Redactieblog

396 x bekeken 3 reacties

Koeien en kansen

De randvoorwaarden voor bedrijfspecifieke excretie (de zogenoemde Handreiking) zijn nog steeds niet bekend.

Dat is jammer voor de boeren van het project Koeien & Kansen, die er veel tijd en moeite ingestopt hebben om deze uitzondering tijdig voor elkaar te krijgen. Dat blijkt wel uit de reactie van Kees van Wijk, die het concept overigens al tijden in huis heeft.

Nu hoorde ik net van collega Henk Dokter, die veel in het Haagse verblijft, dat de Handreiking nu toch echt binnen 2 weken bekend wordt gemaakt. Dat wordt ook tijd voor de veehouder die ermee rekenen moet. De eerste drijfmest ligt al op het land. Voorbereidingen voor bemesting met kunstmest worden nu ook al getroffen. Ervaring leert dat de vroegsten onder ons eind februari of in de eerste week van maart hun kunstmest op het land strooien.

Dat de zaken nog niet duidelijk zijn, werkt frustrerend. Leren werken binnen het nieuwe mestbeleid is al lastig zat. Hoe zit het met de afvoer van mest? Wat betekent precies een lagere werkingscoëfficiënt van mest bij weidegang? Dát zijn in elk geval nog zaken die je op kunt zoeken. Maar als je de kans krijgt wil je ook de mestafvoer beperken. Van Wijk laat op de site van Koeien & Kansen zien dat het kan! Dan is het wel handig dat we zo snel mogelijk weten hóe we dat dan moet doen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter de Jong

  Ben vorige week op een bijeenkomst van de NMV geweest in Wouterswoude. Veel dingen zijn wel bekend en het is eigenlijk puzzelen achter de komma om meer koeien op een hectare te kunnen houden. Wat voor mij interessant zou zijn om zaken te combineren. We zijn het enige EU-land die mestinjectie verplicht stelt. Terwijl er in Duitsland er een boete op staat. Juist als je toch via het voerspoor werkt zou dit ook een voorwaarde kunnen zijn om bovengronds te mogen uitrijden. Vooral bio-boeren die toch al geen reperatiebemesting met kunstmest mogen uitvoeren en zich aan de 170 kg stikstof moeten houden. Door de kleine hoeveelheden goede mest geeft een actiever bodemleven, dus meer vogels en meer gras.

 • no-profile-image

  Kees van Wijk

  Als één van de bedrijven die de excretie op de rails heeft gezet, sterker nog zonder de inspanning van ondergetekende had er geen bedrijfsspecifieke excretie gekomen(!), weten wij er wel iets meer van. Ik heb het al anderhalve maand in m'n bezit (het concept), maar ik baal ervan dat het een en ander nog niet officieel klaar is.

 • no-profile-image

  Paul hoefverzorger

  WIJNAND HOGENKAMP, helaas kan dit soort mensen onzin publiceren, en publiceert hij artikelen zonder enige kennis van zaken.
  Onlangs publiceerde hij een artikel over klauwverzorging met de promotie van formaldehyde, dit ook weer zonder enige kennis van zaken en zonder enig onderzoek.
  Boerderij dankzij dit soort artikelen en dit soort redacteuren veranderd uw blad in en wc blaadje

Of registreer je om te kunnen reageren.