Redactieblog

309 x bekeken 4 reacties

Bedrijfspecifiek te ingewikkeld?

Deelnemen aan bedrijfsspecifieke excretie lijkt niet lastig. Benut daarom de geboden ruimte zolang het kan.

Er is helaas nog steeds geen nieuws aan het front wat betreft de bedrijfsspecifieke excretie. Op de site van Koeien en Kansen staat al wel een melding dat daar binnenkort een rekentool te vinden is waarmee je snel de excretie van het bedrijf kunt bepalen.
Roel Withaar (bedrijfsboer van het Lagekostenbedrijf in Lelystad) reageerde op mijn vorige weblog door te stellen dat bedrijfsspecifieke excretie ingewikkeld is en te lastig voor Brussel om te controleren. En dus waarschijnlijk geen lang leven beschoren is.
Dat Brussel moeite zou kunnen hebben met de controle op dit systeem kan ik mij goed voorstellen. Tenslotte vonden ze Minas ook maar niks, hoewel daar de bezwaren vooral gegrond waren op de verliesnormen en de mogelijkheid tot afkopen van overschrijding van die verliesnormen. In bedrijfsspeciefieke excretie komt daar niets van terug.
Maar of het ingewikkeld is? Volgens mij moet je min of meer dezelfde gegevens bijhouden als we ruim 5 jaar in Minas hebben gedaan. Leveranciers zijn ingesteld op het leveren van kwartaal- en jaaroverzichten, dus ik vermoed dat het bijhouden van de papierwinkel en het verwerken van de gegevens wel meevalt.
Verder vind ik dat we gewoon gebruik moeten maken van de mogelijkheden die ons nu geboden worden. Ook al is dat dan misschien voor korte duur. Elk jaar is er een. Dus zolang derogatie geldt en specifieke excretie mag, moeten we dat benutten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem van weperen

  Helemaal met Wijnand eens. In het project Bedreven Bedrijven Drenthe zijn 100 melkveehouders al 5 jaar bezig met het kringloop denken en verbeterden de N benutting op hun bedrijven door o.a. meer structuur, lager eiwit en aandacht voor de bodem. Veel deelnemers komen daardoor uit op ca. 10% lagere excretie. Geeft extra plaatsingsruimte en dus financieel voordeel dat je niet kunt/mag laten liggen. Willem van Weperen Coordinator Bedreven Bedrijven Drenthe

 • no-profile-image

  Jan Eggink

  Je eigen ruwvoerpositie moet goed in kaart worden gebracht met name in het begin-, eindvoorraad en de productie in dat jaar op het eigen bedrijf. Dus nauwgezet registreren en alles laten analyseren om betrouwbare gegevens te krijgen.

 • no-profile-image

  Jan-Jetzes

  Helemaal mee eens, zo zit er nog wat muziek in efficiënt melkproduceren.

 • no-profile-image

  Jaap Gielen

  Bij goed mineraalmanagement is met de bedrijfsspecifieke excretie een melkproductie van ca. 17.500 kg melk per hectare mogelijk zonder mestafzet. Om dit aan te tonen, zijn gegevens nodig die grotendeels al op het bedrijf aanwezig zijn. Met slechts een beperkte extra inspanning is dus direct geld te verdienen. Omgerekend naar een uurtarief, kan een veehouder een beste uurvergoeding realiseren. Door de vermindering van de af te voeren hoeveelheid mest, blijft ook meer organische stof op het bedrijf, wat uiteindelijk ook in het voordeel gaat werken van de veehouder bij aanscherpende gebruiksnormen. Kortom; Ondernemerschap en vakmanschap worden beloond met de bedrijsspecifieke excretie. Jaap Gielen projectleider Koeien & Kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.