Redactieblog

188 x bekeken

Pas eind april leaseformulieren

Het transactieoverzicht van het COS liet vorige week langer op zich wachten dan gebruikelijk. Meestal staat het overzicht rond de vijfde van elke maand op de site van het Productschap Zuivel.

Nu was het afwachten geblazen tot afgelopen maandag 10 april.

De quotumhandel mag dan wekelijks vertellen dat ze het rustig hebben - en laat dat ook met gaten in de noteringen zien - maar er is in de eerste 3 maanden van 2006 wel 12 miljoen kilo meer verhandeld dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ik miste in het overzicht echter de leasegegevens. Daar was ik benieuwd naar. Hoeveel veehouders hebben zich al vroeg in het jaar laten verleiden tot leasen, al dan niet voor extra premie? Vanuit de handel kwamen daar vanaf half februari al volop signalen over. De prijs schoot ook in korte tijd omhoog. Maar daar blijkt nu niets van terug te vinden.

Dan maar gelijk in de telefoon klimmen en opheldering vragen. Dat de cijfers er niet op staan heeft volgens een PZ-woordvoerder deels een technische, deels een inhoudelijke oorzaak. Technisch kan ik nog wel snappen; bij ons gaat er ook wel eens wat mis met de site. Maar hoezo inhoudelijk?

Het blijkt simpel te zijn: ,,De formulieren voor het nieuwe quotumjaar zijn er nog niet. Dus moet er sprake zijn van onderhandse handel’’, verklaart de woordvoerder. ,,Als het goed is gaan de formulieren pas volgende week de deur uit.’’ Hoezo onderhands? Die transacties kunnen in alle eerlijkheid en netheid gedaan zijn, maar als de papieren ontbreken kunnen ze niet voor begin mei bij het COS zijn. Eind april lijkt me toch wel laat voor handel die al half maart kan beginnen.

Dit maakt het dus nog lastiger om helder te krijgen wat er nu allemaal gebeurt. De transactiegegevens lopen in het beste geval toch al een maand achter. En als de overeenkomst naar de grondkamer moet, duurt het nog langer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.