomsten van het bedrijf, gaat het slecht de prijs van het aandeel zakt gaat het goed de prijs gaat omhoog. hetzelfde geld voor melkquota's. In Canada hebben we het zelfde probleem maar wij vechten om de quota's te houden. Niet omdat er geen andere manieren zijn om het boere inkomen te behouden maar omdat niet ieder land de boeren op het land kan houden met inkomsten vergoeding gebasseerd op land. Met een quota systeem gebasseerd op consumptie elk land kan boeren op het land houden en de burgers voorzien van betaalbare en kwaliteits producten gebasserd op elk lands inkomen en eisen.

 • no-profile-image

  j w ten cate

  Weg met landenquotum, de kostprijs moet omlaag

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.