14 reacties

Quotum zal rap goedkoper worden

Rochus Kingmans
Quotum leeft. Nee, quotum is een hype. Dat blijkt wel uit de talloze reacties op mijn vorige blog. Er ontstaat een waar stuwmeer aan bijeenkomsten die gaan over het voorbestaan van de quotering.

Quotum leeft. Nee, quotum is een hype. Dat blijkt wel uit de talloze reacties op mijn vorige blog . Er ontstaat een waar stuwmeer aan bijeenkomsten die gaan over het voorbestaan van de quotering. Bijvoorbeeld die van Alfa Accountants. En natuurlijk duiken adviesdiensten ook op de onzekerheid rondom het voortbestaan van de quotering. ZLTO bijvoorbeeld.

Forumdiscussie

Zelf doe ik er natuurlijk ook aan mee via deze weblog. En dinsdag 31 oktober leid ik een forumdiscussie op de beurs in Hardenberg georganiseerd door ABN AMRO, waar de sprekers Siem Jan Schenk (LTO) en Harm Holman (EDF) ruimschoots aandacht zullen besteden aan de quotering.

ABN: groeien is goed

Interessant wordt daar ook de discussie over de aankoop van quotum. ABN AMRO presenteert in Hardenberg namelijk zijn nieuwe brancherapport over de melkveehouderij. Ik heb het voor me liggen en het meest opvallende is dat de bank benadrukt dat groeien helemaal zo gek niet is. Dat zal de bank ook uitdragen tijdens zijn zogenoemde Agrarische Dagen.

Jaarlijks 20.000 kilo erbij ‘t best

Tipje van de sluier: de bank heeft een berekening gemaakt waaruit blijkt dat jaarlijks 3 procent groeien (20.000 kilo melk) financieel aantrekkelijker is dan geen quotum kopen. Let wel: uitgangspunt is daarbij dat quotum in 2007 €28 per kilo vet kost en de jaren daarna jaarlijks met €3,50 daalt tot €3,50 in 2014. Ook ABN gaat ervan uit dat quotum in rap tempo goedkoper wordt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Zeegers

  Als we na de evaluatie in 2008 in 2009,2010 en 2011 quotumverruiming krijgen en daarmee ons quotum niet vol melken, stort vrijwel zeker de quotummarkt omstreeks 2009 in. Dus gewoon even geduld met groeien.

 • no-profile-image

  b knoop

  oke, maar hoe aantrekkelijk is de aankoop, wordt het nog aantrekkelijker of word het de strop? • no-profile-image

  Theagony

  Wat er ook gebeurt met het melkquotum, ik hoop dat de ontwikkelingen syncroon lopen met andere EU-lidstaten. Dit om bijv. bij semigratie nog quotum te moeten kopen in het land van bestemming terwijl we hier in nederland geen quotumwaarde meer hebben. Het Nederlandse melkquotum heeft (had) een stabiele economische waarde, voor sommigen een blok aan het been, anderen bijvoorbeeld een pensioenpotje. Ook voor de Nederlandse overheid een leuke bron van inkomsten (inkomstenbelasting). Jammer van die beginnende ondernemers, maar wij hebben ook moeten investeren in melkquotum. Als laatste wens ik de tussenhandel in quotum veel sterkte toe.

 • no-profile-image

  Jan

  Iedereen praat over de quotumverruiming in de komende jaren, maar maakt dan niemand zich zorgen over de sterk dalende melkprijzen die hiervan het gevolg zullen zijn?

 • no-profile-image

  Tiny

  Kopen van melk is altijd rendabeler dan al het geïnvesteer van machines zoals zovelen doen, denk aan al die overgrote tractoren bij menigeen. • no-profile-image

  Sjoerd Ypma deRips

  Quotum in stand houden om de groei van de uitbreiding in bedwang te houden, om overproduktie te voorkomen, met als mogelijk sterk dalende melkprijzen.

 • no-profile-image

  koeboer

  Meeste investeringen zijn oud ijzer voor ze terugverdiend zijn. Quotum is ook zeer moeilijk terug te verdienen. Daarom is en wordt de vraag naar grond ook groter, dit wordt alleen maar meer waard en is bij verkoop ook nog onbelast. Door de WTO-afspraken zal melkprijs naar 27-28 cent zakken, hierdoor stoppen er velen! Na het einde van quotering wordt de productie dan ook niet veel groter. Hierbij komt dat er wat betreft mest ook maximaal plek is voor 20 % meer koeien; als derogatie verlaagd wordt nog veel minder.


 • no-profile-image

  G.Kuijpers

  Melkquotum graag in een snel tempo afbouwen, dit biedt mogelijkheden voor de jonge boeren en ondernemers. Melkprijs hoeven we ons geen zorgen over te maken,de vraag naar melk blijft groot genoeg. De mest en de afzet daarvan vormen in de toekomst het grootste probleem/kostenpost voor de Nederlandse melkveehouder(ster). • no-profile-image

  Jan O

  Een grote zegen dat de prijzen onderuit gaan maar tot mijn schrik lees ik hier dat niet iedereen het hier mee eens is. Ook lees ik bij dhr. Theagony dat hij de tussenhandel veel sterkte toe wenst! Daar zakt je broek toch vanaf dat mensen de tussenhandel met hun mafia praktijken ook nog sterkte toewensen. Het wordt hoog tijd dat die mensen eens knap op hun bek gaan na jarenlang deze enorme melkkoe uit te hebben gemolken.

  Nee, echt als het ze geld kost, van die dikke bult mag echt wel eens wat af.

  Er moet ruimte komen om te ondernemen en die komt er nu eindelijk. En voor de stoppers jammer voor hun pensioen maar voor de meeste stoppers telt dat het melkquotum toch al is afgeschreven dus niks blijft niks.

 • no-profile-image

  pieter

  Quotum of niet, met DDB en de EMB daar kom je verder mee zonder bemoeienis van de EU.

 • no-profile-image

  Jasper

  Jammer dat ook een ABN Amro met haar verhaal de handel in de kaart speelt en de quotum een waarde kaartje geeft. Je zou ook kunnen zeggen, wat voegt die laatste 20000 kilo melk nog toe op bijvoorbeeld een quotum van 1.000.000 kilo. Geen quotum kopen dus voor deze prijzen.


 • no-profile-image

  B.v.S.

  Grote bult stoppers komt nog. Stallen van bestaande melkveehouders zitten veelal vol. Quotum wordt niet meer volgemolken. Einde quotering.

 • no-profile-image

  hallo


  Het is maar te hopen dat de prijzen nog sneller zakken gaan en niet zoals nu blijven bungelen rond de 30 cent. er staat nu ook weer in de boerdeij dat het na 2008 snel gebeurt is met de quotering dus dat duurt nog maar 1 dik Jaar !!!!!! dan is die 30 cent nog steeds belachelijk hoog. dus mensen hand op de knip dan komen de lagere prijzen snel in beeld.

 • no-profile-image

  H Oosting

  Als het quotum verdwijnt kunnen we echt niet maar raak melken. Daar steekt de industrie wel een stokje voor. Dus er komt vast iets voor terug. Wie omvang heeft houdt rechten over en wie dat niet heeft moet dat kopen of leasen of stoppen. Er komt vast iets voor terug, maar wat? Maar niets doen is de doodsteek.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.