Redactieblog

197 x bekeken 2 reacties

Kerstzegels van LNV

Wat is nu helemaal een oormerk? Juist, een stukje plastic met een nummer erop.

Het kan de gemoederen flink bezig houden, zo bleek ook uit reacties op mijn eerdere weblog over dit onderwerp. Dat heeft niets met de complexheid van het product zelf te maken als wel met de grote consequenties die er aan hangen als de boel niet in de orde is. Het niet tijdig vervangen van uitgevallen merken kan tot een korting op de toeslag leiden.

Oormerken zijn sinds kort weer in het nieuws. Ditmaal omdat de nieuwe I&R-computer na heel wat uitstel eindelijk is opgestart. Eigenlijk zou de oormerkmarkt op 1 januari 2006 worden vrijgegeven. Later werd dat 1 april, toen ‘in elk geval voor de zomer’ en uiteindelijk is de overstap gemaakt in het weekend van 10 en 11 december.

Prijs stijgt

Verrassend daarbij vind ik vooral dat het er niet goedkoper op wordt. Zo is het wel vaak gepresenteerd en het is ook verklaarbaar dat de veehouder financieel beter wordt van meer concurrentie. Niet dat er woekerprijzen worden gevraagd, maar in een afgeschermde markt hoef je als producent wat minder je best te doen dan in een vrije markt.

Bij een telefonische rondgang langs de leveranciers voor een bericht dat ik erover schreef , bleken de prijzen voor komend jaar nog niet duidelijk. De verwachting is dat het voor de veehouder duurder wordt, vooral omdat de verzendkosten voortaan worden doorberekend aan de boer.

Ook GD heeft laten weten dat het nieuwe I&R-systeem haar diensten duurder maakt. Bovenop de standaard 2 procent inflatiecorrectie, wordt de abonnementsprijs van dierziektenbestrijdingsprogramma’s €5 extra verhoogd vanwege het centrale meldpunt voor runderregistraties, Intradis.

Ministerie bespaart

In het persbericht van het ministerie van LNV blijkt dat er toch iemand is die minder gaat betalen, namelijk LNV zelf. Nu boeren meer zelf verantwoordelijk zijn en direct bij de leverancier bestellen, bespaart het Dienst Regelingen - het uitvoeringsorgaan van het ministerie - veel werk. In totaal goed voor een besparing van 17,8 miljoen eurotjes. Misschien dat een deel daarvan geïnvesteerd kan worden in postzegels, zodat de verzendkosten van de merken niet enorm stijgen?

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    H Geessink

    Over kwaliteit gesproken. Onlangs gebruikte ik voor het eerst de vernieuwde Chevillot groot bij de nuka's. Bij het 2e paar werd de punt al onherstelbaar scheef gedrukt. Tja, voor het metaal wordt tegenwoordig veel betaald maar het inwendige dunne metalen pennetje mocht toch eigenlijk wel een 5 mm langer.

  • no-profile-image

    B. Hofs

    Als de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken I&R-oormerken nu eindelijk inzichtelijk gemaakt worden, zodat een veehouder een weloverwogen keus kan maken, dan zal een eventueel hogere prijs goedgemaakt kunnen worden door verminderde kosten van vervangende oormerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.