Redactieblog

1 reactie

Nieuwe slag in Italiaanse loopgravenoorlog tegen quotering

Je kon erop wachten: de grensoverschrijdende quotumhandel tussen Groot-Brittannië en Italië mag volgens de Britse overheid niet. Ook de Italiaanse overheid is volgens quotumhandelaar Ian Potter van mening dat de transactie niet is toegestaan.

Opvallend is dat de Italiaanse ambtenaren niet zo stellig zijn als hun Britse collega’s. Ze vragen zich af of de formulieren wel conform de EU-regels zijn, maar zeggen niet expliciet dat het in strijd is met de regels. Maar Italianen hebben zo hun eigen opvattingen rond het interpreteren van regels.

De afwijzing is voor de Italiaanse veehouders reden om de strijdbijl op te pakken. Ze gaan het tot op het hoogste niveau in Brussel aanvechten. Intussen willen zij niet dat de 15 betrokken veehouders een aanslag voor superheffing in de brievenbus krijgen over de melk die ze nu te veel geleverd hebben.

Hoezo, geen aanslag? Die Italianen hebben zich de afgelopen 20 jaar elk jaar verzet tegen de superheffing, en onder veel protest met vertraging betaald. Dus waar maken ze zich nu ineens druk om? Dit lijkt net zo’n langlopende zaak te worden als het Thompson-arrest, waarbij het structureel verleasen werd verboden. Als ik het me goed herinner heeft dat ook zo’n 2,5 jaar geduurd. Voorlopig lijkt het me voor Nederlandse veehouders gewoon afwachten wat de uitspraak van Brussel wordt. Je haalt je een hoop sores op de hals als je nu de gok waagt en buitenlands quotum koopt. En daarbij: buitenlands quotum mag dan wel goedkoop zijn, maar ze zijn daar ook niet gek. Een Duitse veehouder merkte een paar weken geleden op een discussiepagina het volgende op: ,,Engländer können oder wollen die Liefermenge nicht erfüllen. Somit wird geprüft ob es möglich ist, Milch aus England nach Deutschland zu holen und in Holland zu verticken (verpatsen).’’

Met andere woorden: draai die Hollander maar een poot uit. We hebben blijkbaar bij collega-veehouders het imago dat we voor alles grif betalen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marco

    Ik zou graag wat meer bronnen zien over stappen die door de Engelse danwel Italiaanse overheid zijn gezet tegen deze deal, want op die nieuwspagina achter de link kan ik alleen lezen dat de formulieren zijn ingeleverd bij de plaatselijke PZ en dat het afwachten is? hoe kom je erbij dat er stappen worden ondernomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.