Redactieblog

3 reacties

Bedrijfspecifieke excretie nog testen

Langzamerhand sijpelt er steeds meer informatie binnen rondom de bedrijfsspecifieke excretie. Op dit moment testen de deelnemers van het project Koeien & Kansen het model dat voor de melkveehouderij gaat gelden.

Zo kunnen de eventuele kinderziekten er nog uitgehaald worden. Dat betekent wel dat het toch nog een paar weken langer gaat duren eer alles wordt bekendgemaakt. Ik vind het wel vervelend dat het allemaal wel veel langer duurt dan verwacht, maar misschien is het wel beter zo. Als het programma niet voldoende getest is, komt ongetwijfeld het verwijt ‘hadden jullie niet beter eerst kunnen checken of alles wel goed werkt?’
Het is waarschijnlijk ook niet voor niets dat er zo voorzichtig wordt omgegaan met de informatie die moet leiden tot specifieke excretie. Zoals ik al eerder meldde, komt het eigenlijk neer op een Minas-achtige constructie, die ten grondslag ligt aan de specifieke excretie. Zoals we weten heeft Minas het in een eerder stadium immers niet gehaald. Nu komt het via de achterdeur toch weer op het boerenerf. Ik ben benieuwd hoe dat straks valt bij de EU.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P. Bongers

  Het is wel jammer dat ze dat door koeien en kansen laten testen. De vereniging voor behoud van boer en mileu heeft hier al lang ervaring mee en die heeft al meer raporten liggen dus alles voor handen.

 • no-profile-image

  Roel Withaar

  Ik heb het idee dat landbouw Nederland een worst wordt voorgehouden met de derogatie. Laat eerst de ondernemers wennen aan de nieuwe mestwetgeving en trek dan de derogatie in. Ook de bedrijfspecifieke excretie zet ik mijn vraagtekens. We willen naar minder regels toe in Nederland, nu wordt het weer nodeloos ingewikkeld gemaakt. Het klinkt denk ik hard voor ondernemers (geld ook voor het mkb) maar simpele en makkelijk te controleren regels worden door Brussel makkelijker geaccepteerd dan allemaal uitzonderingen. Bij een 170 kg per ha wordt wel de vraag wat doe je als melkveehouder. Ga je voor een hoge melkproduktie per koe of kies je voor veel land om voldoende melk te produceren. Zou na afschaffing van het quotum niet het aantal koeien wat er per ha te houden is bepalen voor een bedrijf hoeveel melkquotum een bedrijf heeft? Volgens mij komt er geen fabrieksquotum. Ik zou nu veel land kopen of langdurig pachten heb je nu geen last van de nieuwe mestwet en na afschaffing van het quotum kun je lekker veel melk produceren met een koe die veel ruwvoer vreet.
 • no-profile-image

  Jaap Gielen

  Zorgvuldigheid is in deze inderdaad op zijn plaats. Op dit moment vindt in overleg met LNV de laatste wijzigingen plaats en tegelijkertijd testen we de rekentool voor het bepalen van de bedrijfsspecifieke excretie op praktische toepasbaarheid en juistheid. Naar verwachting is er binnen 14 dagen een internetversie op de K&K-site, zodat veehouders alvast is kunnen experimenteren met eigen bedrijfsgegevens om te bepalen of de bedrijfsspecifieke excretie ook uitkomst biedt. Vakmanschap op het gebied van efficiente melkveevoeding is wel een vereiste.

Of registreer je om te kunnen reageren.