Redactieblog

245 x bekeken

Geheim blijft even geheim

Met spanning wacht ik af of het geheim van LTO in Laren (Gld.) wordt onthuld. Wordt er openlijk over gepraat of wordt het ook hier stil gehouden?

In zijn openingswoord stipt dagvoorzitter Arie de Bruin het voorval slechts kort aan. Omdat ik me voor de vergadering heb voorgesteld, weet hij dat er pers in de zaal zit. De Bruin besluit zijn korte melding dan ook met de woorden dat er binnenkort in Vleesvee uitvoerig over te lezen is.

De zaal reageert verbaasd. Menigeen weet denk ik niet eens dat Offenberg zijn taken heeft overgedragen. Laat staan dat zijn opvolger ook al de biezen heeft gepakt. Maar de vergadering gaat verder. De nieuwe structuur van de vakgroep komt op het scherm. In het getoonde organogram zijn enkele vacatures. Twee lege plekken, de bestuurszetel en de vertegenwoordiging van Drenthe in de klankbordgroep, komen door het vertrek van Dijkstra. Direct gaat er een vinger op in de zaal. Een veehouder vraagt ‘Of hij in Boerderij moet lezen wat er aan de hand is, of dat er op die avond toch nog wat meer duidelijkheid komt?’

Nu is er geen ontkomen meer aan. Open en eerlijk geven regionaal afgevaardigde De Bruin en nieuwe secretaris Taeke Wahle hun visie op het gebeurde. Dijkstra’s behoefte aan ruimte om daadkrachtig op te kunnen treden, opwinding over het trage tempo waarmee kwesties worden opgelost en gebrek aan ondersteuning door fusieperikelen. Ook invloed van zijn vrouw en de karige voorzittersvergoeding, die ook nog eens op zijn VUT-uitkering wordt gekort, passeren de revue. Het ligt goed in de lijn met wat ik ook gehoord heb.

Er is ook een lichtpunt. De nieuwe secretaris moet naast de vleesvee- en kalvervakgroep ook een regionaal melkveehouderij-bestuurslid ondersteunen. Hij merkt duidelijk verschil: de kleine vakgroepen zijn veel dynamischer dan de grote melkveeclub. Zelf zegt Wahle dagelijks contact te hebben met interim-voorzitter Ko Brooijmans en ook de bestuursleden onderling hebben vrijwel dagelijks contact. Wahle: „Bij de grote is het veel stiller dan hier. We zijn springlevend!" Een vooruitgang, want dat is volgens hem trouwens iets van de laatste maanden: onder Offenberg, die meer zelf aan de touwtjes trok, was dat anders.

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001008D02

Of registreer je om te kunnen reageren.