Redactieblog

9 reacties

EU-meerderheid voor afschaffen melkquotum

Het is nog stil rond de internationale quotumhandel tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland en omringende landen worden ontwikkelingen met argusogen in de gaten gehouden.

Internationale handel levert lagere prijzen op. Niet alleen Nederlandse veehouders wachten daarop, ook in Duitsland wordt tegenwoordig geklaagd over de hoge quotumkosten. Je vraagt je gelijk af wat ze te klagen hebben.

De quotumprijs in de deelstaat Noordrijn-Westfalen lag tijdens de laatste beursdag in november op 55 cent per kilo melk. Dan is de krappe €2 die hier betaald wordt toch andere koek. Of internationale handel nu echt druk van de ketel haalt is de vraag. Goedkoop quotum in andere landen wordt vanzelf duurder als er meer vraag naar komt. Die Britten zijn ook niet gek. Vandaar dat de discussie over het afschaffen van quotum toeneemt. Het ziet er naar uit dat er langzamerhand een Europese meerderheid komt voor afschaffing na 2015 of zelfs eerder.

De nieuwe EU-lidstaten zijn totaal niet tevreden met hun toegewezen quotum, zij willen de melkveehouderij juist naar een hoger plan trekken. Geen bedrijfjes met 2-3 koeien meer, maar volwaardige familiebedrijven van minstens 50 koeien. De mening van Italië is sinds de invoering van de quotering al bekend en ook Spanje en Portugal steken niet onder stoelen of banken dat ze er van af willen. LTO wil eerst een onderzoek van het LEI naar de afschaffing afwachten. Maar het wordt steeds duidelijker dat het niet meer de vraag is óf quotum moet worden afgeschaft, maar wanneer. Dat wordt waarschijnlijk in 2008 duidelijk, als de Europese Commissie de zuivelhervormingen onder de loep neemt. Tot die tijd blijven veehouders gewoon investeren, al moeten ze zich wel afvragen of dat moet gebeuren tegen de huidige prijzen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan geert

  Afschaffing van het melkquotum en invoering van een leverquotum bij de melkfabriek? Hier in Duitsland zegt Nordmilch: "Wij kunnen wel meer melk kwijt maar niet van onze niet leden, dit leveren onze leden er waarschijnlijk zo bij. Maar onze leden moeten net als ons kostprijs gunstig produceren."

 • no-profile-image

  piet

  Ik denk ook dat de melkmarkt snel overvoerd zal zijn en de melkprijs instort. Tijdelijk overigens, zoals overal ter wereld met allerlei produkten. Hierna volgt echter altijd evenwicht en kunne wij het niet voor die prijs dan zijn er in Europa maar zat landen die dit ook niet kunnen. Stel je voor wat een verademing dat zou geven. De Duitsers mopperen nu al over hoge quotumprijzen. Oftewel we hebben wel voor hetere vuren gestaan.

 • no-profile-image

  G Kelder

  Ze kunnen het quotum wel afschaffen maar dan blijft er van de Nederlandse melkveehouderij weinig over. Want in de nieuwe EU-lidstaten kunnen ze veel goedkoper produceren, en daar is ook nog veel meer ruimte dan hier.

 • no-profile-image

  r.de haan

  Tegen marktprijs kan men niet in Nederland leveren daar bouwen de Nederlanders ook te duur voor en voeren ze te duur voor. En de grondprijs gaat toch omhoog straks zit het melk aan het land vast als het melkqoutum eraf gaat.

 • no-profile-image

  Adams

  Men mag het quotum niet afschaffen. Er is heel veel geld in geïnvesteerd en ik ben er zeker van dat de melkprijs in elkaar stort door overproductie.

 • no-profile-image

  mj wolthuis

  Waarom afschaffing? laten ze de melkprijs maar eerst omhoog doen; dat is ons probleem. Zo niet, dan mag je veel produceren voor weinig geld. Leuk voor de overheid (te goedkoop voedsel pakket).

 • no-profile-image

  Henk Blankenstijn

  Binnen 10 jaar na afschaffen van melkquotum 50% extra melk binnen Europa bij maximum van 10000 kg melk per ha.

 • no-profile-image

  A.H.Stegeman

  Afschaffing betekent een enorme kapitaalvernietiging. Veel boeren hebben op het quotum geld geleend en krijgen het daardoor moeilijk.

 • no-profile-image

  B.Luttikhuis

  Wil men op de lange duur blijven concurreren, dan zal het nodig zijn tegen marktprijs te kunnen leveren, dus geen te hoge grond- en quotumprijzen meer.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.